• Choco

    Pin it!

    Nutella: eat this ! Een recept van David Martin uit Martin Bonheur. 

     

    Nodig:

    125 gr chocolade (naar keuze)

    2 EL notenolie

    100 gr ongezouten boter op kamertemperatuur 

    250 ml geconcentreerde melk

    100 gr noten (naar keuze: cashew, hazelnoten, pistaches,… )

     

    Zo gemaakt:

    Rooster de noten in een hete pan. Dit geeft ze een gegrilde smaak. 

    choco, brood, david martin, martin bonheur

    choco, brood, david martin, martin bonheur

    Laat de chocolade smelten in de melk (niet koken). Voeg de boter toe. 

    choco, brood, david martin, martin bonheur

    Mix de geroosterde noten en voeg de melk/chocolade/boter erbij en ook de olie. Dit lijkt veel vetstof maar anders is hij niet smeerbaar. 

     Mix nog eens goed door en giet in een pot (+-500gr). Bewaar in de koelkast. 

    choco, brood, david martin, martin bonheur

  • Moestuin midden april

    Pin it!

    'Die legummenhof daar komt precies niet meer veel van in huis' hoor ik u denken. Not !

    1948238_10203541357794219_5572036042973274549_n.jpg

    10151305_10203541357754218_8075411656241215151_n.jpg

    10256849_10203541358514237_4588515036597727559_n.jpg

    Al moet ik dringend nog eens naar Ecoflora achter pompoen-, patisson- en courgetteplanten. 

     

     

  • Hartige cake met gegrilde groene asperges, gerookte ham en crottin de chèvre

    Pin it!

    Een remake door Zoon. Een ideaal 'koekkastleegmaken'-recept want je kan er haast alles in kwijt. 

     

    Nodig:

    500 gr groene asperges 

    240 gr geitenkaas (4 kaasjes crottin picandine, Colruyt)  

    150 gr gerookte ham bv Ganda in stukjes gesneden

    100 ml melk

    200 gr zelfrijzende bloem, gezeefd

    5 EL olijfolie

    5 hele eieren

    peper van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden. 

    Groene asperges hoef je niet te schillen. Verwijder eventueel de harde voet, snij in stukken en hou de punten apart. Blancheer de eindjes 3 minuten in kokend gezouten water, voeg nadien de punten erbij voor nog eens 3 minuten. Schrik met koud water en hou apart. Ik gebruikte een rest gegrilde eindjes van het recept van gisteren (dat vind je door hier te klikken).

    Meng in een kom de bloem, de olijfolie, de melk en de eieren met de garde tot een homogene massa. Kruid met peper. 

    Farineer één of twee bakvormen. Giet er de helft van het deeg in. Verdeel er de 2/3de van asperges, ham en kaas over, eindig met de andere helft van het deeg en 1/3 van de andere ingrediënten. 

    Zoon maakte er meteen zijn 'signature dish' van. IMG_0378.jpg

    Bak 40 minuten op 180 graden. Check met als bij een zoete cake met een prikker die er droog moet uitkomen. 

    IMG_0387.JPG

    Dien op, warm, lauw of koud.

  • Yoghurtijs met frambozen

    Pin it!

    Een uitstekend idee van Hof Van Eten en géén werk aan. 

     

    Nodig:

    500 gr rood fruit (diepgevroren fruit kan ook)

    500 gr Griekse yoghurt

    facultatief: 4tal EL honing of wat agave siroop, wat munt

     

    Zo gemaak:

    Alles mixen en diepvriezen. 

     

    IMG_0377.JPG

     

  • Risotto met gegrilde groene asperges en gerookte zalm

    Pin it!

    Pasen... dat zijn asperges en zalm volgens zoon.  

     

    Nodig voor 4 personen:

    400gr arboriorijst

    200ml droge witte wijn

    800ml gevogeltefond (ik neem 1 bokaal Lacroix aangelengd met evenveel water met wat kippenfond instant erbij)

    2 bussels groene asperges (1kg)

    100gr vers geraspte parmezaanse kaas

    olijfolie

    peper van de molen

    4 sneden geroookte zalm in repen gesneden

     

    Zo gemaakt:

    Snij de harde punten van de asperges (bijhouden voor soep of ander recept),IMG_0337.jpg

    giet er wat olie over en grill ze een 5tal minuten in de grillpan tot ze al dente zijn.

    IMG_0345.jpg

    Geduld... 

    IMG_0340.JPG

    IMG_0346.JPG

    Snij de punten eraf, hou apart en de eindjes snij je in stukken.

    Laat de rijst glazig worden in een flinke scheut olijfolie.

    IMG_0351.JPG

    IMG_0352.JPG

    Giet de wijn erbij en laat even inkoken.

    IMG_0353.JPG

    Giet er de fond bij

    IMG_0355.JPG

    en laat 10 minuten koken onder deksel. Check geregeld. 

    IMG_0356.JPG

    Voeg na 10 minuten de asperge-eindjes

    IMG_0357.JPG

    en de helft van de parmezaanse kaas toe, roer goed om

    IMG_0361.JPG

    en laat nog een 3tal minuten verder koken op een zacht vuur. 

