21-09-13

Pompoenmuffins

Hokkaido pompoenen à volonté in de moestuin. Na deze heerlijke soep gingen dochter en ik aan de 'zoete' slag. 

 

IMG_7582.JPG

Nodig voor 24 cupcakes:

1 middelgrote pompoen (van een kleine soort natuurlijk)

350 gr bruine suiker

4 eieren

300 gr gezeefde zelfrijzende bloem

1 zakje bakpoeder

1 KL kaneel

175 ml zonnebloemolie

snuifje zout

 

Zo gemaakt:

Verwam de oven voor op 180 graden.

Snij de pompoen mét schil in grove stukken en hak fijn in de blender.

Giet alles over in de mengkom van je keukenrobot en voeg de suiker toe. Laat voldoende mengen en voeg de eieren toe.

Voeg ook de olie toe, de bloem, bakpoeder en kaneel. Meng tot een smeuïge massa. 

Vul de cupcakevormpjes gevuld met papiertjes met 2 eetlepels van dit mengsel (ongeveer 3/4de vol) en bak ze 20 minuten op 180 graden. Controleer of ze gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Die moet er droog uitkomen. 

Haal de cupcakes uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. 

Bijt !

IMG_7587.JPG


19-09-13

Soep van geroosterde pompoen

Hokkaido pompoenen à volonté in de moestuin

IMG_7572.JPG

en inspiratie hier resulteren in een fluwelige soep. Ik laat in tegenstelling tot het recept de schil wél aan de pompoenen. Minder werk, iets langer laten roosteren en koken maar een fantastische smaak.

 

Nodig: 

4tal l kippenbouillon 

3 (kleine) pompoenen

6 dikke uien

3 teentjes look

4 takjes salie

4 takjes rozemarijn

2 snuifjes paprikapoeder 

een scheut olijfolie

125 gr spek

peper van de molen en grof zout


Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de pompoen in kleine parten. Gebruik een groot en scherp koksmes. Schillen niet nodig !

Gebruik de lepel om de pompoenpitten uit elk stuk vrucht te verwijderen. Zet een ovenschaal klaar.

Verdeel de pompoen over de schaal.

Pel de uien en snij elke ui in 4 parten. Leg de stukken ui tussen de pompoen.  Kneus de tenen knoflook en pel ze. Leg de look tussen de stukken pompoen. Leg de stukken rozemarijntak en de salie over de groenten. 

Strooi er grof zout, peper van de molen en een snuifje paprikapoeder over. 

 

IMG_7575.JPG

Rooster de pompoenen met ui, look en kruiden gedurende ongeveer 45 minuten in de oven van 180 graden.

IMG_7576.JPG

Bak de spekjes in wat olijfolie en doe de geroosterde pompoen met ui in een ruime stoofpot. Schenk er (het grootste deel van) de bouillon bij zodat de groeten onder staan en laat de soep zo’n 20 minuten stoven op een matig vuur tot de schil zacht is.

Mix de soep glad met een staafmixer. Controleer of de soep niet te dik is. Zo ja, voeg dan wat extra bouillon toe.

Proef en kruid de soep naar smaak met peper en zout.

 

IMG_7579.JPG

Wie graag een lichte pikante toets geeft aan de pompoensoep, voegt een lepeltje sambal toe.  

 

14:10 Gepost in Keuken | Commentaren (2) | Tags: soep, pompoen, hokkaido, jeroen meus |  Facebook |

16-09-13

Drama Queen is 8

verjardag,drama queen,feest

8 jaar geleden rond dit uur kwam je in ons leven. Cliché maar de tijd gaat snel voorbij. Je zit al op de schoolbanken van het derde leerjaar immersieonderwijs. Je spreekt vlot - en schrijft ook - NL en FR en ook een zeer aardig mondje ENG. Na school breng je je tijd door op de dojo (groene gordel kendo en gele gordel aïkido), in de zwemclub of in de manège, achter een boek, in de keuken of aan tafel

 

verjardag,drama queen,feest




Een week geleden gingen we al stevig vieren bij Oud Sluis maar vandaag is écht jouw dag! Gelukkige verjaardag lieve copie van je papa met een hele goede scheut assertiviteit van je mama. Oh ja... vanaf vandaag krijg je 8 minuten time-out.


