24-09-16

Koude speltpasta met spinazie, getomateerde saus en gegrilde halloumi

Koolhydraten moeten stapelen vorige week maar dat wil niet zeggen dat we niet mogen genieten. Aan dat radicale gedoe - alleen 'witte pasta' voor een marathon of een lage trail - doe ik niet aan mee. Ik ben dan ook geen pro.

Het recept is dan ook gebaseerd op dit idee van Jeroen

14393192_10210685186785479_1456687373_o.jpg

Nodig:

500 gr speltpasta

300 gr spinazie

2 eieren

1 EL mosterd

teentje look

olijfolie

ketchup

200 gr halloumi

peper en zout

 

Zo gemaakt:

Kook de pasta volgens de verpakking, giet af, spoel met koud water. 

Voor de saus scheid je de eieren en doe je de dooiers in een hoge mengbeker (eiwit heb je niet nodig) samen met de mosterd en de look. Voeg een klein scheutje water toe. Zet de staafmixer in de pot en beweeg op en neer. Voeg langzaam de olie toe tot de saus gebonden in. Voeg ook ketchup toe naar smaak en wat zout. *

Grill de in dikke plakken gesneden en met olie ingestreken halloumi in de pan.

Was en bak de spinazie in wat olijfolie.

Voeg de saus bij de pasta, meng er ook de spinazie en 1/2 van de kaas onder. Kruid naar smaak en werk af met de rest van de kaas.

 

* noot aan mezelf: 1 ei en 1 KL mosterd waren ruim voldoende geweest. Jeroen toch azoveel saus ;-) 

22-09-16

Speltsalade met tomaten, spinazie en geroosterde halloumi

Deze volkoren spelt - die ik ontdekte bij Delhaize - is makkelijk verteerbaar en heeft een volle iets zoete smaak. Qua structuur hebben de korrels iets weg van pasta wat dit graan hier zeker tot een gezinsfavoriet maakt. 

spelt, salade, tomaten, olijven, halloumi, spinazie

Nodig voor 4 personen

1 pakje spelt 

1 groentenbouillonblokje

250 gr halloumi (Cypriotische kaas), al dan niet die met pepers in. 

Bakje kerstomaten

Handvol olijven

300 gr spinazie

Look

Sap van 1/2 citroen

Olijfolie

 

Zo gemaakt:

Kook de spelt 25 minuten in water met een bouillonblokje. 

Snij de halloumi in plakken van +- 1 cm. 

Verhit de grillpan. Strijk de halloumi in met olijfolie en grill. Laat afkoelen.

Snij de tomaten in twee en de olijven in ringen. 

Bak de spinazie kort in een pan met wat olijfolie en look. Giet het vocht af. 

Giet de granen af, laat afkoelen en meng met de groenten. Kruid met peper en zout. 

Voeg ook de gegrilde halloumi toe.

spelt, salade, tomaten, olijven, halloumi, spinazie

 

 

21-09-16

La Paix* 2016 derde bezoek

Deze had je nog te goed. Op één van de heetste zomerdagen - met de complimenten van de chef - 

full .png

ging zoon werken,

14051729_10210413376350388_2783847272149240505_n.jpg

de lunch voor het personeel maken

14117975_10210413924724097_4002167699526934796_n.jpg

en wij lunchen. We kozen voor de vijfgangen. Het werden er uiteindelijk iets meer ;-) 

Aperitief:

14079465_10210413426471641_46030157776720231_n.jpg

Amuse

Mosselen / aubergine /selder

14021706_10210413427311662_5950928543048298868_n.jpg

Amuse: 

Huisgerookte paling / rode biet / kersen / geitenkaas

14040111_10210413443032055_3952206638449429440_n.jpg

Amuse:

Sardine

14046052_10210413427991679_8217055520097180752_n.jpg

Voorgerecht: 

Rond gedroogde tomaten

14055202_10210413428351688_325056448115944043_n.jpg

14068092_10210413428431690_5845308005347478153_n.jpg

Voorgerecht:

