Gesmoorde varkenswangen / Tierenteyn picles
Pasta met spruiten en pancetta
Spruiten, ze zouden ze bij wet moeten verbieden ! Spruiten, jammergenoeg één van de favoriete groenten van de kinderen… de appel is hier wel zeer ver van de boom gevallen.
Volhardend geef ik deze stinkbommen elke winter toch een eerlijke kans. In dit gehaktbrood vielen ze al bij al goed mee.
Deze keer ging ik voor dit recept van Peggy’s Pastime. Tevergeefs Peggy… Ook al waren ze met veel liefde gesneden en klaargemaakt door onze dochter met het boze commentaar ‘mama als je er zoveel ingrediënten bijgooit ga je straks de spruiten niet meer proeven hoor’. Zoveel lekkere dingen samen maar een spruit blijft voor eens en altijd een: stinkbom !
Nodig voor 4 personen
1 kg spruiten
200 gr pancetta
400 gr (spelt)pasta
1 teen knoflook, fijngesnipperd
2 rode uien, fijngesnipperd
200 ml room
zeste van een citroen + sap van 1/2
parmezaanse kaas vers geraspt
boter
olijfolie
peper van de molen
Zo gemaakt:
Maak de spruitjes schoon. Verwijder de buitenste blaadjes, snij het onderste stukje een beetje weg en verdeel ze in 4.
Snij en bak de pancetta in een anti aanbakpan tot hij lichtjes kleurt. Leg opzij op wat keukenpapier.
Doe in dezelfde pan als waarin je de panchetta bakte, een klontje boter en wat olijfolie. Fruit hierin de uien en look. Voeg dan de spruitjes toe en bak een 4 minuten terwijl je regelmatig alles even omroert.Kruid met peper.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen (min anderhalve minuut) op de verpakking. (Hou een half tasje kookwater apart), giet de pasta af, doe terug in de pot met het restje kookwater. Voeg de spruiten toe. Ondertussen verkruimel je de gebakken pancetta. Verdeel deze over de pasta. Doe er tenslotte 200 ml volle room bij, samen met de zeste en het sap van 1/2 citroen en de pasta. Meng goed door elkaar en laat kort nog een minuutje warmen.
Werk af met vers geraspte parmezaan.
Oh ja… er bleef GELUKKIG géén restje over voor mij ;-)