 

 

 

13:30 Gepost in Kids | Commentaren (0) | Tags: verjardag, drama queen, feest |  Facebook |

10-09-13

Oud Sluis***: the final countdown

Dochter werd tijdens haar verjaardagslunch vorig jaar helemaal verliefd op de keuken van Oud Sluis. Niet alleen de kookkunsten van Sergio en zijn brigade maar ook het vlotte zaalteam maakt een lunch of diner daar tot een culinair hoogtepunt. Als je als bijna acht jarige liever daar gaat eten dan naar Disney of de Efteling, kan je daar als ouders toch geen 'neen' op zeggen.

Ik had gelukkig al gereserveerd in maart, lang voor de rush aan reserveringen na de aangekondigde sluiting. De aankondiging van de sluiting wekte grote teleurstelling op bij Dochter onder de wijze doch verwende woorden pfff dat is NIET eerlijk, ik ben er (huh?) MAAR één keer gaan eten voor mijn zevende verjaardag en jullie al zoveel keren.  Excuses van volboekt tot aan de sluiting op 22 december 2013 en ellenlange wachtlijsten en dat je in de week en s avonds laat niet kan gaan want het is school.

En dan moet je weer een zestal maanden zwijgen tot de dag er is: genieten in het kwadraat, voor de allerlaatste keer...

Als aperitief kozen we de champagne Brut Domaine Dehours Confidentielle. Deze unieke assemblage is speciaal en exclusief gecreëerd voor restaurant Oud Sluis uit 57% chardonnay,32% pinot meunier en 11% pinot noir. 

Tijdens het aperitief kwamen de volgende zeven amuses

Basilicum

Parmezaan, venkel, olijf en ansjovis

1185934_10201922566845457_1490646571_n.jpgCrazy mushroom

Paddenstoelen en avocado 

1186762_10201922568245492_1950185894_n.jpg

Inktvis

Rozemarijn en vlierbloesem

1236847_10201922568005486_1696898992_n.jpg

Sardine

Crystal bread, romesco en wilde rucola 

1236488_10201922572845607_1917197776_n.jpg

Kreukels

Selderij, appel, yuzu en toast kramiek 

560545_10201922572045587_1424924513_n.jpg

1175290_10201922573805631_947370694_n.jpg

 

1235486_10201922574605651_660682630_n.jpg

Zeeuwse mossel

Pure emulsie van mossel en thaise jus 

1187040_10201922578245742_1287369550_n.jpg

Maatjesharing

Brioche, boontjes, ijs van appel en dashi

1175110_10201922577885733_1846103404_n.jpg

We gingen voor het Feeling & Taste menu. Na de zeven amuses begonnen we zoals de ober het zei met het serieuze werk’ vier gerechten en zoetigheden bij de koffie: het ideale menu als je met kinderen gaat eten. 

1234946_10201922583845882_205284287_n.jpg


Voorgerecht

Hamachi

Noordzeekrab, dashi en karmemelk

 

1237971_10201922582485848_1026339707_n.jpg

Voorgerecht

Gillardeau oester

Aardappel, noordzeeappel, moerasspirea en jonge prei

 1186178_10201922585445922_164784610_n.jpg

Hoofdgerecht

Anjou duif

Wortel, blauwe bes, hazelnoot en jus nature

In hooi gerijpt

 

1238942_10201922590246042_244168744_n.jpg

998310_10201922592286093_1814803101_n.jpg

1239507_10201922592046087_1513337898_n.jpg

1231568_10201922591126064_418257096_n.jpg

1237018_10201922595646177_209143702_n.jpg

Assortiment kazen 

1236249_10201922600166290_1867103397_n.jpg


524493_10201922602126339_115780724_n.jpg

 

66971_10201922601926334_783129832_n.jpg

Bijgerecht bij de kaas: mousse van kaas / vijg

1235522_10201922608686503_789305303_n.jpg

Nagerechten

Chocolade, kersen, rabarber en basilicum

 

1235953_10201922603926384_231620896_n.jpg

1238852_10201922603446372_1789166091_n.jpg

Framboos, havermelk en roos

1185761_10201922607886483_1896261360_n.jpg

Een verrassing en een applaus voor de jarige:

Studio Job goudklomp en garnituren 

1000015_10201922612926609_1850055257_n.jpg

En toen een dame aan de tafel naast ons vroeg dan gaan we allemaal voor je zingen’ antwoordde de jarige neen neen dat hoeft niet. Met andere woorden: graag discretie, u zit in een sterrenzaak lol. 

