• Gelei van aalbessen en citroengras

    Pin it!

    Ik ging eens ‘wat’ aalbessen plukken.

    IMG_6996.jpg

    ‘Wat’ werd 2 kilo en toen was ik vertrokken voor een halve dag bezigheidstherapie. Waarom hadden de kinderen nog school ? ;-) 

     

    Voor goede tips en ticks kunnen gelei en confituurmadammen en meneren terecht op deze site

     

    Nodig

    2 kilo aalbessen

    990 gr suiker (ik heb 200gr huisgemaakte vanillesuiker gemengd met rietsuiker)

    2 zakjes pec (deze dus versie 1kg suiker voor 2 kg fruit, straks dus sap) 

    100ml water

    citroengrasstengels naar believen

     

    Zo gemaakt

    Spoel de aalbessen en rits ze van de takjes. Ok hiermee bent u gegarandeerd langer bezig dat gedacht ;-) 

    IMG_6997.jpg

    Doe de bessen samen met het water in een kookpot en laat 10 minuten koken.

    IMG_6998.jpg

    Ze zullen openspringen en hun sap laten onts(n)appen.

    IMG_6999.JPG

    Duw nog even na met de pureestamper.

    IMG_7002.jpg

    Je kan de bessen nu in een geleidoek scheppen en een nacht laten uitlekken of voor het snellere werk door een zeef duwen.

    IMG_7004.JPG

    Meet +- 60gr suiker af per 100ml sap (check jouw confituursuiker!)

    Warm met sap met de opengesneden citroengrasstengels stilletjes op

    IMG_7009.JPG

    en smelt hierin de suiker en pectine. 

    IMG_7010.JPG

    Breng opnieuw aan de kook en na een paar minuten heb je een mooie gelei. 

    Giet de nog hete gelei in brandschone gesteriliseerde potten. Vul tot aan de rand, sluit onmiddellijk af, keer om en laat zo afkoelen. 

     

    Met liefde en geduld gemaakt. 

    IMG_7017.jpg

  • Pudding van chiazaad met amandelmelk en rode vruchten

    Pin it!

    Of: ‘maak je nog eens kikkerdrilpudding mama?

    Niet elke week want ook van chiazaad is ‘trop teveel’. Meer dan 1 EL per dag is af te raden.

     

    Deze zaden zitten vol vezels, eiwitten en ijzer dus als afwisseling is deze pudding ideaal als tussendoortje. Zeker voor twee kinderen die in de toetsenweek zitten en straks gaan sporten. 

     

    Je hoeft voor chiazaad ook niet meer naar de biowinkel, zelfs bij Colruyt ligt het in de rekken. 

     

    11637859_10206957662919712_372875691_n.jpg

     

    Nodig voor 8 porties

    1 liter (ongezoete) amandelmelk (sojamelk of koemelk kan ook)

    15 EL chiazaad

    250 gr aardbeien of ander fruit.

     

    Zo gemaakt:

    Meng het zaad met de melk en voeg de helft van het fruit toe.

    Roer goed door en zet minstens 2 uur in de koelkast. Ga geregeld omroeren.

    De geweekte zaadjes vormen zich om tot een soort gel.

     

    Schenk in potjes en verdeel er de rest van het fruit over. 

  • Panna cotta amandelmelk / speculoos / rood fruit

    Pin it!

    Een 'light' recept van Martin Bonheur met niet àl teveel suiker. Je kan de speculoos ook weglaten en vervangen door extra speculaaskruiden of kaneel. 

    11421594_10206929100525670_1114966875_n.jpg

    Nodig

    1 liter amandelmelk (ik nam de ongezoete)

    7 speculooskoekjes

    8 gr gelatine

    speculooskruiden of kaneel

    Voor de afwerking: rood fruit

     

    Zo gemaakt:

    Week de gelatine in koud water. 

    Giet de melk in een kookpot en laat hierin de koekjes smelten, voeg naar believen ook wat speculaaskruiden toe.

    Breng tot het kookpunt. Zet het vuur af, wring de gelatineblaadjes uit en voeg roerend toe. Verdeel over potjes. Zet zeker 4 à 5 uur in de koelkast. Een nacht is nog beter. 

     

    Werk net voor het serveren af met rood fruit. Aardbeien uit de moestuin !

    Je kan ook afwerken met wat koude appelmoes, wat gebroken speculooskoekjes en/of in de winter wat gebakken appel. 

     

  • Marathon Antwerpen 2015

    Pin it!

    First I took Brussels... today I took Antwerp... 

