One Life Live It ! - Page 4

  • Pure C* summer vibes

    Pin it!

    Weinig plaatsen hebben zo een aantrekkingskracht op mij als Pure C. Syrco heeft onder de vleugels van Sergio een uniek restaurant uitgebouwd. Beter dan zijn leermeester kan ik het Ibiza aan de Noordzee niet omschrijven.

    IMG_3145.JPG

    ‘Pure C is een ode aan Zeeland, de wereld en het leven: sexy cocktails, betoverend eten, geweldige wijnen, een fraaie lounge, een mooi interieur, goede muziek en een prachtig vergezicht over de weldadige zee… het gaat om beleven, delen en proeven…  dit is voor mij het restaurant van de toekomst, waar kwaliteit op het bord samen gaat met gezelligheid en een gemoedelijke lekkere losse sfeer‘ ~ Sergio Herman 

    Het was al van de ‘Quatre Mains David Martin / Sergio Herman‘ geleden dat ik er nog was. De kinderen op stage Engels/sport dus man en ik richting Cadzand voor een lang weekend 'en amoureux' met zicht op zee. Onze vorige bezoeken waren steeds in de herfst of winter dus konden we deze keer wél genieten van het schitterende terras.

    IMG_2830.jpg

    IMG_2835.JPG

    De bar is en blijft een aanrader voor wie geen plaatsje kon bemachtigen in het restaurant. Het niveau van de ‘bites’ is enkel nog gestegen en je kan à la carte eten en kiezen tussen de little bites, charcuterie of classic bites of gaan voor een één van de twee menu’s: sharing bites (€39,5) of bites de luxe (€67,50) bestaande uit starters, hoofdgerechten en dessert. Wij kozen de sharing bites.

     

    Gin Tonic Berkeley Square bergamot/lavendel

    IMG_2807.JPG

    Gin Tonic Bobbys limoengras/ gember /rode peper

    IMG_2808.JPG

    Gin Tonic Brecon, your own bag of botanicals

    IMG_2855.jpg

    Algen krokant sambal crème

    IMG_2804.JPG

    Dikke frieten luchtige aioli, pikante tomatencompote

    IMG_2814.JPG

    Kippenhuid krokant gele currycrème

    IMG_2817.jpg

    Coppa Pure C ‘oak aged’ gin

    IMG_2816.JPG

    Gillardeau oester

    IMG_2820.JPG

    Marokkaanse salade, baba ganoush, durum en brood

    IMG_2840.jpg

    Zeebaars, groene curry, thaise basilicum, galangal

    IMG_2869.JPG

    Almejas a la marinera

    IMG_2888.JPG

    Tomatenvariaties / pittige schapenkaas: speciale tasting nieuw gerecht tx Syrco

    IMG_2921.JPG

    Een diner in Pure C* dan… gestart op het terras voor het aperitief om nadien te verhuizen naar een schitterende tafel met een geweldig zicht.

    1044646_10204355493627106_5572885004215005110_n.jpg

    IMG_3148.JPG

    IMG_3157.JPG

    Man koos als aperitief een Gin Tonic Poppies venkel/selderij en ik 

    IMG_3074.jpg

    de Champagne Jerome Dehours Grande Reserve Cuvée Pure C Extra Brut

     

    We kozen het 6 gangenmenu met aangepaste wijnen. 

     

    Amuse

    Algenkrokant / rozenbottel / zeekraal

    IMG_3043.JPG

    Amuse

    Gillardeau oester / duindoornbes / rucola / boekweit / geitenkaas

    IMG_3045.JPG

    Amuse

    Wortel / crème cru / dukkah

    IMG_3055.JPG

    IMG_3054.JPG

    Voorgerecht

    Roodbaars / scheermes / huacatay / komkommer

     

    IMG_3083.JPG

     

     

    IMG_3081.JPG

     

    Voorgerecht

    Carabineros-gamba / verveine / algen / limoen

     

    IMG_3099.jpg

    IMG_3102.JPG

    IMG_3098.JPG

    IMG_3093.JPG

    IMG_3094.jpg

     

    Voorgerecht

    Suino nero di Calabria / spinazie / tarwegras / paddenstoelen / hoeve-ei

     

    IMG_3108.JPG

    IMG_3106.JPG

    IMG_3111.JPG

     

    Hoofdgerecht

    Kalf / citroen / tomaat / girolles / focaccia

     

    IMG_3135.JPG

    IMG_3138.JPG

    IMG_3134.JPG

    IMG_3133.JPG

     

    Nagerecht

    Zeer onder de indruk van dit dessert. Of hoe een nieuwe wetgeving ombouwen naar een fantastisch origineel nagerecht!


    'READY FOR THE FUTURE...
    Aardbei / kokos / yuzu

    IMG_3179.JPG

    IMG_3180.JPG

    Zonder gluten (tarwe)
    Zonder melk
    Zonder noten
    Zonder aardnoten
    Zonder vis
    Zonder soja
    Zonder schaaldieren
    Zonder weekdieren
    Zonder selderij
    Zonder mosterd
    Zonder sesamzaad
    Zonder sulfiet
    Zonder lupine
    Zonder geraffineerde suikers
    Vanaf 13 december 2015 zijn wij wettelijk verplicht om u te informeren over de aanwezige allergenen in onze gerechten.
    We zijn er klaar voor !
    Team Pure C'

    Nagerecht

    Salade met selder / appel / pistaches / kalamansi

     

    IMG_3196.JPG

    IMG_3189.JPG

     

    Slow Coffee Madu Dua Inonesië Bordeauxkleurige koffie in een wijnglas

     

    IMG_3218.jpg

    IMG_3221.JPG

    Zoetigheden bij de koffie

    IMG_3200.jpg

    IMG_3202.JPG

     

    Een absoluut topweekend. Sergio Herman was aanwezig in de keuken maar hield zich - eigenlijk zoals een gans die zijn vleugels opent om zijn 'kuiken' te laten gaan - op de achtergrond en liet zich niet in de zaal zien. Dat zegt zeer veel over hem. Sterk!

