02-10-16

Risotto met gelakt buikspek en geroosterde Hokkaido pompoen

Risotto maken ? Kinderspel ! Kijk maar naar deze link. 

Deze keer een heerlijk herfstrecept van de voorbije week dat hier vanaf nu weer geregeld op tafel zal komen!

Makkelijk als je gasten hebt. Je kan de pompoen en het spek op voorhand klaarmaken en je bent zo klaar met de risotto. Je kan het spek ook vervangen door geitenkaas. Laat dan de parmezaanse kaas maar in de koelkast. 

14448869_10210780543529338_8542198741107606830_n.jpg

Nodig

1 kleine hokkaido pompoen (of maak 1 grote en hou de andere helft voor deze soep

2 takken tijm

2 takken rozemarijn

een paar blaadjes salie

400 gr arborio rijst

1 fijngesnipperde sjalot of rode ui

200 ml droge witte wijn

800 ml gevogelte- of groetenbouillon

300 gr bio (buik)spek

1 EL sojasaus

1 EL honing

1 1/2 EL mosterd 

100 gr geraspte parmezaanse kaas

een handvol platte peterselie

olijfolie

peper van de molen

 

Zo gemaakt:

Voor de geroosterde pompoen: verwarm de oven op 180 graden. Snij de pompen in kleine stukken met een groot en scherp mes. Schillen is niet nodig.

14528212_10210781141064276_691908604_n.jpg

Gebruik een lepel om de pitten eruit te halen. Zet in een ovenschaal en leg er de tijm, rozemarijn en salie bij. Overgiet met +-3 EL olijfolie, kruid met peper en meng goed.

14543398_10210781141104277_802694678_n.jpg

Zet 45 minuten op 180 graden in oven. Meng geregeld. Hou apart (zonder de kruiden) 

Voor het gelakt buikspek: meng honing met sojasaus en mosterd. Bak het spek in een antikleefpan (geen vetstof nodig) en voeg na 2 minuten de lak toe. Laat rustig indikken tot het spek krokant gebakken is. Snij in hapklare porties en hou apart. 

Voor de risotto: fruit de sjalot in de olie, voeg de rijst toe en laat een paar minuten zacht bakken tot hij glazig wordt. Giet de wijn erbij en laat even inkoken. Giet de fond bij de rijst en laat 10 minuten koken onder deksel (!). Check regelmatig zonder roeren. Voeg na 10 minuten de pompoen en het spek toe en roer nog 3 minuten om. Voeg op het allerlaatste moment nog de parmezaanse kaas toe en wat platte peterselie. 

30-09-16

Speltpasta met sardines, spinazie en tuinbonen

De voorraadkast in en een bokaal sardines op olie, een blik tuinbonen en speltpasta eruit. Verder een zak verse spinazie. Meer is het niet. Snel én gezond. 

14513783_10210752407465954_1723285244_o.jpg

Nodig voor 4 personen:
Een bokaal sardines in olijfolie (200gr)
Een pak spelt
Een zak spinazie (diepvries kan ook)
Een blikje tuinbonen
Een teen look
Peper van de molen

Zo gemaakt:
Giet 1/2 van de olie van de sardines in een kookpot, stoof er de spinazie in met een teen look en kruid met peper.
Doe de tuinbonen in een grote kom en voeg de in stukjes gesneden sardines toe.
Giet de spinazie af en ontdoe van het eventuele overtollige vocht, laat afkoelen en voeg bij de salade.
Kook de spelt en giet af. Alles samen doorroeren en laten afkoelen.


28-09-16

Appelconfituur met vanille en gember

Ja confituur maak ik hier nog steeds zelf. Je kan deze ook gewoon compote noemen: maar dat is iets waar ik warm niet warm van loop... 

14518538_10210743159034749_1406194564_n.jpg

Nodig:

1 kg appelen (mix van Gala* en Cox)

1/2 kg suiker (half huisgemaakte vanillesuiker / half gewone kristalsuiker), kan ook met minder

een stukje gember fijngesneden

sap en zeste van 2 bio citroenen

peper van de molen

1 zakje Pec Plus voor confituur en gelei met weinig of geen suiker of met een zoetstof. 

 

Zo gemaakt:

Haal de zeste van de citroen (vermijd absoluut het wit) en voeg samen met het sap in een grote kookpot.

Schil de appelen, ontdoe ze van hun klokhuis en snij ze in stukken. Voeg onmiddellijk bij het citroensap en roer geregeld om. Voeg ook gember naar smaak toe, in kleine stukjes of desnoods in poedervorm. Geef het fruit ook een draai van de pepermolen. Voeg de 1/2 kg suiker toe. Roer om en laat een nacht afgedekt staan.

De volgende dag hebben de appels al veel vocht afgegeven. Zet ze op een vuur en laat koken tot de appels zacht zijn. Zet er de mixer in. 

Voeg de Pec Pus toe, laat nog even opkoken en schep in brandschone potten. Draai de deksels goed dicht en laat ze omgekeerd afkoelen.

 

* deze bevatten veel pectine en je confituur zal dus goed en snel indikken. Kan je ook makkelijk bijvoegen bij een andere confituur. 

 

 

 

26-09-16

Witte pizza : Peer doyenné/Bleu d'Auvergne

Ideale recup food na een trail van 39km in de Hoge Venen ? Neen niet echt, maar wel erg lekker.

Blauwe kaas, ik hou er dan ook enkel van in warme versie. Ik zag het idee hier passeren en paste er een mouw aan.

14459848_10210723113173615_792870115_n.jpg

Nodig voor 4 personen:

2 kant en klare pizzabodems

4 peren (Doyenné bij voorbeeld)

150 gr Bleu d'Auvergne of een andere blauwe kaas

sap van 1 citroen

olijfolie

peper van de molen

rucola of gemengde sla voor de afwerking

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rol de pizzabodems uit op hun bakpapier.

Pers de citroen uit. Schil de peren, ontdoe ze van hun klokhuis en snij in dunne plakken. Leg ze in het citroensap.

Borstel de bodem lichtjes in met wat olijfolie. Leg er de peren op, borstel deze ook nog licht in met olie en verkruimel er de kaas over. Een flinke draai van de pepermolen en de oven in gedurende zéker 12 minuten op 200 graden.

Serveer met rucola.