• Aperitiefbrood met kaas en tapenade

    Pin it!

    Super makkelijk, goedkoop en lekker als aperitief voor een lichte maaltijd of als luie lunch op zondag*.

    Eindeloze variaties met stokbrood, ciabatta en als vulling pancetta/kaas, ham/kaas, peer/blauwe kaas, tomatenpesto/mozzarella,… toevoegen van verschillende kruiden. 

     

    Nodig:

    een klein bruin brood

    300 gr jonge gouda kaas

    100 gr tapenade naar keuze

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 200 graden. 

    Snij het brood in de lengte én breedte zo diep mogelijk door maar nét niet door de onderste korst.

    Snij de kaas in slierten en steek die zo diep mogelijk in de openingen. Met geraspte kaas kan dit natuurlijk ook. 

    Smeer er ook de tapenade in. IMG_3497.JPG

     

    Eens opgevuld wikkel je het in zilverpapier

    IMG_3499.JPG

    en steek je het 15 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.

     

    Haal het brood uit de oven en open de ovenkant van het zilverpapier. Verminder de temperatuur tot 180 graden en zet het nog 10 à 15 minuten in de oven. 

    IMG_3502.jpg

    * deze camembert in de oven is trouwens ook dé ideale luie lunch op zondag. 

  • Risotto met pancetta en spinazie op Little Chefs' wijze

    Pin it!

    Risotto maken moeilijk ? Kinderspel in amper 10 stappen ! Mét prentjes voor de échte dummies. 

    Sommige kleine voetballertjes denken dat ze al bij Anderlecht spelen. Mijn zoon liet me de mise-en-place nog zelf doen en kwam dàn met de nodige chefallures nét voor de service de keuken in... En ik ? Ik ken ondertussen mijn plaats... 

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

    Nodig voor 4 personen:

    400 gr arborio- of carnarolirijst

    2 sjalotten of kleine rode uien, fijngesnipperd

    200 ml droge witte wijn

    800 ml kalfsfond 

    100 gr parmezaanse kaas, versgeraspt

    400 gr spinazie

    200 gr pancetta in reepjes gesneden

    peper van de molen

    olijfolie

     

    Zo gemaakt:

     

    stap 1: bak de pancetta krokant in wat olijfolie

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

    stap 2: haal pancetta uit de kookpot en laat uitlekken op keukenpapier. Tip van de chef: zoveel mogelijk braadvet in de pot houden...

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

    stap 3: fruit de ui in het braadvocht van de pancetta

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

    stap 4: voeg de risottorijst toe en roer goed door

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

    stap 5: blus met droge witte wijn en laat even inkoken 

     

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

     

    stap 6: bouillon erbij, kruid met peper

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

    stap 7: deksel erop en 10 minuten geduld ! (vanaf hier nog 3tal minuten) 

     

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

     

    stap 8:  spinazie erbij (eerst deksel eraf uiteraard)

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

    stap 9: vers geraspte parmezaan erbij

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

     

    stap 10: pancetta erbij en goed doorroeren tot meeste vocht verdwijnt

    risotto, pancetta, spinazie, parmezaanse kaas

    Andere risotto recepten kan je hier vinden. 

  • Ovenschotel 'cordon bleu décomposé'

    Pin it!

    Soms heb je gewoon comfortfood nodig: iets wat je maag vult tot je voldaan bent. Deze ovenschotel is niet de meest gezonde maar geloof me: zijn calorieën waard!

    Nodig voor 4 personen

    4 kipfilets of evenveel rest van een braadkip (500gr)

    Kippenfond of bouillonblokje kip

    300 gr beenham

    300 gr cheddar

    2 EL boter

    2 EL bloem

    500ml volle melk

    2 EL citroensap

    1/2 EL graanmosterd

    Paprikapoeder

    Peper

    Voor de korst:

    3 EL boter

    90 gr panko of paneermeel

    1 EL peterselie

     

    Zo gemaakt:

    Pocheer de kip in wat kippenfond. Breng aan de kook en zet vuur zachter. Kook gedurende 10minuten en laat dan nog 10minuten afkoelen in de bouillon.

    Boter een ovenschotel in, scheur de kip in reepjes en leg ze erin. Snij de ham en verdeel erover. Doe hetzelfde met de kaas.