    Syrco kwam ons de tweede amuse zelf opdienen, kwam ons hartelijk kwam begroeten en vroeg of we goed gelopen hadden op het strand ;-) Een down to earth chef die duidelijk en meer dan ooit weet wat hij wil maar toch...nog steeds zo bescheiden, zo gestressed en tegelijk rust uitstralen. Wanneer gaan we terug ? Mét de kinderen !

     

    Verslagen van vorige culinaire ervaringen bij Pure C kan je hier vinden.

     

  • Camembert in de oven

    Pin it!

    Kaas in de oven… bij ons zeggen ze ‘une turie’. In de winter is deze variatie met Vacherin en Fendant du Valais een topper. In de zomer is deze een blijvend succes als aperitief of luie lunch. 

    IMG_2746.JPG

    IMG_2747.JPG

    Nodig voor 4 als aperitief of 2 als lunch:

    1 camembert

    olijfolie

    herbes de provence

    peper en zout van de molen

    meergranenstokbrood

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Haal het houten deksel en papiertje van de kaas. Leg het deksel onder de bodem. Zet er voor de ‘veiligheid’ een ovenvast bordje onder (lekgevaar ;-) ) 

    Snij met een mes diep een raster in de kaas. Strooi er kruiden over, kruid en giet er dan wat olijfolie over. 

    Zet 15 minuten in de oven op 180 graden.

     

    Serveer met stokbrood. 

  • Pizza van gegrilde aubergines / tomatentapenade / basilicum / parmezaanse kaas

    Pin it!

    Een lekker gezond en veggie alternatief voor een gewone pizza. 

     

    Nodig voor 4 personen:

    4 kleine aubergines

    100 gr versgeraspte parmezaanse kaas

    1 potje tomatentapenade (ik gebruikte deze van Delhaize)

    handvol verse basilicum, oregano,…

    olijfolie

    herbes de provence

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Snij de aubergines in gelijk schijven.

    Bestrijk ze met een mengsel van herbes de provence en olijfolie en grill ze in de grillpan (je kan ze ook roosteren in de oven. Reken dan op 25 minuten op 190gr)

    Verwarm de oven voor op 190 graden. 

    Leg de gegrilde aubergines op een bakplaat bekleed met bakpapier. Kruid met peper en zout. Verdeel er de tomatentapenade, kruiden en parmezaanse kaas over.

    IMG_2750.JPG

    Zet 15 minuten in de oven op 190 graden en eindig met 5 minuten onder de grill. 

    IMG_2752.JPG

  • Compote van tomaat met geitenkaas

    Pin it!

    De ideale begeleider voor een zomers aperitief. 

    IMG_2742.jpg

    Sommige recepten blijf je gewoon maken. Eéntje uit dit boek van Claudia Allemeersch

     

    Nodig:

    200 gr zachte geitenkaas zonder korst (type petit rondin de chèvre d’ardennes bij Delhaize)

    8 tomaten (roma of 4 coeur de boeuf)

    2 kleine rode uien of 4 sjalotten, fijngesnipperd

    2 teentjes look, fijngesnipperd

    1 klein chilipepertje, naar smaak mét of zonder pitten, of een 1/2 KL sambal

    een paar druppels tabasco

    kruidentuiltje (laurier, peterselie, tijm)

    olijfolie

    wat suiker

    sap van 1/2 citroen

    handvol verse basilicum

     

    Zo gemaakt:

    Pel de tomaten (kruisje insnijden, even onderdompelen in kokend water, doen schrikken onder koud water en pellen gaat vanzelf). Verwijder de zaadjes en snij in grote stukken.

    Stoof de uien of sjalotten samen de look in wat olie. Voeg de tomaten, suiker, kruiden, chili en tabasco toe. 

    Laat een uur zacht sudderen zonder deksel tot al het vocht eruit is. Haal de kruiden eruit en zet van het vuur. Doe er het citroensap bij en laat de geitenkaas erin smelten. Laat afkoelen, roer er de gescheurde basilicum onder en zet in de koelkast. De geitenkaas zal het geheel weer stevig maken. 

    Serveer met brood, krokante pizza of dipkoekjes. 

  • Vanillesuiker

    Pin it!

    Wie regelmatig bakt, kent de zakjes van Imperial wel. En wie naar Jeroen Meus kijkt, heeft zijn grote pot vanillesuiker zéker al opgemerkt. 

    Door zelf je vanillesuiker te maken ga je niet veel in je portemonnee winnen maar je wint wél in smaak én absoluut in kwaliteit.

    De smaak van vanillesuiker die je in zakjes koopt, is meestal afkomstig van synthetische vanilline. Natuurlijke vanille bevat veel meer aromastoffen dan enkel vanilline en net dat zorgt voor een enorm smaakverschil. 