    861km... Dat is 82 uur en 26 minuten training sinds mijn eerste marathon op 5 oktober 2014. Même après tout ces longs entrainements quasi tous solo, je ne me suis jamais sentie aussi seule que dans une foule de 2400 personnes à la ligne de départ de ce marathon... . Même si coach​ était là dans un autre start box. Ieder voor zich, voor een eigen doel, met eigen twijfels, motivatie, sterktes en zwaktes. hardlopen, halve marathon, marathon, brussel, antwerpen

    Impressionée au départ (merci pour le peptalk A.​), contente d'être là après beaucoup de doutes, sauter à nouveau dans le vide, sachant ce qui va venir et aussi ce qui peut arriver, la pensée 'alé j'y suis presque' au semi,

    hardlopen, halve marathon, marathon, brussel, antwerpen

     gèrer le mental et la fatigue musculaire au jambes et mal au tibia après km 30 déjà.  hardlopen, halve marathon, marathon, brussel, antwerpen

    Condition ok, assez de souffle... mais le corps ne voulait plus, du tout. Continuer godverdoemme: pas de plan B!

    40km... de finish in zicht: lopen op 100 % pure endorphines!

    hardlopen, halve marathon, marathon, brussel, antwerpen

    Op het prachtige '9 Crimes' van Damien Rice de finish over...  

    5h05 après avoir appuyé sur le bouton 'start' de mon Garmin appuyer sur bouton 'stop'... et en une fois passer de courir à marcher. Na zo lang lopen, beginnen stappen...het blijft een raar gevoel.

    Et c'est un peu ça le marathon selon mon mini coach: 'maman il faut courir jusque au moment où tu ne sais plus marcher?!'

    Mon deuxième marathon où chaque moment que j'ai décidé de ne PAS abandonner m'a certainement rendu plus forte. Car les 42,195km c'est du 70% mental et le reste? C'est dans la tête ;-) Et c'est sur que sur 5h05 de course on a le temps de travailler le mental, surtout quand on a mal...

    Na de ontlading aan de finish lijkt het of die tweede marathon een resultaat was van wat er in de voorbereiding voorafging. Deze heeft duidelijk veel meer van me gevraagd dan de eerste: vooral op fysiek maar zeker ook op mentaal vlak. Met maar een paar ups en veel downs. Le marathon: le meilleur métaphore de la vie.

    hardlopen, halve marathon, marathon, brussel, antwerpen

    Des belles émotions... Comparable avec mon premier il y a presque 7 mois? Non car mes démons sont partis... mais quand même...des larmes. Absolument fière de moi. Ce marathon n'a pas été façile, beaucoup plus difficile que mon premier, mais il m'a aidé à canaliser et situer mes émotions des dernières semaines. De voorbije weken waren niet van de makkelijkste maar moeilijk gaat ook.

    Pourquoi j'aime ça? Aller si loin, physiquement et mentallement?

    Parce que je veux toujours donner un exemple à mes enfants et pas des conseils? Peut-être parce que les sorties running sont une constante dans ma vie? Parce que ça me fait oublier les déceptions en moi même et mon corps et les déceptions en d'autres et les changent en pensées plus positives? Parce que c'est mon bouton 'mute'? Parce que après tout  ça j'adore cette énorme fatigue si bien méritée dans mon fauteuil qui est encore plus confortable?

    Een beetje van alles en vooral veel van dit: never EVER give up!

    Et mon temps... Pas top mais... Je n'ai jamais couru aussi longtemps en une fois que le 26 avril donc: oui je suis contente. Et il n'y avait plus de médaille mais j'ai eu celle de Stefaan​, bedankt! Als ze de mijne opsturen breng ik je ze mee, voor in je doos ;-)

    Mijn 2de marathon... Onmogelijk zonder zovelen: uiteraard mijn twee allerliefste kleine supporters met hun tomeloze enthousiasme en onbegrijpelijke bewondering voor wat ik doe, mijn coach (4de marathon vandaag 3:42 best time) met zijn oneindige geduld, kids-sits​, mijn familie, N. ​, mes amis (bedank E. ) et un énorme merci à mon osteo avec son magic voodoo.

    Just do it. Then do it again!

    First I took Brussels...

    april 26th 2015 WE took Antwerp...

    ... then WE'LL take Berlin 

    From left to right
    Gel Kayano 20: 957 km - Brussels Marathon oct 2014
    Gel Kayano 20: 681 km - Antwerp Marathon apr 2015
    Gel Kayano 21: 0 km - Berlin Marathon sept 2015hardlopen, halve marathon, marathon, brussel, antwerpen

  • Chocolade bananenbrood

    Pin it!

    Een ideaal recept voor een gezond tussendoortje of ontbijt. Enjoy!

    banaan.jpg

    Nodig:

    3 eieren

    3 rijpe bananen

    100 gr bloem

    60 gr havermout

    2 EL cacao

    40 gr noten (walnoten, amandelen, hazelnoten,…)

    Eventueel wat honing

    Snuifje zout

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 175 graden.

    Meng alles in de keukenrobot of met de hand.

    Giet in een bakvorm en zet 45 à 50 minuten in de oven op 175 graden. Laat afkoelen op een rooster.