    IMG_3485.JPG

    Maak een béchamelsaus door 2 EL boter te smelten met 2 EL bloem, voeg kloppend melk, mosterd en citroensap toe, paprikapoeder en peper en zout.

    IMG_3490.JPG

    Giet over de kip.

    Maak een crumble met de panko, boter en peterselie. Dit gaat het makkelijkste door het te mengen en kneden met je vingertoppen.

    IMG_3488.jpg

    Verdeel over de schotel

    IMG_3491.jpg

    en zet een 30tal minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden en even onder de grill indien nodig. 

    ovenschotel,cordon bleu,cheddar,ham,kip

     

     

  • Diner bij Vivendum*

    Pin it!

    Dochter en ik kozen voor een ladies weekend in stijl: een uit 1736 daterende kapelaanswoning te Dilsen-Stokkem die omgetoverd werd tot een prachtige hostellerie en restaurant. 

    vivendum, alex clevers

    vivendum, alex clevers

    De B&B is kleinschalig: de drie kamers en loft zijn chique en landelijk. 

    vivendum, alex clevers

    Restaurant Vivendum* dan, want daar kwamen we tenslotte voor, werd in 2007 bekroond met één Michelinster, heeft 16/20 in Gault Millau en chef Alex Clevers behoort de Jeunes Restaurateurs d’Europe. In 2010 vertegenwoordigde hij ons land op de Bocuse d’Or. Vanuit zijn halfopen keuken deelt hij zijn moderne terroir gerechten gebaseerd op de Franse keuken uit.   

    vivendum, alex clevers

     Dochter en ik gingen voor à la carte. 

    vivendum, alex clevers

     Huischampagne 

    vivendum, alex clevers

    Amuses

    Met sesam gegrilde tonijn / dashi / fijne groenten

    vivendum, alex clevers

    Aubergine / ansjovis / olijven

    vivendum, alex clevers

    Bloemkool / anijs / kaviaar

    vivendum, alex clevers

    Cake van olijf / geitenkaas

    vivendum, alex clevers

    Voorgerecht

    Nieuwe haring / tomatenvariëteiten en - smaken / sorbet van komkommer

    Portugese Maria Gomes 2012

    vivendum, alex clevers

    Voorgerecht

    Twee maal King krab / natuur met algenboter / aangemaakt met mayonaise

    vivendum, alex clevers

    Hoofdgerecht

    Kreeft van de BBQ / zomerse bio-groentjes / algenboter

    Château Labouré Roi Chardonnay uit Bourgogne 2011

    vivendum, alex clevers

    Hoofdgerecht

    Zeeduivel in de BBQ gerookt / sinaasappel / wortel / koriander

    vivendum, alex clevers

    vivendum, alex clevers

    Voor een dessert hebben we gepast deze keer, we waren helemaal 'voldaan'. Mooie en pure smaken in onze borden, een vriendelijke correcte klassieke bediening door twee heren én de chef zelf. Fijn ook hem in de zaal te zien. Sommelier Martin Foncke zat er met zijn aangepaste wijnen knal op. 

    vivendum, alex clevers

    Na een korte nacht in kamer 1 kregen we een meer dan uitgebreid ontbijt geserveerd door een uiterst vriendelijke dame die gastvrijheid duidelijk in haar bloed heeft.* 

    vivendum, alex clevers

     

    * Een B&B en restaurant combineren is prachtig maar vergeet niet dat je tijdens een drukke middagservice ook de B&B gasten rustig moet kunnen ontvangen. Het onthaal bij aankomst door iemand van het zaalteam, die we ’s avonds niet meer gezien hebben, mocht best iets hartelijker…  

  • De Eetboetiek: pand met familiehistorie

    Pin it!

    Opa Georges Herrel was de eerste man uit de familie die een horecabedrijf startte in het huidige pand van Oud Sluis. Hij begon er een café/bistro. De locatie van Oud Sluis aan de Beestenmarkt in Sluis is de plek waar Ronnie Herman, de vader van Michel en Sergio, de bodem legde voor de carrière van Sergio Herman in zijn mosselrestaurant. Na de sluiting van Oud Sluis bleef het een 'Herman': een initiatief van Michel Herman, de broer van Sergio die tot de sluiting gastheer was in Oud Sluis***  en zijn vriendin Sarine Oosterbaan. 