    Vanillestokjes van goede kwaliteit herken je meteen. Bourbon vanillestokken uit Madagaskar bij voorbeeld zijn niet uitgedroogd, buigzaam en voelen vettig aan. Ze zitten vol smaak en aroma. Ik vind ze hier

    suiker, vanille, vanillesuiker

    Nodig:

    300gr fijne griessuiker per vanillestokje

    vanillestokje

    Een grote glazen pot met deksel

     

    Zo gemaakt:

    Vul de helft van de pot met suiker.

    Snij het vanillestokje open en meng de zaadjes al met de suiker in de pot. Voeg ook de vanillestok toe. Voeg de rest van de suiker toe. Pot dicht en flink schudden. Zet de pot in een kast die je geregeld opentrekt en schud er elke keer eens mee.

    Na een drietal weken heb je échte vanillesuiker, geen chemische brol. 

    suiker, vanille, vanillesuiker

    Naargelang ik vanillestokken gebruik voor andere bereidingen, voeg ik de leeggeschraapte stokken gewoon toe ik dezelfde pot en voeg na gebruik van vanillesuiker ook gewoon wat suiker toe. 

    suiker, vanille, vanillesuiker

  • Confituur aardbeien / aalbessen / rabarber / aceto balsamico

    Pin it!

    Toen ik de marjolein ging plukken voor deze pasta kwam ik gelijk binnen met ruim 600gr fruit. Dus meteen maar wat confituur maken. Het was er het weer voor...

    Hoe kan je hier wel ergens lezen. Ik deed er een flinke scheut aceto bij en mixte alles door. 

    IMG_2701.JPG

  • Pasta met tomaat, krokante pancetta, buffelmozzarella en basilicum

    Pin it!

    Een recept van Passion Cuisine, makkelijk én snel. Aanvankelijk gingen zoon en ik verse pasta draaien maar verlof… je kent dat wel: geen tijd en soms geen ‘goesting’.

    pasta, tomate, pancetta, basilicum, buffelmozzarella,

     

    Nodig voor 4 personen:

    400 gr ongekookte volkorenpenne

    2 EL olijfolie

    200 gr pancetta in reepjes gesneden

    2 rode uien, fijngesnipperd

    2 teentjes look, fijngesnipperd

    3 EL marjolein (oregano)

    800 gr tomaten in blokjes (blik)

    2 EL suiker

    2 bollen buffelmozzarella in blokjes gesneden

    een handvol basilicum

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Bak de reepjes pancetta krokant in de olijfolie en laat ze uitlekken op huishoudpapier.

    Fruit in dezelfde olie de ui en de look. Voeg ook de tomaten, de marjolein en wat suiker toe. Kruid naar smaak met peper en een weinig zout. Laat langzaam stoven op een zacht vuurtje gedurende een tiental minuten.

    Kook ondertussen de penne (kooktijd -2 minuten). Giet af en voeg de penne bij de saus. Draai goed om en voeg de mozzarella toe. Voeg op het einde de pancetta toe en versnipper er de basilicum over.

    Serveer onmiddellijk. 

     

     

    Powerfood voor een intervaltrainingske van bijna anderhalf uur. Off I go! 

  • Nationale feestdagtaart met geroosterde kerstomaten en geitenkaas

    Pin it!

    Dochter en ik deden een koelkastschoonmaak en kwamen uit op deze zwart/geel/rood taart gebaseerd op dit recept met kerstomaten in Belgische driekleur. 

     Kan natuurlijk ook met Coeur de Boeuf of Roma tomaten tomaten.

     

    Straks allemaal naar 'den défilé' kijken. Vive la Belgique ! ;-)

    IMG_2700.JPG

  • Geroosterde ciabatta / gemarineerde buffelmozzarella / kerstomaten / pepers

    Pin it!

    Een lekker snel aperitiefhapje waarvoor je de mise-en-place makkelijk de dag op voorhand kan doen.

    IMG_2696.JPG

    Nodig voor 4 personen:

    1 grote ciabatta, afgebakken

    3 bollen buffelmozzarella

    200 gr zure room

    1 bio citroen

    1 rode peper

    6 tal kerstomaten

    peper en zout van de molen

    teentje look

     

    Zo gemaakt:

    Meng de zure room met het sap en de zeste van de citroen, kruid met peper en zout. Dep de mozzarella droog en snij in dunne plakjes. Doe ze in een schaal en besmeer met de zure zoom. Zet in de koelkast.

    Snij de ciabatta in sneetjes van 1cm en zet een 10tal minuten onder de grill van je oven op 200 graden. Strijk ze als ze nog warm zijn in met look. Laat afkoelen. 

    Snij de tomaten en de peper. Leg op elk broodje een plak mozzarella en garneer met pepertjes en tomaten. 

    IMG_2697.JPG

  • Parmiggiana van aubergines

    Pin it!

    Een remake van dit recept

     

    Parmiggiana is een Siciliaans gerecht dat niets te maken heeft met parmezaanse kaas. ‘Parmiciana’ is het Siciliaans dialect voor ‘de planken in een luik’ waaraan gestapelde aubergines doen denken. 

    Een eigen interpretatie van la mama One Life. In het originele recept worden de aubergines in bloem en losgeklopt eiwit gewenteld en gebakken in olie maar ik hou wel van de gegrilde smaak. De bolognaise kan je ook vervangen door een stevige tomatensaus. 