     

    Dresseer met de aspergepunten, de rest van de parmezaanse kaas en de zalm. 

    IMG_0366.jpg

    Wat je zelf maakt, smaakt meestal beter

    IMG_0369.jpg

    En de afwas ?

    IMG_0370.JPG

    Daar hebben wij personeel voor

    IMG_0371.jpg

  • Paasei in cocotte

    Pin it!

    Het recept kan je vinden door hier te klikken. Eindeloze variaties mogelijk met wat ham, groenten, kaas, garnalen,... erbij of erin. 

    IMG_0332.JPG

     

  • Penne met erwten, parmezaan en crumble van pancetta

    Pin it!

    Een recept met vijf ingrediënten. Ideaal voor een drukke 'avondspits' na het verlof, voor een lui weekend of pre-sport. 

    IMG_0311.jpg

     

    Nodig voor 4 personen:

    500 gr (volkoren)penne

    500 gr diepvrieserwten

    200 gr pancetta

    100 gr parmezaanse kaas vers geraspt

    2 EL panko of paneermeel

    Peper van de molen

    Olijfolie

     

    Zo gemaakt:

    Snij de pancetta in stukjes en bak krokant in wat olijfolie. Laat afkoelen in een kom met wat huishoudpapier. Blender met wat panko tot een crumble.

    Kook de penne (volgens mijn verpakking 7minuten) samen met de diepgevroren erwten. Hou een kopje van het kookwater apart. Giet de pasta en de erwten af en doe meteen terug in de kookpot met het restje kookwater op een zacht vuur. Voeg de parmezaan en de crumble toe, roer om, kruid met peper en serveer.

  • La Paix* 2014 derde en vierde bezoek : topgastronomie in brasserie sfeer

    Pin it!

    Ons laatste bezoek dateerde van… juist ja: de vorige schoolvakantie.

     

    De kinderen waren de eerste week van de paasvakantie op paardenstage in de Ardennen dus gingen Man en ik er dineren op een vrijdagavond, ook meteen de enige avondservice van La Paix. Heel wat drukker dan ’s middags en weken op voorhand te reserveren.

    Woensdag nadien ging Zoon er ‘mise-en-placen’ 

    la paix,david martin,stoere vent

     en bleven we uiteraard lunchen. Twee vliegen in één klap dus maak ik meteen ook één verslag van de twee bezoeken: topgastronomie in brasserie sfeer.  

    10152649_10203535738733746_6717882235051076856_n.jpg

    Amuse

    Makreel, bergamot, kers uit de Provence gedroogd aan de boom, granaatappel en Corsicaanse Broccio kaas.

    1977296_10203535740493790_6680670008242704057_n.jpg

    Amuse

    Bisque van krab met koude koffiecrème

    Een klassieker die altijd smaakt !

    10170766_10203535741293810_6596721742358158972_n.jpg

    1506821_10203569894667623_513213563754742832_n.jpg

    Amuse

    Radijzen / boter van miso/shiso

    10264969_10203569894867628_632721946589873751_n.jpg

    Voorgerecht

    100% varken - krokante Baskische varkenspoten, terrine van varkensoren, mousse van gerookte ham

    1485096_10203569896307664_1961341464704848775_n.jpg

    10171162_10203569897147685_4204172339997255608_n.jpg

    1422561_10203569897547695_7899956585361699083_n.jpg

    10151265_10203569897747700_5747254820143221541_n.jpg

    3598_10203569897947705_8202985972812842351_n.jpg

    1797400_10203569898187711_4983185532328586146_n.jpg

    Voorgerecht suggesties

    Tempura van Petit Gris de Mr Roberti van de Ferme de L’Ourchet / boter / brood / look / peterselie

    Side dish Petit Gris: flan asperges/mousse bloemkool

    10169372_10203569896027657_4850850972132581084_n.jpg

    1601341_10203569897027682_3461381899880585993_n.jpg

    Voorgerecht suggesties

    Witte Belgische asperges, mousseline, crumble van spek, lamsoor

    Sorbet van kruiden

    1622781_10203535741893825_5932768784979616060_n.jpg

    10178086_10203535742533841_5862248675985155350_n.jpg

    10151422_10203535743133856_3886234203783202878_n.jpg

    Voorgerecht

    "Vitello Anguillo' kalfsvlees uit de Corrèze, gerookte paling / dashi 

    10247495_10203569900187761_1135880187620319126_n.jpg

    10154252_10203569900427767_3415454883855218419_n.jpg

    10255552_10203569899907754_9174927106775927424_n.jpg

    Hoofdgerecht (halve portie op foto)

    Wagyu wangen krokant geconfijt / wortel

    10258059_10203569899507744_2178785765576852464_n.jpg

    Hoofdgerecht suggesties

    Canette des Dombes, gemarineerd 'koji', gegaard in houtoven

    1554429_10203535743653869_5334303366967542195_n.jpg

    Hoofdgerecht suggesties

    Griet, aardappelemulsie, salade, wasabi 

     

    1240355_10203535744093880_1772925225543735248_n.jpg

     

    Nagerecht

    Crème brûlée révisé met aardbeien en yuzu merengue

    10246650_10203569902667823_3976516337559064087_n.jpg

    Koffie

    la paix,david martin,stoere vent

     

    Chef David deed Zoon een prachtig Japans mes cadeau,

    la paix,david martin,stoere vent

    de kinderen mochten proeven van de mierikswortel bewerkt met zijn Japanse rasp van roggenhuid (‘zelfs niet pikant’)

    la paix,david martin,stoere vent

    la paix,david martin,stoere vent

    en het stageschrift werd ondertekend.

    la paix,david martin,stoere vent

    Alweer een topervaring. Bedankt aan het hele La Paix* team! 