Bij de koffie kwamen nog de Kama Box (een uitgebreide beschrijving van deze box kan je hier vinden op Coolinary) 

1240596_10201922616766705_1597249882_n.jpg

764_10201922617046712_838108244_n.jpg

en nog wat suikervrije extras: chips van mango, sapje champagne/framboos, structuren van appel, peer/framboos.  

1234550_10201922617726729_1060371194_n.jpg

Een fantastische namiddag van ruim vier en een half uur aan tafel. Het was opvallend dat het er minder gejaagd aan toe ging. De relatieve wachttijd tussen de gerechten was aangenaam langer dan bij onze vorige bezoeken. 

75922_10201922615686678_1599873290_n.jpg

Toen ik samen met dochter in Het monster-  het koosnaampje van deze keuken – werd uitgenodigd, was er van het minder gejaagde geen sprake. Ik hou thuis van drukte in de keuken, zeker als er veel en gelijk moet gebeuren en à la minute.. . maar eerlijk: ik zou het daar geen vijf minuten uithouden. Ik denk dat ze daar met een twintigtal personen op zeer weinig vierkante meter stonden. Zij hield het wél even uit op dezelfde vierkante meter als Sergio zelf.  

1235448_10201914989696033_2130923895_n.jpg

Een gesprek met de chef. Het lijkt op een excuus. Dat hij bij Oud Sluis letterlijk en figuurlijk aan zijn plafond zit, op zijn piek zowel qua gerechten als qua fysieke ruimte. Ik kan hem geen ongelijk geven. We hebben er zo vaak van kunnen genieten. Zeggen het is goed geweest is een serieus understatement dus: het is tijd voor the next level.

De take away Kama box op weg naar huis.

 

oud sluis,sergio herman,drama queen,stoere vent,feest,verjaardag

En met 'Inspiratie kan je overal vinden... anders kijk je niet goed genoeg. Geniet, respect, liefs'  ondertekende Sergio onze editie van Sergiology

Nick, reserveer die tafel al maar: dochter haar 9de verjaardag zullen we in La Chapelle vieren.


03-09-13

Bronzen stijgbeugel

Zo heet dat hier: 'Etrier de Bronze' en daar bereiden ze zich beiden op voor. 23 pagina's theorie aub 

1187265_10201760048102590_1545494573_n.jpg

en natuurlijk ook praktijk.

Eind september is het dan zover: hun eerste 'rijexamen'.

't Is mooi om te zien hoe snel ze geëvolueerd zijn op dat jaar, hoe het vertrouwen groeit en het soms - ook al krijg ik af en te bijna een hartstilstand - de overhand neemt.  

 

IMG_7304.jpg

IMG_7324.jpg

IMG_7370 16.02.04.JPG

IMG_7389 16.02.04.jpg

IMG_7322.JPG

02-09-13

2 september: derde en vierde leerjaar

De boekentassen zijn veranderd, één toch…

school, drama queen, stoere vent


 

01-09-13

Pissaladière

De pissaladière is de pizza uit de Méditerranée. Met ui, anjovis en zwarte olijf: c’est tout. Vergeet de tomaat en de kaas. Snel klaar, hartig en vooral lekker ! Serveer ze als aperitief of geef er als lunch een salade bij.

En de laatste dag van de vakantie probeer ik hem nog snel te 'degouteren' om naar de kokschool te gaan... alweer mislukt.

IMG_7398.JPG

IMG_7405.JPG

Nodig:

pizzadeeg

4 uien

1 teen look

2 doosjes ansjovis op olie

3 EL zwarte Nyons olijven

5tal takjes geristste tijm

olijfolie

peper van de molen

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snij de uien in halve ringen.

Fruit ze gedurende een tiental minuten in olijfolie.

Rol het deeg open, rol de randen wat op.

Verdeel er de gesnipperde look, de gebakken uien en de uitgelekte ansjovis over. Strooi er de tijm over en kruid met wat peper.

Zet een 20tal minuten op 220 graden. 

 

IMG_7409.JPG


31-08-13

Limoncello

Zeer makkelijk zélf te maken. Ik deed de test met 1/4 van de ingrediënten van dit recept omdat ik - net voor ons verlof - dringend van een paar citroenen af moest. Het vergt wat tijd, maar dan heb ik het over 'wachttijd' vooraleer je kan proeven.

 

Nodig:

10 à 12 bio (!!!) citroenen

750 ml wodka

400 gr witte suiker

400 ml water

 

Zo gemaakt:

Was de citroenen grondig, ook als ze bio zijn. Giet er nét geen kokend water over en schrob ze schoon met een borstel. Laat ze even afkoelen in koud water en droog ze af.