     

    Nodig voor een versie voor 4 flinke eters:

    5 kleine aubergines

    1kg stevige bolognaisesaus 

    3 bolletjes buffelmozarella in schijfjes

    een handvol verse oregano

    olijfolie

     

    Zo gemaakt:

    Snij de aubergines in plakken van een halve centimeter. Doe er wat olijfolie over en grill ze.

    IMG_2684.JPG

    Leg vervolgens een laag aubergines, saus, oregano, mozzarella… en herhaal door te eindigen met de mozzarella.

    IMG_2685.jpg

    Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden en eindig een 5tal minuten onder de grill. 

    parmiggiana,aubergines,mozzarella

  • Rode vruchten / chocolade

    Pin it!

    Ijsblokhouder en aardbeien, aalbessen,... uit de tuin: check !

    IMG_2676.JPG

    Donkere gesmolten chocolade erover en eens goed met houder op aanrecht kloppen: check !

    IMG_2680.jpg

    Afdekken en een uur of twee de koelkast in: check !

    IMG_2691.JPG

    Wordt vervolgd met een versie met yoghurt en dan de diepvriezer in !

     

  • Pissaladière

    Pin it!

    Vergeet de tomaten en de kaas. Hier is dé pizza van de Méditerranée. Met ui, ansjovis en olijven: c’est tout! En toch voegde ik er een rode peper aan toe voor een pikante toets. 

    IMG_2674.JPG

    Nodig:

    een vel bladerdeeg (of pizzadeeg)

    4 rode uien in halve ringen

    1 teentje look, fjngesnipperd

    1 doosje ansjovis op olie

    2 EL zwarte olijven

    1 rode peper, fijngesnipperd naar smaak mét of zonder pitjes

    een EL tijm of provencaalse kruiden

    peper van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 220 graden 

    Haal het bladerdeeg uit verpakking en snij er een zo groot mogelijk vierkant uit. Snij de rest in repen en maak er een kader mee. Prik er in het midden gaatjes in met een vork. Je kan uiteraard ook een ronde taart maken. Dan prik je enkel gaatjes en blijf je een cm van de rand weg. Ik laat het deeg op het dunne bakpapier uit de verpakking en hevel over op een rooster. Bak 7 minuten op 220 graden. 

    Ondertussen bak je de uien een vijftal minuten op een zacht vuurtje in de olie van de ansjovis. Je kan er natuurlijk ook wat ansjovis in mee smelten. Kruid met peper en tijm. 

    Haal de bodem uit de oven, verdeel er de uien, de look, de peper, de ansjovis, en de olijven over. Zet nog een 5tal minuten in de oven op 220 graden. 

     

    Lekker met een frisse salade en een rosé: warm, lauw of koud. Van daags voordien nog lekkerder.

     

    Een andere voltreffer met ansjovis is hier pasta alla puttanesca

     

  • Groene kruidenrisotto

    Pin it!

    Uit het boekje Zomer van deze reeks van Peter Goossens. Het resultaat was minder groen dan gehoopt. Volgende keer met een kruidenmengeling. Lekker was het sowieso ! 

    IMG_2673.JPG

    Nodig

    400 gr arborio- of carnarolirijst

    1 sjalot of kleine rode ui, fijngesnipperd

    200ml droge witte wijn

    800ml gevogeltebouillon 

    50 gr parmezaanse kaas, vers geraspt

    200 gr cressonette (of een mengeling van kruiden zoals waterkers, basilicum, peterselie, lavas,...)

    enkele druppels citroensap

    klontje boter

    olijfolie

     

    Zo gemaakt

    Fruit de sjalot in twee EL olijfolie. Voeg de rijst toe en roer even door. Bus met de witte wijn, voeg ook de bouillon toe (hou een scheutje apart) en eens alles kookt, deksel erop en 10 minuten op een zacht vuur zonder roeren ! 

     

    Ondertussen pureer je de kruiden met citroensap en een scheutje bouillon. Na 10 minuten voeg je deze kruiden en de parmezaanse kaas toe aan de risotto. Laat nog 3 minuten rustig meekoken. Voeg op het einde nog een klontje boter toe voor een mooi glanzend resultaat. 

  • Diner @ De Mayeur Patrick Vandecasserie

    Pin it!

    De familienaam Vandecasserie zal bij gastronomen meteen het juiste belletje doen rinkelen. In 1991 vervoegde Patrick zijn vader aan de stoof van dé Villa Lorraine, het eerste restaurant buiten Frankrijk dat drie Michelinsterren kreeg. 

     

    Na twee weken Griekse keuken, schoven we daags na ons verlof onze voetjes onder tafel in zijn nieuwe project

    10431500_10204193343853463_5272337524370466516_n.jpg

    - De Mayeur in Ruisbroek - om er met zijn vieren twee Bongo bonnen Food Discoveries op te soeperen. 10474438_10204193359933865_5216464452865740408_n.jpg

     

    In de mooie fermette, nét aan het kanaal en de spoorlijn (waar binnen niets van te merken is), viel het klassevolle nostalgische sobere interieur meteen in de smaak.

    1610776_10204193405975016_235138762761939708_n.jpg

    10527592_10204193443695959_8100909826184750605_n.jpg

    Een vriendelijke ontvangst, vers gebakken brood, olijven, boter en olijfolie op tafel en de onvermijdelijke Hendrick’s Gin Tonic. 