    10403205_10204342735908171_4256828381516362758_n.jpg

    De Eetboetiek werd een combinatie van een laagdrempelig restaurant waar je terecht kan voor ontbijt, lunch, “High Tea, Beer & Wine”. Natuurlijk moesten we daar gaan lunchen tijdens ons weekend in Cadzand

    10354816_10204355480506778_3219053995168411152_n.jpg10509704_10204355480626781_6938411040488395051_n.jpg

    10378916_10204355482466827_2446394616439736463_n.jpg

    10354816_10204355480506778_3219053995168411152_n.jpg

    10576899_10204342736228179_3888879788546352932_n.jpg

    10479053_10204342737268205_8666798258445739180_n.jpg

    10559951_10204342736788193_5782799319586762060_n.jpg

    Vitello Tonnato met artisjok, zachte schapenkaas en kappers

    10576958_10204355483506853_103161517314296500_n.jpg

    Cocotte met Pieterman uit de Noordzee en zuiderse groenten en aïoli

    984194_10204355484106868_9145866703944273318_n.jpg

    Wij hebben er fantastisch lekker en puur gegeten. Iets wat Sluis nodig had na het vertrek van Oud Sluis*** ;-)

      De Eetboetiek is bovendien een lifestylewinkel voor onder andere Nordal, servies van Serax, …

    10354138_10204355480786785_7555969557939348471_n.jpg

    10384445_10204355481986815_1012638739995471967_n.jpg

    10526064_10204355481666807_5758628402705311746_n.jpg

    Wist je dat De Eetboetiek overnachtingsmogelijkheden heeft in Casa Chico y Luna? Dit mooie guesthouse, voorheen het guesthouse van restaurant Oud Sluis, ligt op vijf minuten afstand rijden van De Eetboetiek dichtbij het pittoreske Sint Anna ter Muiden. Casa Chico y Luna heeft drie deluxe kamers, bijzonder mooi ingericht en met een geweldig uitzicht over de weilanden.

    ps: misschien even de naam van de wifi veranderen ;-)

     

    10559704_10204342734868145_4900565932298713514_n.jpg

     

  • Pure C* summer vibes

    Pin it!

    Weinig plaatsen hebben zo een aantrekkingskracht op mij als Pure C. Syrco heeft onder de vleugels van Sergio een uniek restaurant uitgebouwd. Beter dan zijn leermeester kan ik het Ibiza aan de Noordzee niet omschrijven.

    IMG_3145.JPG

    ‘Pure C is een ode aan Zeeland, de wereld en het leven: sexy cocktails, betoverend eten, geweldige wijnen, een fraaie lounge, een mooi interieur, goede muziek en een prachtig vergezicht over de weldadige zee… het gaat om beleven, delen en proeven…  dit is voor mij het restaurant van de toekomst, waar kwaliteit op het bord samen gaat met gezelligheid en een gemoedelijke lekkere losse sfeer‘ ~ Sergio Herman 

    Het was al van de ‘Quatre Mains David Martin / Sergio Herman‘ geleden dat ik er nog was. De kinderen op stage Engels/sport dus man en ik richting Cadzand voor een lang weekend 'en amoureux' met zicht op zee. Onze vorige bezoeken waren steeds in de herfst of winter dus konden we deze keer wél genieten van het schitterende terras.

    IMG_2830.jpg

    IMG_2835.JPG

    De bar is en blijft een aanrader voor wie geen plaatsje kon bemachtigen in het restaurant. Het niveau van de ‘bites’ is enkel nog gestegen en je kan à la carte eten en kiezen tussen de little bites, charcuterie of classic bites of gaan voor een één van de twee menu’s: sharing bites (€39,5) of bites de luxe (€67,50) bestaande uit starters, hoofdgerechten en dessert. Wij kozen de sharing bites.