Schil ze met en dunschiller. Verwijder zoveel mogelijk van de witte laag van de schil anders gaat je limoncello bitter smaken.

Doe de schillen in een luchtdichte bokaal of fles en giet er de wodka over.

969269_10201667283143524_1824317796_n.jpg

Zet ze één maand weg op een koele, donkere plek en schud de fles telkens je ze ziet. Zet ze in de barkast bijvoorbeeld. Daar kom ik wel vaker. Kom jij eerder in de snoepkast, zet ze dan daar ;-) 

Na een maand ziet het er zo uit

 

IMG_7280.jpg

en dan wordt het tijd om de suikersiroop te maken.

Breng de suiker en het water aan de kook tot de suiker volledig opgelost is. Laat dit afkoelen en giet het bij de wodka en schillen. 

IMG_7283.jpg


Ik zette de fles vandaag opnieuw weg in de barkast, jawel voor één maand.

Eind deze maand (zie blogpost) rest me enkel nog de limoncello door een zeef te gieten zodat de schillen eruit zijn, hem te verdelen over flessen en de diepvriezer in te zetten.

En dan opnieuw de barkast in duiken: achter van die kleine glaasjes...En die zet je dan voor het serveren van de limoncello ook even in de vriezer. 

30-08-13

Muffins met speltbloem en aalbessen

Gebaseerd op dit recept en inspiratie om eens speltbloem te gebruiken vond ik hier. Deze vind je bij Delhaize. Volgende keer: volledig met speltbloem.

Je kan de bessen vervangen door elk seizoensfruit. Zo lang je de verhoudingen maar wat respecteert want 'mama patisserie dat moet just zijn!'

Mijn kleine patissier ging voor lekkere aalbessen, de laatste zurige vitaminebommetjes uit onze moestuin. En naast vitaminebommetjes zouden ze ook de eetlust vergroten. Ze maakte er dus meteen een hele hoop van. 

 

Nodig:

190 gr patisseriebloem

190 gr speltbloem

1 zakje bakpoeder

130 gr (bruine) suiker of een vervanger zoals agavesiroop, honing,...

130 gr boter

2 eieren

1 zakje vanillesuiker of wat extract

250 ml (soja)melk

190 gr fruit hier aalbessen

 

Zo gemaakt (nét genoeg voor 24 muffins):
  

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Zeef de speltbloem en de gewone patisseriebloem in de mengkom van de keukenmachine.

Smelt de boter.

Voeg intussen het bakpoeder en de suiker en vanillesuiker) toe aan de bloem. 

Plaats de mengbeker in de machine en laat de droge ingrediënten kort mengen op lage snelheid. 

Breek de eieren en doe ze in de mengbeker met bloem en suiker.

Laat de machine rustig draaien en schenk er even later de melk bij. Giet vervolgens ook de gesmolten boter bij het beslag. Laat de machine nog een minuutje draaien tot je een homogeen beslag krijgt.

Giet nu de 1/2 van de bessen bij het beslag, en spatel ze er gelijkmatig door.  

IMG_7260.JPG

Neem de bakplaat voor kleine cakes erbij. Plaats in elk vormpje een papieren cup. 

IMG_7256.jpg

Vul elk vormpje tot net onder de rand met het beslag (ongeveer 2/3 van het vormpje). Kan met een spuitzak maar even goed met een lepel. Verdeel de andere helft van de bessen erover.

IMG_7267.JPG

IMG_7269.jpg

Bak de muffins goudbruin in de oven op 210 graden, gedurende 20 minuten.

Haal de muffins uit de vormpjes en laat ze afkoelen.

 

IMG_7275.JPG


29-08-13

Albondigas

Ik maak maar zelden twee keer hetzelfde maar uiteindelijk komt alles wat goed is terug. Zoals deze Spaanse 'ballekes'.. Ja balletjes in tomatensaus maar geen gewone: lekker gekruid en pittig met een Spaans pepertje, gebakken en daarna gekookt in kippenfond en droge witte wijn en tomaten.  

1208851_10201819842837421_543300237_n.jpg

 Het recept kan je hier vinden. Ik serveer ze met stokbrood. 

