• Boulets à la liègeoise

    Pin it!

    Ook wel boulet sauce lapin of boulet sauce chasseur genoemd.

    Een recept van hier. Where else ? Ik draai wel wat peterselie in de balletjes en gebruikt panko in plaats van brood. En ik bak ze in half olie/half boter.

    IMG_1216.JPG

    Nodig:

    2 sjalotjes en 1 ui 

    2 takjes tijm 

    2 laurierblaren

    100gr sirop de Liège 

    2 eetlepels rozijnen 

    2 eetlepels rode wijnazijn 

    2 sneden brood (ik gebruik panko) 

    600 g gemengd gehakt (rund en varken) 

    10 cl bruin bier (donkere Leffe bv)

    Zout en zwarte peper uit de molen 

     

    Zo gemaakt: 

    Was en snij de sjalotjes fijn.

    Meng het gehakt met broodkruim. Voeg de sjalotjes, de tijm, het zout en de peper toe. Rol het gehakt met natte handen tot balletjes en bak ze bruin in olie. Haal ze eruit. 

    Fruit in dezelfde pot de fijngesneden uien tot ze kleuren. Blus met rode wijnazijn en voeg achtereenvolgens het bier, 2 volle lepels Echte Luikse Siroop en de rozijnen toe.IMG_1218.JPG

    Leg de bruingebakken balletjes terug in de saus, voeg laurier en tijm toe en laat zo’n 25-tal minuutjes sudderen op een zacht vuurtje.

     

    Opdienen met frietjes, puree of geplette aardappelen in boter gebakken.

    1505640_10205232305946866_8669488648533794499_n.jpg

  • Michelin 2014

    Pin it!

    Ik had mijn favoriete La Paix* van David Martin graag gezien met een tweede ster, maar wie ben ik? 

    michelin.jpg

    Hier de sterren aan het firmament van de Belgische gastronomie. Je ster(ren) behouden is uiteraard al 'zeer sterk'.

    Bovenaan de top blijven de sterkhouders. De Karmeliet (Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Zedelgem), met het maximum van 3 Michelinsterren. Ons land telt deze keer geen nieuw tweesterrenrestaurants.

    Wel een aantal nieuwe éénsterrenzaken. Het fantastische The Jane Antwerp van Nick Bril en Sergio Herman amper 8 maanden na opening,  Publiek in Gent van Flemish Foodie Olly Ceulenaere, Monde est Petit (Etterbeek), Le Pigeon Noir (Ukkel), Philippe Meyers (Eigenbrakel), Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe), D’Oude Pastorie (Lochristi), Aux Petits Oignons (Geldenaken), Héliport Brasserie (Luik), Les Pieds dans le Plat (Hotton) en het Luxemburgse La Cristallerie.

    Restaurants die uit de gids zijn verdwenen: 't Huis van Lede (Kruishoutem), Lemonnier (Lavaux-Sainte-Anne), La Frairie (Perwez), Prêt-à-Gouter (Zolder) en Favaro en Le Bouquet Garni in Luxemburg.

  • Magische taart met chocolade

    Pin it!

    Na de magische vanilletaart: die met chocolade. Een recept van hier met dank aan Hap & Tap voor het idee.

    Ook hier verandert het zeer vloeibare beslag tijdens het bakproces in een taart met drie lagen: een flanelachtige bodem, een romig midden en een biscuit bovenop. 

    taart, chocolade, magische taart

    Nodig:

    4 eieren

    150gr suiker

    1 EL water

    125 gr boter

    70gr bloem

    45gr cacaopoeder

    1 snuif zout

    500ml volle melk

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 160 graden.

    Smelt de boter in de microgolf en laat afkoelen.

    Verwarm ook de melk wat.

    Scheid de eigelen van de eiwitten.

    Klop de eigelen met de suiker en 1 EL water op. Voeg vervolgens de boter en het zout toe. 

    Zeef de bloem en het cacaopoeder en voeg ook toe. 

    Voeg geleidelijk de melk toe.

    Klop de eiwitten tot sneeuw en meng ze voorzichtig onder het beslag.

    Farineer een bakvorm. Kies beter niét voor een springvorm. Giet het zeer vloeibare beslag erin.