    10521196_10204193464376476_906131159084299225_n.jpg

    Het voorgestelde 3 gangen menu klonk alvast veelbelovend* en we kozen hierbij uit de zeer uitgebreide wijnkaart een Sancerre La Poussie 2012 

     

    Voorgerecht

    Carpaccio van babykreeft / kreeftensoep

    10525633_10204193475616757_5900614535378220934_n.jpg

    Hoofdgerecht

    Kabeljauw op het vel / wasabipuree 

    10538075_10204193485337000_6265018270629605628_n.jpg

    Nagerecht

    Rode vruchten / amandelijs

    10457156_10204193487817062_4708383736330734175_n.jpg

    * en dat was het ook. Een heerlijke kreeftenbereiding, mooi bereide kabeljauw met super puree en extra saus in een koperen pannetje en een uitgepuurd dessert: alles geraffineerd geserveerd zonder overdaad. Voor € 59,90 per twee personen en € 60 opleg voor de drank (aperitief, water, wijn) was het prijs/kwaliteit top.  

     

    Een adres om te onthouden en terug te keren. De vrij klassieke kaart, beschikbaar op de website, biedt een mooie compacte keuze met regionale kwalitatief hoogstaande seizoensproducten zoals asperges, kreeft, duif, bresse eend, simmenthal ribstuk van ‘Dierendonck’,… een kinderkaart én een traiteurkaart. 

     

    De Mayeur - Patrick Vandecasserie

    Fabriekstraat 339 1601 Ruisbroek

  • Lunch @ Pand 19

    Pin it!

    Een blind date met een vrouw. Het is eens iets anders. De vrouw achter de blog Hof Van Eten en ik zijn al jaren virtuele soul mates door onze passies voor lekker eten en koken, ons respect voor de 'groten der culinaire aarde' zoals Peter Goossens en Sergio Herman, en onze liefde voor Afrika. Die virtuele vriendschap werd eindelijk 'bezegeld' met een lunch. En uiteraard kozen we voor een restaurant waar de Bru Lady Chef of the Year 2013 aan de stoof staat.

     

    Ann De Roy is van opleiding grafisch vormgeefster en haar man Pieter, die de zaal voor zijn rekening neemt, is ingenieur. In 2002 zijn ze een eet- en praatcafé gestart in een huurpand aan het Stationsplein in Geraadsbergen. In 2008 wordt Ann bekroond met de ‘Gouden Garde voor de Beste Vrouwelijke Chef’, een prijs uitgereikt door WeekendKnack & Trends. Nadat Pand 19 opgenomen wordt in de Michelin Gids, barst het restaurant uit zijn voegen. Het koppel ging op zoek naar een grotere locatie met meer mogelijkheden en net na de bekroning van de Gault-Milliau van 13/20 verhuist Pand 19 naar de nieuwe locatie 'op den buiten' op de grens van Geraardsbergen en Deux-Acren.  

    IMG_6229.JPGGoed bewegwijzerd met veel gele bordjes zodat je - (bestaat dat nog ?) ook GPSloos - de weg niet kwijtraakt.  

    IMG_6231.JPG

    De verhuis was een voltreffer. Het pand is prachtig met een ongelofelijk mooie tuin én moestuin en een adembenemend vergezicht vanuit het restaurant en vanop het terras. Zeker op een zomerse dag waar het een geweldige meerwaarde is. Er is ook een mogelijkheid tot overnachten in de strakke Loft 19 van 75 vierkante meter. 

     

    Pieter, de vriendelijke gastheer, doet je als klant meteen ‘thuis’ voelen. We krijgen een tafel op het zonovergoten terras. Voor een doordeweekse dag zat het restaurant 'op den buiten' trouwens best goed vol. 

    10513377_10204087264601548_4407302933636524227_n.jpg

    Foto: Pand 19

    IMG_6241.jpg

     

    We zijn gestart met een glas huischampagne JM Sélèque. Het driegangen 'marktmenu' aan € 27,5 met keuze voor dessert of kaasbord (+€5) leek ons voor een lichte lunch een ideale keuze. 

     

    De amuses waren al meteen zeer puur en veelbelovend

    Asperges met dip

    IMG_6234.JPG

    Zeer zachte zilte mousse van zalm met groene asperge, groene kruiden en pepers

    IMG_6239.jpg

    Voorgerecht: Carpaccio van tomaat / buffel mozzarella / sorbet van tomaat / kruidensla 

    IMG_6242.JPG

    Hoofdgerecht: Zeebaars / risotto / groene kruiden / boontjes / tuinbonen / paprika

    IMG_6245.JPG

    Nagerecht: een zeer mooi kaasassortiment geselecteerd door kaasmeester Callebaut 

    IMG_6249.JPG

    IMG_6250.jpg

    Bij de koffie kwamen nog huisgemaakte zoetigheden

    IMG_6253.jpg

    De gerechten waren uitstekend: mooi gedresseerd, perfect gekruid en mooi in balans. Producten van topkwaliteit met veel finesse op het bord gebracht. Met aperitief, een glas witte huiswijn, een Duvel en koffie stapten we voor €110 - even terug binnen en dan - weer buiten met een ongelofelijk goed gevoel en het plan zéker nog terug te komen. Een chef om in de gaten te houden. Ik heb in éénsterrenzaken al prijs/kwaliteit minder lekker gegeten dan in Pand 19. 