IMG_7246.JPG

16:24 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: gehakt, spaans, balletjes |  Facebook |

26-08-13

La Paix* 2013 : een brasserielegende om nooit genoeg van te krijgen

Alweer verlof dus had Zoon voor de zoveelste keer de 'dikke chance' om een mise-en-place mee te draaien in één van onze favoriete restaurants: een adres om te koesteren omwille van de no-nonsens topchef David, de unieke losse sfeer in de zaal geleid door zijn vrouw Nathalie, de herwerkte klassiekers die telkens anders 'uitgevonden' worden afhankelijk van het seizoen, de geweldige suggesties,…


U leest het wel: 'Goede wijn behoeft geen krans' maar indien je na deze blogpost echt niet overtuigd zou zijn, lees dan ook hier de verslagen van onze vorige bezoeken aan deze 'Brasserie der Brasserieën'. Dit is ook dé uitgelezen plaats om kinderen te laten kennis maken met de sterrenkeuken. De onze waren 14 april 2010 tijdens hun allereerste bezoek aan een en deze sterrenzaak meteen overtuigd. 

 

Net voor de service kwam hij nog een 'viske' tonen 

david martin, la paix, stoere vent

en dan was het omkleden en kiezen.

david martin, la paix, stoere vent

Zoon bracht 's morgens voor de chef een aantal patissons vanuit onze moestuin en die maakte er dankbaar gebruik van. En zo wordt mijn moestuin meteen 'leverancier van een sterrenzaak': trots!

david martin, la paix, stoere vent

'Eigen groenten eerst' denkt u... maar ze moeten ook écht lekker geweest zijn. Toen de gastvrouw aan een andere tafel refereerde naar mijn moestuin waren de gasten vol lof. Voilà!


Amuses:


Patisson uit onze moestuin 'rauw' (geweldig!) met vijg en gepekeld. 

david martin, la paix, stoere vent

Stucturen van courgette en platte kaas

david martin, la paix, stoere vent

 

Voorgerechten

 

Van de suggesties: krab/advocado/algen & side dish 'courgette'

david martin, la paix, stoere vent

david martin, la paix, stoere vent

Kaaskroketten La Paix & side dish 'rode biet': 'what else daddy?' zegt hij dan...

david martin, la paix, stoere vent

david martin, la paix, stoere vent

Van de suggesties: mosselen / poivrade artisjok / selder & side dish 'tomaten'

david martin, la paix, stoere vent

david martin, la paix, stoere vent

Tussendoortje 'omdat de chef goed gezind is' (zoals altijd) : cevenne ui / harissa maison 

david martin, la paix, stoere vent

Chef David maakt graag tijd voor een 'klapke'.

 

david martin,la paix,stoere vent

Hoofdgerechten

'Vitello Anguillo' kalfsvlees uit Corrèze, gerookte paling, dashi en seizoensgroenten. Mijn absolute favoriet !

david martin, la paix, stoere vent

Kalfsniertjes gebraden in eigen vet, bloedsaus & side dish 

david martin, la paix, stoere vent

david martin, la paix, stoere vent

Wangen van Wagyu gekonfijt/krokant of zoals Dochter het zei 'ik neem dàt vleeske'. Geproefd en TOP bevonden. 

david martin, la paix, stoere vent

david martin, la paix, stoere vent

Cordon bleu Belgisch Brasvar varken  

david martin, la paix, stoere vent

Nagerechten

Citroentaart met citroensorbet met karnemelk en merengue met venkel

david martin, la paix, stoere vent

Brusselse wafel: 1/2 portie wegens nog 'een klein gaatje'

david martin, la paix, stoere vent

 

Dame blanche 'minute'

david martin, la paix, stoere vent

'Gastronomie ten dienst van de brasseriekeuken' zoals David het zegt. Een authentiek adres met perfecte service om te koesteren en om telkens opnieuw thuis te komen. Leve de volgende pedagogische studiedag en schoolvakanties ! Hoewel… Man en ik gaan niet zo lang gaan wachten voor ons volgende bezoek. 


La Paix*
Ropsy Chaudronstraat 49  
1070 Brussel
02 523 09 58

25-08-13

De streep

Kent u deze streep ? 

IMG_0705.JPG

Het baken aan de Watersportbaan in Gent. 

IMG_0715.jpg

IMG_0716.JPG

Gisteren ging Man er vlotjes 6 keer over en ik 4 keer. De bedoeling is er eind oktober 6 keer over te gaan en Man 8 keer en nog oh ja... nog 2,195km extra. 

Post-loop-catering: een gat in de markt.

Volkoren pasta/kip/limoen/mozzarella. 