    Bak 50 minuten op 160 graden.

    Laat volledig afkoelen in de bakvorm en zet zéker nog een tweetal uur in de koelkast. 

     

    Werk af met een laagje cacaopoeder. Of seizoensfruit, of poedersuiker of… 

  • La Paix* 2014 vijfde bezoek

    Pin it!

    Een sympathieke gastvrouw, een chef met zoveel oprechte passie voor zijn keuken, een tof keuken- en zaalteam: La Paix* is en blijft mijn favoriete restaurant (alle andere verslagen kan je hier vinden). Dus gingen we er Man zijn verjaardag vieren. Schoolvakantie wou ook zeggen dat Zoon alweer een halve dag ging mise-en-placen.

    En dat heeft alweer gevolgen ;-)

    10645061_10205048722797402_59330983144321428_n.jpg

    Amuse

    Fazant / kool / pickles

    10636106_10205048724437443_2914267434807912674_n.jpg

    Voorgerecht

    Kaaskroketten La Paix

    10730861_10205048725477469_6188310881888983505_n.jpg

    Voorgerecht van de suggesties Lang geleden dat ik nog zo een fantastisch voorgerecht at !

    Crevettes crues Gamberro Rosso jus ‘corail de tête’ 

    10374535_10205048725997482_3656077684220341506_n.jpg

    Side dish bij voorgerecht van de suggesties Gaspacho rode biet muscat druiven / praline geitenkaas / makreel

    10659255_10205048726357491_3830573223899641518_n.jpg

    Tussengerecht

    Black cod / dashi

    10421636_10205048727717525_1442805993939548618_n.jpg

    Tussengerecht

    Cocktail gillardeau / groene appel / kool / gember / koriander 

    6286_10205048727877529_8527637351255461240_n.jpg

    Hoofdgerecht

    Onglet Black Angus van huis Metzeger, seulement servi bleu met béarnaise 

    10432124_10205048728637548_3194264742675154324_n.jpg

    Hoofdgerecht

    Wagyu wangen krokant geconfijt /pasta uit Sardinië / girolles 

    10659268_10205048729637573_8926084122766027988_n.jpg

    En van een halve dag mise-en-placen krijg je serieuze appetijt

    10173709_10205048730157586_4710950259579586756_n.jpg

    Hoofdgerecht (portie als voorgerecht)

    'Vitello Anguillo' kalfsvlees uit Corrèze, gerookte paling, dashi en seizoensgroenten

    154547_10205048728437543_8450047880548996744_n.jpg

    Nagerecht 

    Crème brûlée révisé vanille de Madagascar, eigenhandig 'gebruleerd' door Dochter

    10609524_10205048732157636_5781063280865696751_n.jpg

    10606208_10205048732437643_63476669899774051_n.jpg

    Nagerecht

    Citroentaart en sorbet van karnemelk met meringue van venkel 

     

    10420344_10205048732917655_7315889428083840588_n.jpg

    Bij de koffie:

    meringue moelleux

    10675803_10205048732997657_362943782197465198_n.jpg

    Verjaardag wil zeggen...

    10441044_10205048734677699_6156354907694858742_n.jpg

    En naast de handtekening van zijn favoriete chef Peter Goossens is maar plaats voor één andere chef: David Martin !

    10523722_10205048734477694_6545770905780505967_n.jpg

  • Hartige cake met hokkaido pompoen, pikante chorizo en geitenkaas

    Pin it!

    Woensdag is sportvrije dag voor mijn kleine chefs dus zijn we in de namiddag te vinden in de keuken. 

     

    Gebaseerd op dit recept van David Martin maakten we deze hartige snelle cake die je makkelijk kan aanpassen met groenten van het seizoen. 

     

    Nodig:

    1 kleine hokkaido pompoen 

    150gr pikante chorizo (of bv 1 courgette en 1 paprika) in kleine blokjes gesneden

    150gr geitenkaas in schijfjes

    4 eieren

    200gr zelfrijzende bloem

    100ml room

    100ml melk

    olijfolie

    peper en zout

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Snij de pompoen in grove stukken (mét schil) en blender.