     

    Pand 19 / Loft 19

    Parochiebosdreef z/n

    9500 Geraardsbergen

    GaultMillau 2014: 14/20 Michelin 2014: 2 vorken

  • Maatjes / granny smith / yoghurt

    Pin it!

    12 juni zijn de nieuwe Hollandse maatjes aangekomen in Oostende. Fantastisch lekker en vet. 

    maatjes, granny smith, yoghurt,

    Nodig voor 4 personen:

    8 maatjes 

    4 granny smith

    sap van 1/2 citroen en zeste van 1 citroen (kies bio)

    peper van de molen

    100gr yoghurt 

    peper en zout van de molen

    1 EL olijfolie

    1 KL witte aceto

     

    Zo gemaakt:

    Meng olijfolie met aceto, citroensap en -zeste. Voeg hier de in stukjes gesneden appel en maatjes. Meng en kruid met peper van de molen. Serveer met yoghurt gekruid met peper en zout, geroosterd zuurdesembrood en… een Hendrick’s GT.

  • Suikervrije chocolade muffins met dadels en banaan

    Pin it!

    ‘A tomber sur son cul’ en toch zonder suiker en zonder bloem. Guilt free muffins gebaseerd op dit recept. 

    muffins, chocolade, banaan, dadels

    Nodig:

    150 gr amandelpoeder

    2 rijpe bananen

    60 gr dadels zonder pit in stukjes gesneden

    2 hele eieren 

    100ml (soja)melk

    30 gr cacaopoeder

    50 gr pure chocolade

    1 EL bakpoeder

    30ml zonnebloemolie

    snuifje zout

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Voeg het amandelpoeder samen met de cacao, bakpoeder, de stukjes chocolade en dadels.

    Plet de bananen, klop er de eieren bij los en voeg ook de melk en de olie toe. Voeg toe bij de droge ingrediënten en klop tot een beslag.

    Verdeel het over 12 muffinvormen en bak 30 minuten in de oven op 180 graden. 

     

    muffins, chocolade, banaan, dadels

     

     

  • Bananenspeltbrood met vijgen

    Pin it!

    Lopers en gezond eten. Een must. En zo doet ook de Hapjes Princess en dus maak ik geregeld iets healthy van haar blog en dat is nog nooit tegengevallen, in tegendeel ! Een lekker ‘brood’ als tussendoortje of als ontbijt. 

    IMG_0601.JPG

    Nodig:

    50 gr amandelmeel

    100 gr speltbloem

    2 KL bakpoeder

    snuifje zout

    kaneel naar smaak

    3 eieren

    3 rijpe bananen

    5 gedroogde vijgen in stukjes gesneden

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180gr en vet een bakblik in.

    Voeg de droge ingrediënten samen. In een andere kom klop je de eieren op met de melk en je prakt er de bananen door en voegt alles samen met de vijgen erbij door de droge ingrediënten. Meng goed door. Schenk in een bakvorm en laat 40 à 45 minuten bakken op 180 graden. 

  • Varkenswangen Blackwell

    Pin it!

    Gebaseerd op dit recept. Ik heb de wangen dus eerst gepekeld, nadien langzaam gekonfijt in ganzenvet met look, rozemarijn en tijm. Ik heb ze hierin laten afkoelen en nadien eruit gehaald, het overtollige vet verwijderd... IMG_0594.JPG

    en gewoon zachtjes opgewarmd.

    10296788_10203894462541617_9148035963769267602_n.jpg

    Hierbij serveerde ik een Blackwell saus en een smeuïge puree.

     

    Nodig voor de saus voor 4 personen:

    1 sjalot of kleine rode ui

    1 dl runder- of kalfsfond

    1 dl droge witte wijn

    1/2 dl room

    3 EL picles (uiteraard Tierenteyn!)

    boter

    peper en zout

     

    Zo gemaakt:

    Giet het overtollige braadvet van het vlees weg, maar gebruik dezelfde braadpan om de saus in te bereiden. De aangebakken restjes zullen voor extra smaak zorgen.
    Versnipper de sjalot in heel fijne stukjes.
    Smelt een vers klontje boter in de braadpan. Kleur de stukjes sjalot kort in de braadpan en blus nadien met de witte wijn. Laat de wijn sterk inkoken. Roer regelmatig met een houten lepel. Op deze manier deglaceren we de pan, waardoor de smaakvolle aangebakken restjes oplossen in het kookvocht.

    Zet het vuur lager. Voeg de fond toe aan de pan, schep de pickles erbij en voeg ook de room toe. Roer de saus los en laat alles rustig inkoken tot een gebonden mengsel. Kruid de saus naar smaak met wat zout en peper van de molen.

     

    10390206_10203894462861625_3327891364003556325_n.jpg

     

     

     

     

  • Cappellini met zoete kerstomaten, oregano en olijfolie

    Pin it!

    Lekkere tomaten, een simpel recept voor een bereiding die zowel warm als koud lekker is.

     

    Nodig voor 4 personen:

    cappelllini

    400 gr kerstomaten 

    een handvol marjolein, oregano dus (basilicum kan ook)

    8 scheuten extra vergine olijfolie

    1 teentje knoflook fijn gesneden

    1 EL witte wijnazijn (of witte aceto)

    fleur de sel en peper van de molen

    eventueel wat parmezaan

    IMG_0595.JPG

    Zo gemaakt:

    Halveer de kerstomaten en doe ze in en grote kom met de kruiden, knoflook, olijfolie en azijn. Breng op smaak met peper en zout en knijp met je handen in de tomaten om ze wat te kneuzen. 