Dé klassieker cheesecake La Paix*

14095952_10210413428711697_6937460624128619_n.jpg

Voorgerecht:

Kalf uit de Corrèze

14067518_10210413428831700_3313084126063870338_n.jpg

Voorgerecht:

King Krab van Noorwegen uit aquarium La Paix*

King krab/ avocado/ zwarte sesam/oesterblad

14034689_10210413429231710_3599222838417286516_n.jpg

Flan King Crab 

14089054_10210413429551718_5897242293823217104_n.jpg 

Voorgerecht:

Kaassouflé, renversé 

 14054213_10210413435391864_1575125326987379079_n.jpg

Hoofdgerecht:

Melklam uit Aveyron, aardappel gevuld met gebraiseerde schouder en Avola amandel & side dish 

14088663_10210413436311887_1822109379228760294_n.jpg

14055041_10210413437071906_6626585110946904636_n.jpg

Bier bij het hoofdgerecht:

een Amerikaanse trappist

14067477_10210413429911727_390815142531456765_n.jpg

Nagerecht

Abrikozen / amandelbiscuit / ijs van rozemarijn en honing

14022152_10210413438951953_5777837630679858068_n.jpg

Koffie en zoetigheden

14102173_10210413439591969_1999334271989815961_n.jpg

Eén woord ? TOP 

Frittata met courgette, feta en basilicum

Even in de pan bakken, en de oven doet de rest! Of de pan ?

Je kan hier zowat elke seizoensgroente in kwijt. Wil je weten welke kruiden passen bij welke groenten, kijk dan even hier.

fritatta,omelet,courgette,feta,kruiden

Nodig (voor 4 personen)

10 eieren

1 courgette in blokjes gesneden

1 rode ui fijngesnipperd

1 KL mosterd (oeps vergeten)

Basilicum

Peper van de molen

1 EL olijfolie

200 gr fetakaas

Zo gemaakt:

Kluts de eieren met de garde. Voeg de courgetteblokjes, de kruiden en de mosterd toe. Kruid en meng. Snij de feta in blokjes en doe de helft bij het eiermengsel. Meng nog eens goed door. 

Verwarm de olijfolie in de pan. Fruit de uien en voeg het courgette/eiermengsel toe. 

Laat 10 minuten garen op een zacht vuurtje. Verdeel er de rest van de feta over en laat verder garen (reken op nog eens 10 minuten) of zet nog 8 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

 

20-09-16

Groenten in de oven met feta

Voor een man als de mijne was dit niet ‘stevig’ genoeg. 'Het fritkot is nog open…' was het antwoord van de kinderen.

Gebaseerd op een recept van Pascale Naessens. Geen nood, wij zijn even goed fan van een goed klont boter in de pattaten op zijn Jeroens, dus onze kinderen zullen geen eetstoornissen ontwikkelen!

pascale n.jpg

 

Nodig:

10 tomaten

2 rode uien

20 à 30 olijven zonder pit

Look, oregano, tijm, rozemarijn, peper

200gr feta

Een paar gegrilde aubergines

Sap van ½ citroen

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de tomaten in blokjes en de uien en olijven in ringen. Leg dit alles in een ovenschotel.

Voeg de look, het citroensap en kruiden toe naar smaak en meng goed.

Dek af met een bakpapier en zet in de oven gedurende 10 minuten op 180 graden.

Snij ondertussen de feta in blokjes.

Haal de schotel uit de oven en haal het bakpapier eraf.

Verdeel er de feta over en zet opnieuw 10 à 15 minuten in de oven, eindig eventueel even onder de grill.

Lekker met stokbrood.

19-09-16

Chocolade ontbijttaart met havermout en banaan

Dochter werd 11 en kreeg deze als ontbijt. Energie voor een hele dag !

14344148_10210620087878047_2646978755456947593_n.jpg

En was die wel blij met zo een gezonde taart ? Oordeel zelf maar! 

taart, havermout, noten, banaan

 

16:10 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: taart, havermout, noten, banaan |  Facebook |