• Pasta met spruiten en pancetta

    Pin it!

    Spruiten, ze zouden ze bij wet moeten verbieden ! Spruiten, jammergenoeg één van de favoriete groenten van de kinderen… de appel is hier wel zeer ver van de boom gevallen. 

    Volhardend geef ik deze stinkbommen elke winter toch een eerlijke kans. In dit gehaktbrood vielen ze al bij al goed mee. 

    Deze keer ging ik voor dit recept van Peggy’s Pastime. Tevergeefs Peggy… Ook al waren ze met veel liefde gesneden en klaargemaakt door onze dochter met het boze commentaar ‘mama als je er zoveel ingrediënten bijgooit ga je straks de spruiten niet meer proeven hoor’. Zoveel lekkere dingen samen maar een spruit blijft voor eens en altijd een: stinkbom ! 

    Nodig voor 4 personen

    1 kg spruiten

    200 gr pancetta

    400 gr (spelt)pasta

    1 teen knoflook, fijngesnipperd

    2 rode uien, fijngesnipperd

    200 ml room

    zeste van een citroen + sap van 1/2

    parmezaanse kaas vers geraspt 

    boter

    olijfolie

    peper van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Maak de spruitjes schoon. Verwijder de buitenste blaadjes, snij het onderste stukje een beetje weg en verdeel ze in 4.

    12565518_10208515487824361_2358018112593972141_n.jpg

    Snij en bak de pancetta in een anti aanbakpan tot hij lichtjes kleurt. Leg opzij op wat keukenpapier. 

    Doe in dezelfde pan als waarin je de panchetta bakte, een klontje boter en wat olijfolie. Fruit hierin de uien en look.  Voeg dan de spruitjes toe en bak een 4 minuten terwijl je regelmatig alles even omroert.Kruid met peper. 

    12642853_10208515487944364_1996423453950448696_n.jpg

    Kook de pasta volgens de aanwijzingen (min anderhalve minuut) op de verpakking. (Hou een half tasje kookwater apart), giet de pasta af, doe terug in de pot met het restje kookwater. Voeg de spruiten toe. Ondertussen verkruimel je de gebakken pancetta. Verdeel deze over de pasta. Doe er tenslotte 200 ml volle room bij, samen met de zeste en het sap van 1/2 citroen en de pasta. Meng goed door elkaar en laat kort nog een minuutje warmen.

    Werk af met vers geraspte parmezaan.

    12645140_10208517137385599_1641604696079953604_n.jpg

    12573753_10208517137545603_7270061520108112884_n.jpg

    Oh ja… er bleef GELUKKIG géén restje over voor mij ;-) 

  • Risotto met gelakt buikspek en gebakken pastinaak

    Pin it!

     

    Om risotto te maken is hij de eerste… en ook de beste hier in huis ! Een lekkere winterse combinatie. 

    Nodig

    400gr arborio- of carnarolirijst

    2 kleine rode uien fijngesnipperd

    200 ml droge witte wijn

    800 ml kalfsfond (of half groenten half kalf)

    100 gr parmezaanse kaas

    6 grote pastinaken

    300 gr buikspek

    1 EL sojasaus

    1 EL honing

    1 1/2 EL mosterd

    olijfolie

    peper van de molen

     

    Zo gemaakt

    Snij de pastinaak in blokjes en kook half gaar (+- 5 min in kokend water). Giet af in een vergiet, laat ze wat afkoelen en bak in wat olijfolie. Zet apart.

    risotto, pastinaak, buikspek

    Meng de sojasaus met de honing en de mosterd. Bak het spek in een antikleefpan (vetstof niet nodig) en voeg na 2 minuten de lak toe. Laat rustig verder bakken, de saus zal mooi indikken.

    risotto, pastinaak, buikspek

    Voor de risotto fruit je de ui in olijfolie. Voeg de rijst toe en roer goed door. Vervolgens blus je met de wijn en laat je deze even inkoken. Voeg ook de bouillon bij en kruid met peper van de molen. Zet het deksel op de pot en laat zachtjes koken gedurende 10 minuten zonder roeren.

    Na tien minuten resten je nog 3 minuten: voeg je de pastinaak toe, roer goed door en ook het spek. 

    Serveer met de vers geraspte parmezaanse kaas.

    risotto, pastinaak, buikspek

  • La Paix* 2016 eerste bezoek

    Pin it!