    Kook de cappellini in een grote pot gezouten water en kook al dente. Giet af en voeg bij de tomaten. 

     

    Werk af met wat parmezaanse kaas. Klaar ! 

     

  • Aarbeiensalade met Bresaola della Valtellina en mozzarella di bufala

    Pin it!

    Aardbeien gemarineerd in oude aceta, mozzarella di bufala, Bresaola en basilicum. Dit gerecht - recept hier - maak ik jaarlijks in het aardbeienseizoen. Kan als salade maar ook als hapje. 

    IMG_0587.JPG

  • Carpaccio van rode biet met feta

    Pin it!

    Ik hou van recepten met 3 basisingrediënten. Dit is gebaseerd op Kris zijn hapje maar dan als snelle salade. Geserveerd met huisgemaakt zuurdesembrood.

    IMG_0590.jpg

    Nodig:

    4 rode bieten (koop je vacuum voorgekookt of je kookt ze met schil in rode wijn met 1 EL balsamico en 1 1 EL gewone azijn gedurende 25 minuten, laat afkoelen en pel ze)

    100 gr feta

    50 gr pijnboompitten

    olijfolie

    peper van de molen en fleur de sel

     

    Zo gemaakt:

    Rooster de pijnboompitten in een hete pan. 

    Snij de bieten in dunne plakjes en schik ze op een groot of aparte borden.

    Verkruimel er de feta over en verdeel er de pijnboompitten over. Werk af met olijfolie en kruid met peper en fleur de sel.

  • Salade van oude tomatensoorten, aardbeien en tuinkruiden

    Pin it!

    Bij Delhaize vond ik vorige week een bakje 'tomates d'antan'. Een kleurrijke basis voor een lekkere frisse salade bij de BBQ

     

    Nodig voor 4 personen:

    1,5kg tomaten van verschillende rassen

    handvol aardbeien (mara des bois uit de moestuin)

    tuinkruiden (ik nam 5 blaadjes oregano, bieslook en -bloemen, wat jonge tijm en -bloemen, beetje rozemarijn)

    olijfolie

    scheutje azijn

    fleur de sel en peper van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Snij de tomaten in blokjes, partjes,….

    10339719_10203850986854752_2866324009168426514_n.jpg

    Snij de aardbeien in kleine stukjes.

    Voeg de versnipperde kruiden en -bloemen toe. Wat olijfolie en azijn erbij en kruiden. Klaar ! 

    10257304_10203850192834902_8212649871581882394_n.jpg

     

  • Gemarineerde drumsticks met pittige aardappelpartjes en salade

    Pin it!

    Een marathon voorbereiden en uitgebreid koken. Zaken waar ik graag veel tijd voor maak maar momenteel samen met alle andere bezigheden moeilijk te combineren. Daarom ging ik voor dit recept van Jeroen een instant would be BBQ gevoel met pit. 

    IMG_0581.JPG

     

    Nodig

    8 drumsticks

    30 g gember (stukje knol)

    1 citroen (onbehandeld)

    1 eetlepel komijnpoeder

    1 eetlepel kippenkruiden

    3 eetlepels honing

    1 dl olijfolie

    peper

    800 g middelgrote aardappelen

    1 eetlepel mild currypoeder

    1 eetlepel mild paprikapoeder

    1⁄2 eetlepel gerookt paprikapoeder (hier te koop)

    een flinke snuif chilipoeder (naar smaak)

    3 eetlepels olijfolie

    1 eetlepel zout

    gemengde sla van bv. kropsla, eikenbladsla, radicchio

    groene kruiden (peterselie, bieslook, dragon, …)

    scheutje olie

    scheutje azijn

     

    Zo gemaakt 

    Verwarm de oven voor tot 180°C.
    Neem een vlakke mengschaal of braadslede en schenk er een bodem olijfolie in. Strooi er ook een flinke snuif komijnpoeder bij.
    Rasp de gele schil van een (onbehandelde) citroen in de schaal en knijp er ook het sap bij. Gebruik enkel de zeste van de dunne gele schil. Het witte deel eronder smaakt te bitter.
    Pel de look en plet de teen tot pulp, of rasp hem fijn.
    Schil het stukje gember en rasp de vezelige knol. Roer de look- en gemberpulp door de marinade.
    Knijp of lepel de honing in de marinade en voeg wat peper van de molen en een snuif zout toe.
    Wentel de drumsticks door het zoetzure mengsel en schik ze in de schaal. Bepoeder de stukken kip met wat kippenkruiden.
    Dek de schaal met kip af met een vel aluminiumfolie.

    Schuif de schaal met drumsticks in de hete oven van 180°C. Bak ze gedurende zo’n 60 minuten. Verwijder na een half uur het vel aluminiumfolie.
    Neem een mengkom om de specerijenmix te maken voor de aardappelpartjes.

