• Camembert in de oven

    Pin it!

    Kaas in de oven… bij ons zeggen ze ‘une turie’. In de winter is deze variatie met Vacherin en Fendant du Valais een topper. In de zomer is deze een blijvend succes als aperitief of luie lunch. 

    IMG_2746.JPG

    IMG_2747.JPG

    Nodig voor 4 als aperitief of 2 als lunch:

    1 camembert

    olijfolie

    herbes de provence

    peper en zout van de molen

    meergranenstokbrood

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Haal het houten deksel en papiertje van de kaas. Leg het deksel onder de bodem. Zet er voor de ‘veiligheid’ een ovenvast bordje onder (lekgevaar ;-) ) 

    Snij met een mes diep een raster in de kaas. Strooi er kruiden over, kruid en giet er dan wat olijfolie over. 

    Zet 15 minuten in de oven op 180 graden.

     

    Serveer met stokbrood. 

  • Pizza van gegrilde aubergines / tomatentapenade / basilicum / parmezaanse kaas

    Pin it!

    Een lekker gezond en veggie alternatief voor een gewone pizza. 

     

    Nodig voor 4 personen:

    4 kleine aubergines

    100 gr versgeraspte parmezaanse kaas

    1 potje tomatentapenade (ik gebruikte deze van Delhaize)

    handvol verse basilicum, oregano,…

    olijfolie

    herbes de provence

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Snij de aubergines in gelijk schijven.

    Bestrijk ze met een mengsel van herbes de provence en olijfolie en grill ze in de grillpan (je kan ze ook roosteren in de oven. Reken dan op 25 minuten op 190gr)

    Verwarm de oven voor op 190 graden. 

    Leg de gegrilde aubergines op een bakplaat bekleed met bakpapier. Kruid met peper en zout. Verdeel er de tomatentapenade, kruiden en parmezaanse kaas over.

    IMG_2750.JPG

    Zet 15 minuten in de oven op 190 graden en eindig met 5 minuten onder de grill. 

    IMG_2752.JPG

  • Compote van tomaat met geitenkaas

    Pin it!

    De ideale begeleider voor een zomers aperitief. 

    IMG_2742.jpg

    Sommige recepten blijf je gewoon maken. Eéntje uit dit boek van Claudia Allemeersch

     

    Nodig:

    200 gr zachte geitenkaas zonder korst (type petit rondin de chèvre d’ardennes bij Delhaize)

    8 tomaten (roma of 4 coeur de boeuf)

    2 kleine rode uien of 4 sjalotten, fijngesnipperd

    2 teentjes look, fijngesnipperd

    1 klein chilipepertje, naar smaak mét of zonder pitten, of een 1/2 KL sambal

    een paar druppels tabasco

    kruidentuiltje (laurier, peterselie, tijm)

    olijfolie

    wat suiker

    sap van 1/2 citroen

    handvol verse basilicum

     

    Zo gemaakt:

    Pel de tomaten (kruisje insnijden, even onderdompelen in kokend water, doen schrikken onder koud water en pellen gaat vanzelf). Verwijder de zaadjes en snij in grote stukken.

    Stoof de uien of sjalotten samen de look in wat olie. Voeg de tomaten, suiker, kruiden, chili en tabasco toe. 

    Laat een uur zacht sudderen zonder deksel tot al het vocht eruit is. Haal de kruiden eruit en zet van het vuur. Doe er het citroensap bij en laat de geitenkaas erin smelten. Laat afkoelen, roer er de gescheurde basilicum onder en zet in de koelkast. De geitenkaas zal het geheel weer stevig maken. 

    Serveer met brood, krokante pizza of dipkoekjes. 

  • Vanillesuiker

    Pin it!

    Wie regelmatig bakt, kent de zakjes van Imperial wel. En wie naar Jeroen Meus kijkt, heeft zijn grote pot vanillesuiker zéker al opgemerkt. 

    Door zelf je vanillesuiker te maken ga je niet veel in je portemonnee winnen maar je wint wél in smaak én absoluut in kwaliteit.