     

    Een pedagogische studiedag of schoolverlof zijn onlosmakelijk verbonden met een bezoek aan … inderdaad La Paix.

    12509769_10208426734125574_2739569877389201678_n.jpg

    Zoon draait een voormiddag mee in de keuken en we nemen aansluitend een fantastische lunch. Een vroege verjaardagstractatie dus gingen voor we voor het vijf gangen verrassingsmenu. 

    Het interieur van het restaurant is in reconversie. Een prachtig kunstwerk met meer dan 1000 vogels in de vorm van een halve perfect uitgerekende halve bol siert het hoge witte plafond. De vogels zijn door de luchterplaatsing constant in beweging, voor mij persoonlijk een mooie verwijzing naar de steeds veranderende kaart van de chef. Nieuwe messen, sobere tafelschikking,... maar nog steeds een blijvend zalig brasseriegevoel. 

    11205038_10208426734445582_2849934883409748824_n.jpg

    12417609_10208426733205551_3580220286147976121_n.jpg

    Amuse

    Risotto butternut, emulsie geitenkaas, quinoa

    12509366_10208426733085548_9168727350274983961_n.jpg

    Voorgerecht

    Cheese cake parmezaan/geitenkaas/gelei van eekhoorntjesbrood met seizoensgroenten en ricotta

    12523160_10208426735885618_4622794766741211835_n.jpg

    Voorgerecht

    Crème van pollenta met pata negra en geraspte Zwitserse kaas geaffineerd met peper

    12540546_10208426736645637_2922491152094042420_n.jpg

    Voorgerecht

    Inktvis uit Biarritz uit de houtskooloven met taartje van knolselder en miso met daikon

    12509524_10208426737325654_6488274714495974529_n.jpg

    12548989_10208426738805691_7710883515587840323_n.jpg

    Ambachtelijk gebrouwen bier uit Buizingen: Den Herberg, perfect bij het hoofdgerecht. Een licht bier met een alcoholgehalte van 5,5 % vol. Goudblond, pittig en fijn gehopt met een forse schuimkraag.

    12507141_10208426737565660_8440052269054998254_n.jpg

    Hoofdgerecht

    Natuurlijk gevet melklam van Aveyron uit de houtskooloven met cantharellen, crème van aardpeer, peer, aardappel gevuld met Brusselse waterkers uit de koninklijke serres, zwarte truffel uit de Pèrigord

    12512824_10208426738965695_7120211927382075495_n.jpg

    12509230_10208426739245702_4112256011309524035_n.jpg

    12509015_10208426739725714_3944610359652445082_n.jpg

    Nagerecht

    Appeltaart '1000 pommes' met ijs van rozemarijn en honing ijs en zoute karamel met sinaasappelsap (gemaakt door Zoon)

    12509280_10208426741165750_684386907974340135_n.jpg

    What Else ? Bij de Nespresso ambassadeur ! 

    10653350_10208426742805791_796788451522802693_n.jpg

    12552590_10208426742405781_3716712402566042119_n.jpg

    Stageschrift laten ondertekenen

    12565593_10208426742285778_1225638411068110607_n.jpg

  • Zalm met olijven-pistache-tapenade en kerstomaten

    Pin it!

    Helemaal fout en zo ‘niet’ met de seizoenen kokend mee maar euh… als de seizoenen niet meer consequent zijn, moet ik dat dan ook altijd zijn?  

    Zo makkelijk en lekker kan gezond eten zijn. Een recept geïnspireerd door deze dame.

    Nodig

    Zalmfilet (één groot stuk of per portie in schotel, 180 g per persoon)
    150 gr groene olijven zonder pit
    75 gr ongezoute pistachenoten
    Kerstomaatjes met kroontje

    Olijfolie
    Gedroogde tijm

    Peper en zout van de molen

    Eventueel wat verse dille

    Zo gemaakt :
    Mix de olijven met de pistachenoten en een scheut olijfolie. Snijd de zalm in stukken en leg deze in een ovenschaal. Schik de tapenade tussen de zalmstukken. Kruid de tomaten met peper, zout en wat gedroogde tijm en giet er wat olijfolie over. Leg de tomaatjes in dezelfde of een andere ovenschaal.

    12528327_10208418667123904_2039126624_o.jpg

    Zet samen 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Werk eventueel af met wat dille.