     

    La Paix*

    Ropsy Chaudronstraat 49

    1070 Anderlecht

    02 523 09 58

     

    Neem zeker eens een kijkje op de site van Leffe voor meer over het partnership van David met dit prachtig product. 

  • Quiche met prei en grijze garnalen

    Pin it!

    Snel en simpel. Dat is wat we nodig hebben als vakantierecept

     

    Nodig:

    3 eieren

    200 gr gepelde grijze garnalen

    25 cl lichte verse room

    1 eetlepel olijfolie

    peper en zout

    1 plak kruimeldeeg

    4 preiwitten

     

    Zo gemaakt:

    Snipper de preiwitten fijn. Verwarm de olie in een sauteerpan, doe er de prei in, meng 2 min., zet het deksel op de pan en stoof op zacht vuur gedurende 15 min.quiche, prei, garnalen

    Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het deeg in een grote taartvorm. Klop de eieren in een kom los met de room. Voeg de garnalen toe, de prei, peper en zout.

    Giet de bereiding op het deeg en bak 30 min. in de oven.

     

    Dien warm op met een slaatje als voor- of hoofdgerecht.

    quiche, prei, garnalen

  • Chili con carne van Sergio Herman

    Pin it!

    Dit recept wou dochter nog eens (s)maken. Een snelle lekkere en hartige versie.

     

    10153138_10203554760009266_304539362380266413_n.jpg

    1911817_10203554759729259_275953454314350143_n.jpg

    1546205_10203563303302843_3694180118164373629_n.jpg

     

  • Penne met pancetta, spinazie en pecorino carbonara

    Pin it!

    Zin in een snelle smeuïge en eenvoudige variant op de ‘gewone’ alla carbonara ? Probeer dit recept van Jeroen. Kinderspel !

    Nodig voor 4 personen

    500 g penne

    8 sneetjes pancetta (ong. 2 mm dik)

    300 g verse bladspinazie

    100 g belegen pecorino (pittige schapenkaas)

    4 eieren

    1 teentje look

    1 ui

    peper en zout

     

    Zo gemaakt

    Breng een ruime pot water aan de kook. Spoel de spinazie en laat de groente goed uitlekken.

    Zet een grote stoofpot op een matig vuur en verhit er een scheutje olijfolie in.
    Pel intussen de ui en snij hem vervolgens in snippers. Stoof de stukjes ui in de olie tot ze glazig zijn. Roer regelmatig even. Pel ook het teentje look en hak het in kleine stukjes. Plet de stukjes vervolgens tot pulp met het brede lemmet van je keukenmes en laat de look meegaren met de uisnippers.
    Snij de sneetjes pancetta in reepjes en doe ze bij de ui. Roer regelmatig even in de pot. De pancetta hoef je niet krokant te bakken. Zo behoudt het vlees al z’n smaak. Zet nadien het vuur wat zachter.
    Zodra het water kookt, doe je er de penne in, samen met een snuif zout. Kook de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking. Als je dat wil, kan je de pasta ook een minuutje minder lang koken. Hij gaart straks immers nog even verder in de saus.
    Neem een mengschaal en breek er de eieren in. Kluts ze even met de garde. Neem er de belegen pecorino bij en rasp hem bij de eieren. Meng de kaas met de eieren.
    Giet de pasta af en laat de penne uitlekken.
    Let op: Hou een beetje van het kookvocht van de pasta bij!
    Giet de beetgare penne meteen in de stoofpot met ui en pancetta.
    Schep de spinazie bij de warme pasta en roer ze eronder. Door de hitte van het gerecht zal de spinazie meteen garen en veel volume verliezen.

    stoere vent, jeroen meus, dagelijkse kost penne, pasta, pancetta, spinazie, pecorino

    Schep 1 pollepeltje van het kookvocht bij de pastaschotel. Dat zal zorgen voor een beetje extra binding. Roer en zet nadien het vuur af.
    Schenk de geklutste eieren met pecorino bij de pasta en blijf even roeren, zodat het mengsel zacht gaart en de kaas smelt.
    Kruid af met wat peper van de molen aan toe en roer een laatste keer. Er hoeft geen extra zout meer bij, want de kaas en de pancetta zorgen voor de zoute toets.
    Serveer meteen.

     

    stoere vent, jeroen meus, dagelijkse kost penne, pasta, pancetta, spinazie, pecorino