    De smaak van vanillesuiker die je in zakjes koopt, is meestal afkomstig van synthetische vanilline. Natuurlijke vanille bevat veel meer aromastoffen dan enkel vanilline en net dat zorgt voor een enorm smaakverschil. 

    Vanillestokjes van goede kwaliteit herken je meteen. Bourbon vanillestokken uit Madagaskar bij voorbeeld zijn niet uitgedroogd, buigzaam en voelen vettig aan. Ze zitten vol smaak en aroma. Ik vind ze hier

    suiker, vanille, vanillesuiker

    Nodig:

    300gr fijne griessuiker per vanillestokje

    vanillestokje

    Een grote glazen pot met deksel

     

    Zo gemaakt:

    Vul de helft van de pot met suiker.

    Snij het vanillestokje open en meng de zaadjes al met de suiker in de pot. Voeg ook de vanillestok toe. Voeg de rest van de suiker toe. Pot dicht en flink schudden. Zet de pot in een kast die je geregeld opentrekt en schud er elke keer eens mee.

    Na een drietal weken heb je échte vanillesuiker, geen chemische brol. 

    suiker, vanille, vanillesuiker

    Naargelang ik vanillestokken gebruik voor andere bereidingen, voeg ik de leeggeschraapte stokken gewoon toe ik dezelfde pot en voeg na gebruik van vanillesuiker ook gewoon wat suiker toe. 

    suiker, vanille, vanillesuiker

  • Confituur aardbeien / aalbessen / rabarber / aceto balsamico

    Pin it!

    Toen ik de marjolein ging plukken voor deze pasta kwam ik gelijk binnen met ruim 600gr fruit. Dus meteen maar wat confituur maken. Het was er het weer voor...

    Hoe kan je hier wel ergens lezen. Ik deed er een flinke scheut aceto bij en mixte alles door. 

    IMG_2701.JPG

  • Pasta met tomaat, krokante pancetta, buffelmozzarella en basilicum

    Pin it!

    Een recept van Passion Cuisine, makkelijk én snel. Aanvankelijk gingen zoon en ik verse pasta draaien maar verlof… je kent dat wel: geen tijd en soms geen ‘goesting’.

    pasta, tomate, pancetta, basilicum, buffelmozzarella,

     

    Nodig voor 4 personen:

    400 gr ongekookte volkorenpenne

    2 EL olijfolie

    200 gr pancetta in reepjes gesneden

    2 rode uien, fijngesnipperd

    2 teentjes look, fijngesnipperd

    3 EL marjolein (oregano)

    800 gr tomaten in blokjes (blik)

    2 EL suiker

    2 bollen buffelmozzarella in blokjes gesneden

    een handvol basilicum

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Bak de reepjes pancetta krokant in de olijfolie en laat ze uitlekken op huishoudpapier.

    Fruit in dezelfde olie de ui en de look. Voeg ook de tomaten, de marjolein en wat suiker toe. Kruid naar smaak met peper en een weinig zout. Laat langzaam stoven op een zacht vuurtje gedurende een tiental minuten.

    Kook ondertussen de penne (kooktijd -2 minuten). Giet af en voeg de penne bij de saus. Draai goed om en voeg de mozzarella toe. Voeg op het einde de pancetta toe en versnipper er de basilicum over.

    Serveer onmiddellijk. 

     

     

    Powerfood voor een intervaltrainingske van bijna anderhalf uur. Off I go! 

  • Nationale feestdagtaart met geroosterde kerstomaten en geitenkaas

    Pin it!

    Dochter en ik deden een koelkastschoonmaak en kwamen uit op deze zwart/geel/rood taart gebaseerd op dit recept met kerstomaten in Belgische driekleur. 

     Kan natuurlijk ook met Coeur de Boeuf of Roma tomaten tomaten.

     

    Straks allemaal naar 'den défilé' kijken. Vive la Belgique ! ;-)

    IMG_2700.JPG

  • Geroosterde ciabatta / gemarineerde buffelmozzarella / kerstomaten / pepers

    Pin it!

    Een lekker snel aperitiefhapje waarvoor je de mise-en-place makkelijk de dag op voorhand kan doen.