IMG_0713.jpg

21-08-13

Moestuin midden augustus

kIMG_7152.jpg

IMG_7170.JPG

 

IMG_7151.JPG

IMG_7173.JPG

IMG_7155.JPG

IMG_7154.JPG

IMG_7153.jpg

IMG_7161.JPG

IMG_7162.JPG

04:29 Gepost in (Moes)Tuin | Commentaren (0) | Tags: augustus |  Facebook |

20-08-13

De mosselen zijn gearriveerd: L'Amour des Moules


Een must-have voor mijn kookboekenkast, nu mét dvd hier verkrijgbaar. 

19-08-13

Zomers aperitief

Zeer simpel: guacamole à la Sergio met wat bio tortilla chips en heerlijk hartige aperitiefcake met zongedroogde tomaten (deze keer de gruyère vervangen door parmezaanse kaas)

IMG_7138.JPG

IMG_7139.JPG

IMG_7140.JPG

18-08-13

Met gehakt gevulde patisson

Hartige zomerse slow food !

patisson, gehakt

Nodig voor 4 personen:

een middelgrote patisson, kan je vervangen door courgettes

250 gr ongekruid gehakt half kalf half varken

1 rode ui

1 teentje look

een paar sneden pancetta (of spek)

1 ei

kruiden uit de tuin: peterselie, salie en oregano

1 EL broodkruim of paneermeel/panko

peper en zout van de molen

wat olijfolie

 

Zo gemaakt:


Snij de hoed van de patisson en stoom de twee delen (reken op 20 minuten).

Bereid ondertussen het gehakt door de overige ingrediënten te mengen. 

Hol de patisson uit (met dat vruchtvlees kan je soep maken: dit recept bijvoorbeeld).

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Smeer wat olijfolie in een ovenschaal, zet de patisson erin en vul met het gehakt. Zet er het hoedje op en bak een 30tal minuten op 160 graden.

 IMG_7145.jpg

18:41 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: patisson, gehakt |  Facebook |

16-08-13

Verlof

U merkte het hier niet maar wij een tijd ver van hier : zon, zee, zwembad en geweldig lekker eten en drinken. 

IMG_6784.JPG

IMG_6805.JPG

IMG_5803.JPG

IMG_6945.JPG

18:55 Gepost in Op schok | Commentaren (0) | Tags: vakantie |  Facebook |

14-08-13

Acaciahoning met truffel en comté

Onze favoriete wijnleverancier had bij de vorige levering een potje van deze honing bij met de tip er comté bij te eten. Pure Foodpairing is dat: acaciahoning met truffel en comté. Uiteraard samen met huisgemaakt zuurdesembrood

IMG_5601.jpg


11:37 Gepost in Keuken | Commentaren (0) | Tags: comté, honing, truffel, brood |  Facebook |

12-08-13

Dikke omelet met pancetta, aardappelen, patisson en parmezaanse kaas

Nog eens een gepimpt omelet uit de oven gebaseerd op dit idee maar met gebakken aardappelblokjes, een rode ui, een in blokjes gesneden patisson, pancetta, verse peterselie en parmezaanse kaas. TOP !

IMG_5647.JPG

11-08-13

Carpaccio van paddenstoelen met gerookte ham en een kruidenslaatje

 

Dit is een echte topper. Vooral de foto vind ik niet mis. En de smaak ook niet. Eigen stoef stinkt.  

paddenstoelen, champignons, gerookte ham, kruiden, carpaccio

 

Nodig voor 4 personen:

500gr paddenstoelen

8 sneden gedroogde ham (serrano, parma, pata negra als het iets feestelijker mag,… maar bayonne kan ook)

Olijfolie

Witte wijnazijn

Verse kruiden naar keuze (platte peterselie, lavas en bieslook),

Peper en zout van de molen.

Zo gemaakt:

Maak een vinaigrette met de verse kruiden, olie en azijn, peper en zout. Zet fris weg.

Borstel de champignons af en snij ze in fijne plakjes.

Schik ze op het bord boven de ham en serveer er de kruiden over.

Giet er de kruidenvinaigrette over en werk af met (eetbare!) bieslookbloemen.

De champignons garen kort in de vinaigrette. Ik had ze enkel nog fijner moeten snijden.

09-08-13

Loopboekenkast ?

Na de kookboekenkast, binnenkort de loopboekenkast ? 

hardlopen


13:13 Gepost in Bougeren | Commentaren (0) | Tags: hardlopen |  Facebook |

07-08-13

Pasta alla putanesca of hoerige pasta !