    Roerbak even in een pan met wat olie. Laat wat afkoelen.

    Meng de eieren, de melk, de room en de bloem met de chorizo. Voeg ook de groenten toe en meng tot een homogene massa. Kruid met peper en zout.

    IMG_0608.JPG

    Giet in een gefarineerde vorm

    IMG_0613.JPG

    en verdeel er de geitenkaas over.

    IMG_0615.JPG

    Zet 50 minuten in de oven op 180 graden.

    IMG_0628.jpg

    IMG_0629.JPG

    Eet warm of als je kan wachten: koud.

  • Lunch @ Hertog Jan***

    Pin it!

    Na ons bezoek in januari (verslag hier) kwamen we voor een verjaardagslunch terecht op de opmerkelijk grootse en nieuwe locatie. 

     hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

     hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

     hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

     hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

    Een beschermde en gerenoveerde hoeve Hof De Pleyne in Zedelgem (vlakbij Brugge) die Gert de Mangeleer en Joachim Boudens 4 jaar geleden aankochten en die werd omgevormd tot een hedendaags driesterren restaurant. Ze kochten hiermee hun eigen boerderij wat hen toelaat om zelf producten te telen. De keuken kreeg een plaats in de loodrechte schuur van 1834 en hangt vast aan een nieuw strak gedeelte met een open zicht op de enorme moestuin.

    Op een gestileerde stootkar (van hetzelfde hout als de wanden) wordt de champagne voorgereden: brut of rosé, van het huis André Clouet. We kozen voor een glas brut champagne Clouet Silver en een Arabier als aperitief en het menu korte ontmoeting (€115)hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Amuse:

    Canneloni / tomaat 

     hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

    Amuse:

    Aardappel / aubergine / miso

     hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

    Amuse:

    Kip/pinda /rijst 

     hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

    Amuse:

    Barbecue / spek

     hertog jan, gert de mangeleer, joachim boudens,

    Amuse:

    Ganzenlever / cola/ bergamot 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Amuse:

    Aardappel/koffie/mimolette 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

     hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Voorgerecht:

    Spitskool/langoustine/sambal 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Voorgerecht:

    Venkel/eendenlever/gerookte paling 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

     hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Hoofdgerecht:

    Boleet/Berkshire/zomertruffel 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Nagerecht:

    Appel/zure kruiden/vlierbloesem 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Nagerecht:

    Platte kaas/speculaas/bloemen 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Snoepkar 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

     Kaaskar

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Na afloop maken we een wandeling door de tuin,

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    en mogen we een kijkje nemen in de keuken. Het thema 'hoeve' wordt tot daar doorgetrokken; geen witte koksmutsen, maar zandkleurige overalls.

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    Gert zagen we niet in de zaal maar we zagen hem geregeld de moestuin inlopen tijdens de service. Hij kwam speciaal voor ons naar beneden uit zijn bureau waar hij na de service zicht heeft op zijn prachtige keuken. Hij moet nog wennen aan de grootte, alles moet zijn ‘plek’ nog vinden maar hij is duidelijk is zijn sas en terecht trots. 

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    We krijgen als afsluiter nog een fris drankje met geïnfuseerde groenten en kruiden.

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    De nieuwe Hertog Jan reflecteert de visie van het ideale restaurant naar chef Gert en gastheer Joachim. Geluidloos openschuivende deuren en een enorme glazen wand die uitzicht biedt op het land, eenvoudig gedekte tafels, geen schilderijen aan de muur, een serene toch losse sfeer in de zaal, kelners met een leren schort en bottines met dempende rubberzolen… alle aandacht naar de moestuin. Ook in de borden. Met zijn lichte, kleurrijke en op groenten en planten gebaseerde keuken past hij volledig in de tijdsgeest. Zeer ambitieus en al aan ‘het plafond’ met drie sterren. Wat staat je te doen als chef als je al drie sterren hebt en pas 38 jaar bent? Die vraag zal vaak door Gerts hoofd spoken. Risico’s nemen, uitdagen, steeds verder denken blijven en je identiteit vasthouden. Stilstaan is geen optie.    

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens

    hertog jan,gert de mangeleer,joachim boudens