    IMG_2696.JPG

    Nodig voor 4 personen:

    1 grote ciabatta, afgebakken

    3 bollen buffelmozzarella

    200 gr zure room

    1 bio citroen

    1 rode peper

    6 tal kerstomaten

    peper en zout van de molen

    teentje look

     

    Zo gemaakt:

    Meng de zure room met het sap en de zeste van de citroen, kruid met peper en zout. Dep de mozzarella droog en snij in dunne plakjes. Doe ze in een schaal en besmeer met de zure zoom. Zet in de koelkast.

    Snij de ciabatta in sneetjes van 1cm en zet een 10tal minuten onder de grill van je oven op 200 graden. Strijk ze als ze nog warm zijn in met look. Laat afkoelen. 

    Snij de tomaten en de peper. Leg op elk broodje een plak mozzarella en garneer met pepertjes en tomaten. 

    IMG_2697.JPG

  • Parmiggiana van aubergines

    Pin it!

    Een remake van dit recept

     

    Parmiggiana is een Siciliaans gerecht dat niets te maken heeft met parmezaanse kaas. ‘Parmiciana’ is het Siciliaans dialect voor ‘de planken in een luik’ waaraan gestapelde aubergines doen denken. 

    Een eigen interpretatie van la mama One Life. In het originele recept worden de aubergines in bloem en losgeklopt eiwit gewenteld en gebakken in olie maar ik hou wel van de gegrilde smaak. De bolognaise kan je ook vervangen door een stevige tomatensaus. 

     

    Nodig voor een versie voor 4 flinke eters:

    5 kleine aubergines

    1kg stevige bolognaisesaus 

    3 bolletjes buffelmozarella in schijfjes

    een handvol verse oregano

    olijfolie

     

    Zo gemaakt:

    Snij de aubergines in plakken van een halve centimeter. Doe er wat olijfolie over en grill ze.

    IMG_2684.JPG

    Leg vervolgens een laag aubergines, saus, oregano, mozzarella… en herhaal door te eindigen met de mozzarella.

    IMG_2685.jpg

    Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden en eindig een 5tal minuten onder de grill. 

    parmiggiana,aubergines,mozzarella

  • Rode vruchten / chocolade

    Pin it!

    Ijsblokhouder en aardbeien, aalbessen,... uit de tuin: check !

    IMG_2676.JPG

    Donkere gesmolten chocolade erover en eens goed met houder op aanrecht kloppen: check !

    IMG_2680.jpg

    Afdekken en een uur of twee de koelkast in: check !

    IMG_2691.JPG

    Wordt vervolgd met een versie met yoghurt en dan de diepvriezer in !

     

  • Pissaladière

    Pin it!

    Vergeet de tomaten en de kaas. Hier is dé pizza van de Méditerranée. Met ui, ansjovis en olijven: c’est tout! En toch voegde ik er een rode peper aan toe voor een pikante toets. 

    IMG_2674.JPG

    Nodig:

    een vel bladerdeeg (of pizzadeeg)

    4 rode uien in halve ringen

    1 teentje look, fjngesnipperd

    1 doosje ansjovis op olie

    2 EL zwarte olijven

    1 rode peper, fijngesnipperd naar smaak mét of zonder pitjes

    een EL tijm of provencaalse kruiden

    peper van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 220 graden 

    Haal het bladerdeeg uit verpakking en snij er een zo groot mogelijk vierkant uit. Snij de rest in repen en maak er een kader mee. Prik er in het midden gaatjes in met een vork. Je kan uiteraard ook een ronde taart maken. Dan prik je enkel gaatjes en blijf je een cm van de rand weg. Ik laat het deeg op het dunne bakpapier uit de verpakking en hevel over op een rooster. Bak 7 minuten op 220 graden. 

    Ondertussen bak je de uien een vijftal minuten op een zacht vuurtje in de olie van de ansjovis. Je kan er natuurlijk ook wat ansjovis in mee smelten. Kruid met peper en tijm. 

    Haal de bodem uit de oven, verdeel er de uien, de look, de peper, de ansjovis, en de olijven over. Zet nog een 5tal minuten in de oven op 220 graden. 

     

    Lekker met een frisse salade en een rosé: warm, lauw of koud. Van daags voordien nog lekkerder.