Dat aten wij op één van de heetste dagen van het jaar. Een absolute favoriet van de kinderen. Het recept kan je hier vinden. Deze keer met zoete puntpaprika. 

pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika

Veel platte en krulpeterselie en vers geraspte parmezaanse kaas.

pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika

En, ik wil nu geen reclame maken maar gezien je én ansjovis én kappertjes nodig hebt, zijn deze zeer handig in je voorraadkast!


pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika


06-08-13

Courgettetaart met geitenkaas

Loop door de moestuin en oogst een courgette de Nice. 

Kijk in de koelkast en vind wat geitenkaas en een rol bladerdeeg.

Google courgette, geitenkaas en bladerdeeg en vind hier inspiratie.

IMG_5118.JPG

 

Nodig voor 4 personen:

1 vel bladerdeeg

3 eieren

100ml room

100ml melk

1 EL graanmosterd van Tierenteyn

1 courgette de Nice of een gewone natuurlijk

2 geitenkaasjes (type rondin de chèvre)

2 rode uien

1 teentje look

een paar takken oregano (iets minder mag ook maar de dochter had wat 'gesnoeid' in de kruidentuin)

peper en zout van de molen

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Snij de courgettes in blokjes en stoof in wat olijfolie. Laat afkoelen. 

Leg het bladerdeeg mét bakpapier in een bakvorm, leg er een bakpapier bovenop en doe er droge bonen/linzen/bakparels op (tip: zet zolang je oven niet warm is opnieuw in de koelkast) en bak 20 minuten 'blind' op 180 graden.

Meng de eieren met de room en de melk, voeg de mosterd toe en kruid. 

Snij de uien fijn en hak de oregano. 

Verwijder de bakparels en het bakpapier dat op het deeg ligt. Beleg de taart met de courgettes, de rauwe uien en de oregano, leg er plakjes geitenkaas op en overgiet met het ei/room/melk mengsel.

Zet 25 à 30 graden in een oven op 180 graden. 

Lekker warm, lauw en koud. 

05-08-13

Aperitief 'Half en half De Brouwer'

Als inspiratie diende dit aperitief dat we eens kregen als starter bij dit etentje bij Les Eleveurs (je weet wel: hét restaurant van Sofie Dumont). Een restje van een cadeau gekregen fles en een flesje Oude Geuze Boone deden de rest. We gaan dat zeker nog eens overdoen met onze huischampagne. 

IMG_5645.jpg

Zo gemaakt: 1/5de Geuze en 4/5de Champagne maar half en half werkt ongetwijfeld ook. 

Fijn om weten is dat de familiezaak Les Eleveurs een bistro-wijnzaak zal worden. Met Andy De Brouwer zijn passie en wijnkennis nu al een topper in Halle. 

04-08-13

Zoek de verschillen

Sergio Herman 

44_bpm.jpg


één van de meest belangrijke vertegenwoordigers van de nieuwe generatie chefs in Europa. 

zijn culinaire feats zijn gebaseerd op professionalisme, gevoeligheid, de fijnste producten uit Zeeland en de laatste culinaire technieken. 

zijn keuken is één groot culinair experiment. 

spontaan, snel, enthousiast, recht voor uit en zeer veel eisend, niet alleen voor hemzelf maar ook voor zijn team.

 

Stoere Vent

sergio herman,stoere vent,berghoff,pieter stockmans

kookt graag, eet àlles zeer graag en gaat liever eten in een sterrenrestaurant dan naar Disneyland.

telt nu al de jaren af om naar Hotelschool Ter Duinen te gaan.

oefent in de keuken van mama 

en doet ondertussen stages bij onder andere La Paix* en Il Fiore


ps: nieuw messenblok BergHOFF ontworpen door Pieter Stockmans. 

03-08-13

Koude pikante patissonsoep met gebakken mosselen

Patisson, je kent ze wel en anders klik je maar eens hier. Je kan ze natuurlijk vervangen door courgettes maar ik vind patisson iets milder van smaak. Ze zien er bovendien ook leuk uit. 


De eerste oogst ging deels de 'soep in'.

IMG_5623.JPG

Lekker verfrissend en toch hot met deze temperaturen.

 

Nodig:

een drietal patissons in grove stukken gesneden (mét schil)

2 rode uien fijngesnipperd

1 teentje look fjngesnipperd

een Spaans pepertje zonder pitten

kippenbouillon of water en bouillonblokje

een tak rozemarijn en tijm

olijfolie

peper en zout van de molen

 

Zo gemaakt:

Fruit de ui, de look en het pepertje in olijfolie. 