     

    Gin Tonic Berkeley Square bergamot/lavendel

    IMG_2807.JPG

    Gin Tonic Bobbys limoengras/ gember /rode peper

    IMG_2808.JPG

    Gin Tonic Brecon, your own bag of botanicals

    IMG_2855.jpg

    Algen krokant sambal crème

    IMG_2804.JPG

    Dikke frieten luchtige aioli, pikante tomatencompote

    IMG_2814.JPG

    Kippenhuid krokant gele currycrème

    IMG_2817.jpg

    Coppa Pure C ‘oak aged’ gin

    IMG_2816.JPG

    Gillardeau oester

    IMG_2820.JPG

    Marokkaanse salade, baba ganoush, durum en brood

    IMG_2840.jpg

    Zeebaars, groene curry, thaise basilicum, galangal

    IMG_2869.JPG

    Almejas a la marinera

    IMG_2888.JPG

    Tomatenvariaties / pittige schapenkaas: speciale tasting nieuw gerecht tx Syrco

    IMG_2921.JPG

    Een diner in Pure C* dan… gestart op het terras voor het aperitief om nadien te verhuizen naar een schitterende tafel met een geweldig zicht.

    1044646_10204355493627106_5572885004215005110_n.jpg

    IMG_3148.JPG

    IMG_3157.JPG

    Man koos als aperitief een Gin Tonic Poppies venkel/selderij en ik 

    IMG_3074.jpg

    de Champagne Jerome Dehours Grande Reserve Cuvée Pure C Extra Brut

     

    We kozen het 6 gangenmenu met aangepaste wijnen. 

     

    Amuse

    Algenkrokant / rozenbottel / zeekraal

    IMG_3043.JPG

    Amuse

    Gillardeau oester / duindoornbes / rucola / boekweit / geitenkaas

    IMG_3045.JPG

    Amuse

    Wortel / crème cru / dukkah

    IMG_3055.JPG

    IMG_3054.JPG

    Voorgerecht

    Roodbaars / scheermes / huacatay / komkommer

     

    IMG_3083.JPG

     

     

    IMG_3081.JPG

     

    Voorgerecht

    Carabineros-gamba / verveine / algen / limoen

     

    IMG_3099.jpg

    IMG_3102.JPG

    IMG_3098.JPG

    IMG_3093.JPG

    IMG_3094.jpg

     

    Voorgerecht

    Suino nero di Calabria / spinazie / tarwegras / paddenstoelen / hoeve-ei

     

    IMG_3108.JPG

    IMG_3106.JPG

    IMG_3111.JPG

     

    Hoofdgerecht

    Kalf / citroen / tomaat / girolles / focaccia

     

    IMG_3135.JPG

    IMG_3138.JPG

    IMG_3134.JPG

    IMG_3133.JPG

     

    Nagerecht

    Zeer onder de indruk van dit dessert. Of hoe een nieuwe wetgeving ombouwen naar een fantastisch origineel nagerecht!


    'READY FOR THE FUTURE...
    Aardbei / kokos / yuzu

    IMG_3179.JPG

    IMG_3180.JPG

    Zonder gluten (tarwe)
    Zonder melk
    Zonder noten
    Zonder aardnoten
    Zonder vis
    Zonder soja
    Zonder schaaldieren
    Zonder weekdieren
    Zonder selderij
    Zonder mosterd
    Zonder sesamzaad
    Zonder sulfiet
    Zonder lupine
    Zonder geraffineerde suikers
    Vanaf 13 december 2015 zijn wij wettelijk verplicht om u te informeren over de aanwezige allergenen in onze gerechten.
    We zijn er klaar voor !
    Team Pure C'

    Nagerecht

    Salade met selder / appel / pistaches / kalamansi

     

    IMG_3196.JPG

    IMG_3189.JPG

     

    Slow Coffee Madu Dua Inonesië Bordeauxkleurige koffie in een wijnglas

     

    IMG_3218.jpg

    IMG_3221.JPG

    Zoetigheden bij de koffie

    IMG_3200.jpg

    IMG_3202.JPG

     

    Een absoluut topweekend. Sergio Herman was aanwezig in de keuken maar hield zich - eigenlijk zoals een gans die zijn vleugels opent om zijn 'kuiken' te laten gaan - op de achtergrond en liet zich niet in de zaal zien. Dat zegt zeer veel over hem. Sterk!

    Syrco kwam ons de tweede amuse zelf opdienen, kwam ons hartelijk kwam begroeten en vroeg of we goed gelopen hadden op het strand ;-) Een down to earth chef die duidelijk en meer dan ooit weet wat hij wil maar toch...nog steeds zo bescheiden, zo gestressed en tegelijk rust uitstralen. Wanneer gaan we terug ? Mét de kinderen !

     

    Verslagen van vorige culinaire ervaringen bij Pure C kan je hier vinden.