    Meng het klassieke (milde) paprikapoeder, het gerookt paprikapoeder, het currypoeder en wat pikant chilipoeder. Voeg voldoende zout toe en wat olijfolie. Roer tot je een kleverig papje krijgt.
    Gebruik aardappelen die ongeveer even groot zijn. Spoel ze schoon en snij de knollen ongeschild in kwartjes (wedges).
    Schik de aardappelpartjes in een braadslede. Druppel de pittige olie erover en roer. Zorg dat er een laagje specerijen kleeft rond elk stukje aardappel.
    Schuif ook de schaal met wedges in de oven van 180°C. Gaar ze gedurende zo’n 50 minuten, tot de aardappelen geroosterd zijn.

    Kies je favoriete bladgroenten en spoel de blaadjes schoon in ruim water. Geef de sla extra smaak met snippers verse kruiden, zoals platte peterselie, een beetje dragon, bieslook(bloemen!) en/of munt. Werk ze af met een likje olijfolie en wat azijn. Kruid de sla met een beetje peper van de molen en wat zout.

  • Havermoutmuffins met blauwe bessen

    Pin it!

    Inspiratie hier gevonden. Lekker als ontbijt, 10 uurtje, 4 uurtje, alle uren van de dag. 

    IMG_0449.jpg

    Nodig voor 12 muffins:

    1 rijpe banaan

    2 hele eieren

    6 dadels

    een bakje blauwe bessen

    200 gr havermout

    125ml sojamelk (of amandelmelk)

    1 zakje bakpoeder

    1 KL kaneel

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven op 180 graden.

    Mix de havermout in de blender en voeg alle andere ingrediënten - behalve de bessen - toe en mix tot een glad deeg. 

    Verdeel het over de muffinvormen en duw in elke muffin een paar bessen. 

    Bak ze 25 à 30 minuten af op 180 graden. 

     

    Deze suikervrije chocolademuffins worden binnenkort ook getest. 

     

     

  • Kabeljauwhaasje/courgettes met een crumble van panko, parmezaan en zachte chorizo.

    Pin it!

    Altijd een voltreffer. Recept kan je hier vinden. 

    IMG_0447.jpg

  • Choco

    Pin it!

    Nutella: eat this ! Een recept van David Martin uit Martin Bonheur. 

     

    Nodig:

    125 gr chocolade (naar keuze)

    2 EL notenolie

    100 gr ongezouten boter op kamertemperatuur 

    250 ml geconcentreerde melk

    100 gr noten (naar keuze: cashew, hazelnoten, pistaches,… )

     

    Zo gemaakt:

    Rooster de noten in een hete pan. Dit geeft ze een gegrilde smaak. 

    choco, brood, david martin, martin bonheur

    choco, brood, david martin, martin bonheur

    Laat de chocolade smelten in de melk (niet koken). Voeg de boter toe. 

    choco, brood, david martin, martin bonheur

    Mix de geroosterde noten en voeg de melk/chocolade/boter erbij en ook de olie. Dit lijkt veel vetstof maar anders is hij niet smeerbaar. 

     Mix nog eens goed door en giet in een pot (+-500gr). Bewaar in de koelkast. 

    choco, brood, david martin, martin bonheur

  • Moestuin midden april

    Pin it!

    'Die legummenhof daar komt precies niet meer veel van in huis' hoor ik u denken. Not !

    1948238_10203541357794219_5572036042973274549_n.jpg

    10151305_10203541357754218_8075411656241215151_n.jpg

    10256849_10203541358514237_4588515036597727559_n.jpg

    Al moet ik dringend nog eens naar Ecoflora achter pompoen-, patisson- en courgetteplanten. 

     

     

  • Hartige cake met gegrilde groene asperges, gerookte ham en crottin de chèvre

    Pin it!

    Een remake door Zoon. Een ideaal 'koekkastleegmaken'-recept want je kan er haast alles in kwijt. 

     

    Nodig:

    500 gr groene asperges 

    240 gr geitenkaas (4 kaasjes crottin picandine, Colruyt)  

    150 gr gerookte ham bv Ganda in stukjes gesneden

    100 ml melk

    200 gr zelfrijzende bloem, gezeefd

    5 EL olijfolie

    5 hele eieren

    peper van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden. 

    Groene asperges hoef je niet te schillen. Verwijder eventueel de harde voet, snij in stukken en hou de punten apart. Blancheer de eindjes 3 minuten in kokend gezouten water, voeg nadien de punten erbij voor nog eens 3 minuten. Schrik met koud water en hou apart. Ik gebruikte een rest gegrilde eindjes van het recept van gisteren (dat vind je door hier te klikken).

    Meng in een kom de bloem, de olijfolie, de melk en de eieren met de garde tot een homogene massa. Kruid met peper. 

    Farineer één of twee bakvormen. Giet er de helft van het deeg in. Verdeel er de 2/3de van asperges, ham en kaas over, eindig met de andere helft van het deeg en 1/3 van de andere ingrediënten. 

    Zoon maakte er meteen zijn 'signature dish' van. IMG_0378.jpg

    Bak 40 minuten op 180 graden. Check met als bij een zoete cake met een prikker die er droog moet uitkomen. 

    IMG_0387.JPG

    Dien op, warm, lauw of koud.

  • Yoghurtijs met frambozen

    Pin it!

    Een uitstekend idee van Hof Van Eten en géén werk aan. 

     

    Nodig:

    500 gr rood fruit (diepgevroren fruit kan ook)

    500 gr Griekse yoghurt

    facultatief: 4tal EL honing of wat agave siroop, wat munt

     

    Zo gemaak:

    Alles mixen en diepvriezen. 

     

    IMG_0377.JPG