     

    Een andere voltreffer met ansjovis is hier pasta alla puttanesca

     

  • Groene kruidenrisotto

    Pin it!

    Uit het boekje Zomer van deze reeks van Peter Goossens. Het resultaat was minder groen dan gehoopt. Volgende keer met een kruidenmengeling. Lekker was het sowieso ! 

    IMG_2673.JPG

    Nodig

    400 gr arborio- of carnarolirijst

    1 sjalot of kleine rode ui, fijngesnipperd

    200ml droge witte wijn

    800ml gevogeltebouillon 

    50 gr parmezaanse kaas, vers geraspt

    200 gr cressonette (of een mengeling van kruiden zoals waterkers, basilicum, peterselie, lavas,...)

    enkele druppels citroensap

    klontje boter

    olijfolie

     

    Zo gemaakt

    Fruit de sjalot in twee EL olijfolie. Voeg de rijst toe en roer even door. Bus met de witte wijn, voeg ook de bouillon toe (hou een scheutje apart) en eens alles kookt, deksel erop en 10 minuten op een zacht vuur zonder roeren ! 

     

    Ondertussen pureer je de kruiden met citroensap en een scheutje bouillon. Na 10 minuten voeg je deze kruiden en de parmezaanse kaas toe aan de risotto. Laat nog 3 minuten rustig meekoken. Voeg op het einde nog een klontje boter toe voor een mooi glanzend resultaat. 

  • Diner @ De Mayeur Patrick Vandecasserie

    Pin it!

    De familienaam Vandecasserie zal bij gastronomen meteen het juiste belletje doen rinkelen. In 1991 vervoegde Patrick zijn vader aan de stoof van dé Villa Lorraine, het eerste restaurant buiten Frankrijk dat drie Michelinsterren kreeg. 

     

    Na twee weken Griekse keuken, schoven we daags na ons verlof onze voetjes onder tafel in zijn nieuwe project

    10431500_10204193343853463_5272337524370466516_n.jpg

    - De Mayeur in Ruisbroek - om er met zijn vieren twee Bongo bonnen Food Discoveries op te soeperen. 10474438_10204193359933865_5216464452865740408_n.jpg

     

    In de mooie fermette, nét aan het kanaal en de spoorlijn (waar binnen niets van te merken is), viel het klassevolle nostalgische sobere interieur meteen in de smaak.

    1610776_10204193405975016_235138762761939708_n.jpg

    10527592_10204193443695959_8100909826184750605_n.jpg

    Een vriendelijke ontvangst, vers gebakken brood, olijven, boter en olijfolie op tafel en de onvermijdelijke Hendrick’s Gin Tonic. 

    10521196_10204193464376476_906131159084299225_n.jpg

    Het voorgestelde 3 gangen menu klonk alvast veelbelovend* en we kozen hierbij uit de zeer uitgebreide wijnkaart een Sancerre La Poussie 2012 

     

    Voorgerecht

    Carpaccio van babykreeft / kreeftensoep

    10525633_10204193475616757_5900614535378220934_n.jpg

    Hoofdgerecht

    Kabeljauw op het vel / wasabipuree 

    10538075_10204193485337000_6265018270629605628_n.jpg

    Nagerecht

    Rode vruchten / amandelijs

    10457156_10204193487817062_4708383736330734175_n.jpg

    * en dat was het ook. Een heerlijke kreeftenbereiding, mooi bereide kabeljauw met super puree en extra saus in een koperen pannetje en een uitgepuurd dessert: alles geraffineerd geserveerd zonder overdaad. Voor € 59,90 per twee personen en € 60 opleg voor de drank (aperitief, water, wijn) was het prijs/kwaliteit top.  

     

    Een adres om te onthouden en terug te keren. De vrij klassieke kaart, beschikbaar op de website, biedt een mooie compacte keuze met regionale kwalitatief hoogstaande seizoensproducten zoals asperges, kreeft, duif, bresse eend, simmenthal ribstuk van ‘Dierendonck’,… een kinderkaart én een traiteurkaart. 

     

    De Mayeur - Patrick Vandecasserie

    Fabriekstraat 339 1601 Ruisbroek