30-05-14

Aarbeiensalade met Bresaola della Valtellina en mozzarella di bufala

Aardbeien gemarineerd in oude aceta, mozzarella di bufala, Bresaola en basilicum. Dit gerecht - recept hier - maak ik jaarlijks in het aardbeienseizoen. Kan als salade maar ook als hapje. 

IMG_0587.JPG

29-05-14

Carpaccio van rode biet met feta

Ik hou van recepten met 3 basisingrediënten. Dit is gebaseerd op Kris zijn hapje maar dan als snelle salade. Geserveerd met huisgemaakt zuurdesembrood.

IMG_0590.jpg

Nodig:

4 rode bieten (koop je vacuum voorgekookt of je kookt ze met schil in rode wijn met 1 EL balsamico en 1 1 EL gewone azijn gedurende 25 minuten, laat afkoelen en pel ze)

100 gr feta

50 gr pijnboompitten

olijfolie

peper van de molen en fleur de sel

 

Zo gemaakt:

Rooster de pijnboompitten in een hete pan. 

Snij de bieten in dunne plakjes en schik ze op een groot of aparte borden.

Verkruimel er de feta over en verdeel er de pijnboompitten over. Werk af met olijfolie en kruid met peper en fleur de sel.

13:07 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: rode biet, feta, pijnboompitten |  Facebook |

25-05-14

Salade van oude tomatensoorten, aardbeien en tuinkruiden

Bij Delhaize vond ik vorige week een bakje 'tomates d'antan'. Een kleurrijke basis voor een lekkere frisse salade bij de BBQ

 

Nodig voor 4 personen:

1,5kg tomaten van verschillende rassen

handvol aardbeien (mara des bois uit de moestuin)

tuinkruiden (ik nam 5 blaadjes oregano, bieslook en -bloemen, wat jonge tijm en -bloemen, beetje rozemarijn)

olijfolie

scheutje azijn

fleur de sel en peper van de molen

 

Zo gemaakt:

Snij de tomaten in blokjes, partjes,….

10339719_10203850986854752_2866324009168426514_n.jpg

Snij de aardbeien in kleine stukjes.

Voeg de versnipperde kruiden en -bloemen toe. Wat olijfolie en azijn erbij en kruiden. Klaar ! 

10257304_10203850192834902_8212649871581882394_n.jpg

 

19:22 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: tomaten, salade, kruiden, aardbeien |  Facebook |

24-05-14

Gemarineerde drumsticks met pittige aardappelpartjes en salade

Een marathon voorbereiden en uitgebreid koken. Zaken waar ik graag veel tijd voor maak maar momenteel samen met alle andere bezigheden moeilijk te combineren. Daarom ging ik voor dit recept van Jeroen een instant would be BBQ gevoel met pit. 

IMG_0581.JPG

 

Nodig

8 drumsticks

30 g gember (stukje knol)

1 citroen (onbehandeld)

1 eetlepel komijnpoeder

1 eetlepel kippenkruiden

3 eetlepels honing

1 dl olijfolie

peper

800 g middelgrote aardappelen

1 eetlepel mild currypoeder

1 eetlepel mild paprikapoeder

1⁄2 eetlepel gerookt paprikapoeder (hier te koop)

een flinke snuif chilipoeder (naar smaak)

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel zout

gemengde sla van bv. kropsla, eikenbladsla, radicchio

groene kruiden (peterselie, bieslook, dragon, …)

scheutje olie

scheutje azijn

 

Zo gemaakt 

Verwarm de oven voor tot 180°C.
Neem een vlakke mengschaal of braadslede en schenk er een bodem olijfolie in. Strooi er ook een flinke snuif komijnpoeder bij.
Rasp de gele schil van een (onbehandelde) citroen in de schaal en knijp er ook het sap bij. Gebruik enkel de zeste van de dunne gele schil. Het witte deel eronder smaakt te bitter.
Pel de look en plet de teen tot pulp, of rasp hem fijn.
Schil het stukje gember en rasp de vezelige knol. Roer de look- en gemberpulp door de marinade.
Knijp of lepel de honing in de marinade en voeg wat peper van de molen en een snuif zout toe.
Wentel de drumsticks door het zoetzure mengsel en schik ze in de schaal. Bepoeder de stukken kip met wat kippenkruiden.
Dek de schaal met kip af met een vel aluminiumfolie.

Schuif de schaal met drumsticks in de hete oven van 180°C. Bak ze gedurende zo’n 60 minuten. Verwijder na een half uur het vel aluminiumfolie.
Neem een mengkom om de specerijenmix te maken voor de aardappelpartjes.

Meng het klassieke (milde) paprikapoeder, het gerookt paprikapoeder, het currypoeder en wat pikant chilipoeder. Voeg voldoende zout toe en wat olijfolie. Roer tot je een kleverig papje krijgt.
Gebruik aardappelen die ongeveer even groot zijn. Spoel ze schoon en snij de knollen ongeschild in kwartjes (wedges).
Schik de aardappelpartjes in een braadslede. Druppel de pittige olie erover en roer. Zorg dat er een laagje specerijen kleeft rond elk stukje aardappel.
Schuif ook de schaal met wedges in de oven van 180°C. Gaar ze gedurende zo’n 50 minuten, tot de aardappelen geroosterd zijn.

Kies je favoriete bladgroenten en spoel de blaadjes schoon in ruim water. Geef de sla extra smaak met snippers verse kruiden, zoals platte peterselie, een beetje dragon, bieslook(bloemen!) en/of munt. Werk ze af met een likje olijfolie en wat azijn. Kruid de sla met een beetje peper van de molen en wat zout.

08-05-14

Havermoutmuffins met blauwe bessen

Inspiratie hier gevonden. Lekker als ontbijt, 10 uurtje, 4 uurtje, alle uren van de dag. 

IMG_0449.jpg

Nodig voor 12 muffins:

1 rijpe banaan

2 hele eieren

6 dadels

een bakje blauwe bessen

200 gr havermout

125ml sojamelk (of amandelmelk)

1 zakje bakpoeder

1 KL kaneel

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven op 180 graden.

Mix de havermout in de blender en voeg alle andere ingrediënten - behalve de bessen - toe en mix tot een glad deeg. 

Verdeel het over de muffinvormen en duw in elke muffin een paar bessen. 

Bak ze 25 à 30 minuten af op 180 graden. 

 

Deze suikervrije chocolademuffins worden binnenkort ook getest. 

 

 

01-05-14

Kabeljauwhaasje/courgettes met een crumble van panko, parmezaan en zachte chorizo.

Altijd een voltreffer. Recept kan je hier vinden. 

IMG_0447.jpg