02-11-14

Lunch @ Hertog Jan***

Na ons bezoek in januari (verslag hier) kwamen we voor een verjaardagslunch terecht op de opmerkelijk grootse en nieuwe locatie. 

 hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

 hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

 hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

 hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

Een beschermde en gerenoveerde hoeve Hof De Pleyne in Zedelgem (vlakbij Brugge) die Gert de Mangeleer en Joachim Boudens 4 jaar geleden aankochten en die werd omgevormd tot een hedendaags driesterren restaurant. Ze kochten hiermee hun eigen boerderij wat hen toelaat om zelf producten te telen. De keuken kreeg een plaats in de loodrechte schuur van 1834 en hangt vast aan een nieuw strak gedeelte met een open zicht op de enorme moestuin.

Op een gestileerde stootkar (van hetzelfde hout als de wanden) wordt de champagne voorgereden: brut of rosé, van het huis André Clouet. We kozen voor een glas brut champagne Clouet Silver en een Arabier als aperitief en het menu korte ontmoeting (€115)hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Amuse:

Canneloni / tomaat 

 hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

Amuse:

Aardappel / aubergine / miso

 hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

Amuse:

Kip/pinda /rijst 

 hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

Amuse:

Barbecue / spek

 hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

Amuse:

Ganzenlever / cola/ bergamot 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Amuse:

Aardappel/koffie/mimolette 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

 hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Voorgerecht:

Spitskool/langoustine/sambal 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Voorgerecht:

Venkel/eendenlever/gerookte paling 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

 hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Hoofdgerecht:

Boleet/Berkshire/zomertruffel 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Nagerecht:

Appel/zure kruiden/vlierbloesem 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Nagerecht:

Platte kaas/speculaas/bloemen 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Snoepkar 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

 Kaaskar

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Na afloop maken we een wandeling door de tuin,

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

en mogen we een kijkje nemen in de keuken. Het thema 'hoeve' wordt tot daar doorgetrokken; geen witte koksmutsen, maar zandkleurige overalls.

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

Gert zagen we niet in de zaal maar we zagen hem geregeld de moestuin inlopen tijdens de service. Hij kwam speciaal voor ons naar beneden uit zijn bureau waar hij na de service zicht heeft op zijn prachtige keuken. Hij moet nog wennen aan de grootte, alles moet zijn ‘plek’ nog vinden maar hij is duidelijk is zijn sas en terecht trots. 

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

We krijgen als afsluiter nog een fris drankje met geïnfuseerde groenten en kruiden.

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

De nieuwe Hertog Jan reflecteert de visie van het ideale restaurant naar chef Gert en gastheer Joachim. Geluidloos openschuivende deuren en een enorme glazen wand die uitzicht biedt op het land, eenvoudig gedekte tafels, geen schilderijen aan de muur, een serene toch losse sfeer in de zaal, kelners met een leren schort en bottines met dempende rubberzolen… alle aandacht naar de moestuin. Ook in de borden. Met zijn lichte, kleurrijke en op groenten en planten gebaseerde keuken past hij volledig in de tijdsgeest. Zeer ambitieus en al aan ‘het plafond’ met drie sterren. Wat staat je te doen als chef als je al drie sterren hebt en pas 38 jaar bent? Die vraag zal vaak door Gerts hoofd spoken. Risico’s nemen, uitdagen, steeds verder denken blijven en je identiteit vasthouden. Stilstaan is geen optie.    

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

 

 

De commentaren zijn gesloten.