19-11-16

Ovenschotel witlof met ham en kaas revisé

Je kan natuurlijk ook 'gewoon' de meesterlijke klassieker volgens Peter Goossens maken maar mijn mama maakte een tijd geleden dit recept als voorgerecht. Ik baseerde me erop voor deze ovenschotel. 

witlof, ham, reblochon, ovenschotel

witlof, ham, reblochon, ovenschotel

Nodig voor 4 personen:

10 stronken grondwitlof

4 dikke plakken beenham

2 sneetjes brood (huisgemaakt hier en mét korsten)

1 stengel lente-uitjes fijngehakt

1/2 Reblochonkaas (Vacherin kan ook)

boter

peper, zout en nootmuskaat

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd het witlof in reepjes en stoof het kort aan in boter. Kruid met peper, nootmuskaat en zout.

Snijd de gekookte ham en de sneetjes brood in blokjes. Bak de broodcroutons goudbruin in boter.

Verdeel het witlof over een ovenschotel. Verdeel er de kaas over en zet gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden zodat de kaas mooi kan smelten.

Haal de potjes uit de oven en werk ze af met de broodcroutons en de blokjes gekookte ham et zet nog 5 minuutjes in de oven. 

Verdeel er de lente-ui over en serveer meteen.

Je kan er eventeel nog puree bij serveren.  

19:26 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: witlof, ham, reblochon, ovenschotel |  Facebook |

Al ragu!

Neen geen bolognaise maar ragù… Een heerlijke geurige vlezige saus na urenlang pruttelen. Altijd handig om een portie in de diepvriezer te hebben. 

15027978_10211250982570020_330762072633123504_n.jpg

Nodig voor 4 personen:

500gr rundsgehakt (kippengehakt, quorn kan uiteraard ook)

100gr pancetta

600 gr spaghettigroenten fijngesneden naar smaak : wortelen, selder, uien, paprika …

1 rode chilipeper fijngesnipperd

2 teentjes look

400gr tomatenstukjes, liefst vers of blik

80gr tomatenpuree

400ml passata

500ml rode wijn

olijfolie

bouquet garni van rozemarijn, tijm en laurier

peper en zout

facultatief een scheut madeira 

 

Zo gemaakt:

Bak in een grote kookpot de pancetta in olijfolie en voeg het gehakt toe. Kruid met peper en wat zout en kleur aan. Schep het vlees uit de pot.

Snipper de uien en plet de look. Snij alle groenten. Stoof ze enkele minuten in de pot van het vlees. Voeg opnieuw het vlees toe. 

Roer de tomatenpuree erbij en laat kort meebakken. Giet er de wijn, de passata en de tomatenblokjes bij. Bouquet garni erbij, eventueel nog een scheutje madeira en klaar om een uur of twee te sudderen (met deksel) in een oven op 140 graden of op een heel zacht vuurtje. 

Heerlijk met een portie pasta en vers geraspte parmezaanse kaas !

04:19 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: ragu, pasta, saus |  Facebook |