Voeg de patissonblokjes toe en bouillon tot de groenten onder staan.

Voeg de kruiden toe en wat peper en zout.

Laat op een middelhoog vuur koken tot de schillen zacht zijn.

Haal de tak rozemarijn en tijm eruit en mix.

Lekker koud met een restje in olijfolie gebakken mosselen. Maar wat feta of geitenkaas moet ook kunnen. 

 

IMG_5625.JPG


07:07 Gepost in (Moes)Tuin, Keuken | Commentaren (0) | Tags: patisson, soep, mosselen |  Facebook |

02-08-13

Een oënologisch orgasme: bestaat dat ?

Indien wel, was het er zeer dichtbij ;-) 

Lucky me deed nog een paar van de laatste kartons van dit topjaar in via Marc van Tastewineathome

Geproefd door zoon en goedgekeurd. Kreeg niet voor niets 'goud' op de Concours Mondial de Bruxelles Wine Competition 2010.

Deze 100% shiraz is de beroemdste wijn van Ridgeback. Alleen de beste druiven zijn geselecteerd en de wijn heeft 18 maanden gerijpt op nieuwe, 2e en 3e jaar oude vaten.

Kleur: ondoorzichtig donkerrood

Geur: viooltjes, rokerig, vanille, gedroogde pruimen, zwarte kersen, koffie 

Smaak: fruitbom, dik, sappig, veel smaak, tannines rond, intens, complex

Houdbaar: al op dronk, houdbaar tot 2016

Lekker bij: wildgerechten, gegrild vlees, stoofpotten, belegen en oude  kaas

Prijs: €14,95

IMG_5633.jpg

17:50 Gepost in Zattebeuzze | Commentaren (0) | Tags: shiraz, 2007, ridgeback |  Facebook |

Mosselen à la Sergio Herman

Want als er iemand is die weet hoe mosselen te maken, is het hij wel. Het filmpje kan je hier zien. En met zijn tips ging mijn kleine chef aan de slag. 

 

Koop levende exemplaren: geen vacuüm brol.

IMG_5604.JPG

IMG_5603.jpg

Onderaan in de pot komen de fijngesnipperde uien en fijngesneden selder, deze stoof je niet aan.

Daarop de mosselen (vul je pot tot maximum 3/4de), flink wat peper van de molen, 

IMG_5608.JPG

veel geritste tijm en een flinke scheut witte wijn. En een beetje water. 

IMG_5605.JPG

Onder deksel maximum 3 minuten koken, opschudden en opnieuw maximum 3 minuten.  

En wat deze mosselen helemaal af maakt, is wat kleine klontjes gezouten boter die je net voor het serveren over de mosselen laat smelten. Heaven !

 

De pot op tafel en genieten met mosterdsaus en brood of fritten!

Moestuin begin augustus

Pompoen-, patisson- en courgette invasie ! Vooral de hokkaïdo pompoenen groeien liever uit dan in de moestuin. 

IMG_5578.JPG

IMG_5581.JPG

IMG_5588.JPG

IMG_5586.JPG

IMG_5587.jpg

IMG_5585.jpg

IMG_5590.JPG

IMG_5575.JPG

IMG_5591.jpg

en jawel die bewolkte dag hebben we ondertussen ook gehad... 

IMG_5583.jpg


06:03 Gepost in (Moes)Tuin | Commentaren (0) | Tags: augustus |  Facebook |

01-08-13

Zalm op het vel met parmezaankorst en gegrilde courgettes

Courgettes à volonté in de moestuin dus doen we er eens iets anders mee.

IMG_5573.JPG

Nodig:

4 zalmfilets mét vel

60 gr parmezaanse kaas

40 gr panko of paneermeel of gemixt oud brood

olijfolie

een grote courgette de Nice of 2 gewone

herbes de provence

peper en zout van de molen

zeste van een citroen

 

Zo gemaakt:

Rasp de parmezaan, meng er het paneermeel bij, kruid met peper en zout en de zeste van een citroen. 

Giet er wat olijfolie bij tot je een papje gekomt, niet té nat. Ik deed er 2 EL bij. 

Snij de courgettes in schijven, borstel er een mengsel van olijfolie en herbes de provence op en grill ze. Leg ze in een ovenschotel. 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de zalmfilets met de verkant op de courgettes en doe er een dikke laag van het parmezaanmengsel op.

Zet een 15 tal minuten in de oven op 180 graden en eindig met nog 5 minuten onder de grill.