One Life Live It ! - Page 7

  • Dikke omelet met kip, prei en aardappelen

    Pin it!

    Jeroen die is altijd goed voor inspiratie want dan roepen de kinderen 'Mamaaaaa gaan we dàt dit weekend eten???? Pleaaaaasssseeee!!!!'  Tja… je ziet wie het hier voor het zeggen heeft. 

    IMG_7778.JPG

    Nodig

    400 g gekookte aardappelen

    2 kippenborsten

    4 plakjes rauwe ham

    100 g Parmezaanse kaas (blokje)

    10 eieren

    2 stammen preien

    1 ui

    1 teentje look

    snuifje kippenkruiden

    snuifje Provençaalse kruiden

    klontje boter

    peper


    Zo gemaakt:
    Werk met een restje gekookte aardappelen of kook geschilde aardappelen gaar in lichtgezouten water. 
    Als je verse aardappelen kookt: kies bij voorkeur voor een vastkokende soort en snij ze vooraf in grove stukken.
    Verwarm de oven voor tot 180°C.
    Snij de kipfilets in hapklare stukken. Smelt een klont boter in een ruime braad- of stoofpan op een matig hoog vuur. Leg de stukken kip in de bruisende boter en geef ze een goudbruin korstje. Pel tussendoor een ui en versnij hem matig fijn. Doe de stukjes ui bij de blokjes kip en bepoeder ze met een flinke snuif kippenkruiden. Roer af en toe even in de pan.
    Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer de geplette look doorheen de stukjes kip en ui. 
    Snij de stammen prei overlangs in twee. Spoel ze schoon onder stromend water. Laat de waterstraal tussen de compacte bladeren stromen, zodat er geen aarde of zand in je omelet terechtkomt.
    Snij de halve stammen prei in stukjes van een centimeter breed en schuif ze in de pan. Roer en laat de groente een paar minuten meestoven.
    Neem de (koude) gekookte aardappelen en snij ze in hapklare stukken. Leg ze in de pan en roer. Kruid de inhoud van de pan met een snuif provençaalse kruiden en een bescheiden snuif van die straffe cayennepeper.
    Snij de plakjes rauwe ham in reepjes of stukjes en laat ze meebakken. Laat de pan nog enkele minuten sudderen op een zacht vuur.
    Breek de eieren in een ruime mengschaal en klop ze los met een garde. Kruid de eieren met een beetje peper van de molen.  
    Rasp de Parmezaanse kaas in het eiermengsel en kluts opnieuw. Voeg enkel zout toe als je weinig of geen Parmezaanse kaas gebruikte.
    Neem een ruim bakblik bij de hand. Kies een blik met een middelhoge of hoge opstaande rand. Smeer de binnenzijde eventueel in met een beetje olijfolie. 

    Giet de hele inhoud van de pan in het bakblik. Let erop dat de stukken kip, aardappel en prei evenredig verdeeld zijn. Giet de geklutste eieren over het gevulde bakblik. Let erop dat het ei zich evenredig verspreid tussen de ingrediênten.

    Bak de dikke omelet met kip en prei 25 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C. Ik deed er ruim een half uur bij. De bakvorm was nogal hoog. Controleer of de omelet gaar is door er in te prikken.  

    Zet een plat bord omgekeerd op de bakvorm en stort de gare omelet uit. Draai ze daarna voorzichtig om. Gebruik bv. een brede spatel als hulpmiddel.
    Serveer de dikke omelet in taartpunten of dikke plakken. Eet ze warm of koud.
    Serveer er getoast bruin brood en/of een lepeltje pesto bij.

  • Aperitiefhapje met hokkaido pompoen en spek

    Pin it!

    Op zoek naar iets anders om hokkaido pompoenen in te verwerken dan de risotto met geroosterde pompoenblokjes en mozzarella, of de pompoenmuffins, of de soep van geroosterde pompoen,... kwam ik uit op dit recept. De boeken van de dame achter dit recept verkopen blijkbaar énorm goed.  En begrijpelijk: een simpele, lekkere en gezonde keuken. 

    IMG_7776.JPG

    Nodig:

    Een kleine hokkaido of andere pompoen

    Fijne plakjes spek (bv Bio Time Colruyt of bij de slager)

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Boen de pompoen schoon met een borsteltje. Snij hem in 4, ontpit en snij hem in hapklare stukken. Laat de schil er zéker aan.

    Wikkel rond elk stukje pompoen een plakje spek en zet ze in een vuurvaste schotel.

    Zet 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. 

     

    Eens iets anders dan de klassieke vijgen of pruimen met spek rond als aperitief. Voor herhaling vatbaar want ze waren zo op. 

    IMG_7775.JPG

     

  • Risotto met geroosterde pompoenblokjes en mozzarella

    Pin it!

    De week van de pompoen begot ! Een 'voordeel' als je met de seizoenen meekookt en je moestuin trotse ouder is geworden van een achtling hokkaido pompoenen.

    Een variant op dit recept maar zonder spek en met geroosterde in plaats van gekarameliseerde pompoen.

    IMG_7584.JPG

    Nodig voor 4 personen:

    400 gr arboriorijst

    4 fijngesnipperde sjalotten

    200ml droge witte wijn

    800ml gevogeltefond

    een hokkaido pompoen geroosterd zoals hier geschreven (kleinere blokjes snijden)

    een hand vol geraspte mozzarella

    peper van de molen

    olijfolie

     

    Zo gemaakt:

    Fruit de sjalot in wat olijfolie. Voeg de rijst toe en laat zacht bakken tot hij glazig wordt. Giet de wijn erbij en laat even inkoken. 

    Giet ook de fond erbij en laat 10 minuten onder deksel koken. Check geregeld. 

    Voeg na 10 minuten de geroosterde pompoenblokjes en de kaas toe en laat nog 3 minuten zachtjes verder koken op een zacht vuur. 

    Powerfood ! 

  • Havermoutkoekjes

    Pin it!

    Een beetje van dezelfde 'slag' als deze koekjes maar dit recept is nog simpeler: geen uitsteken meer aan. Thanks Cuberdon & Macaron voor de tip. 

     

    Nodig voor 2 ovenplaten vol koekjes:

    200 gr havermout (ik gebruik de Bio Time vlokken van Colruyt)

    100 gr gezeefde zelfrijzende bloem

    150 gr zachte boter

    75 gr agavesiroop (kan je ook vervangen door honing)

    2 EL sojamelk

    1 KL kaneel

     

    Zo gemaakt:

    Meng alle ingrediënten, schep op huishoudfolie en draai er een rolletje van. Laat een paar uur opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden.  Leg siliconen matjes of bakpapier op de ovenplaten. Snij de rol in plakjes en verdeel over de bakplaten. Laat 20 minuten bruin bakken in de oven. 

    Laat afkoelen op een rooster. 


    Maak je snel een koffie mét een koekje of drie voor de kinderen ermee weg zijn! IMG_7581.JPG

     

    Tip: misschien niet mijn huismerk havermout maar wél leuke recepten hier.  

  • Pompoenmuffins

    Pin it!

    Hokkaido pompoenen à volonté in de moestuin. Na deze heerlijke soep gingen dochter en ik aan de 'zoete' slag. 

     

    IMG_7582.JPG

    Nodig voor 24 cupcakes:

    1 middelgrote pompoen (van een kleine soort natuurlijk)

    350 gr bruine suiker

    4 eieren

    300 gr gezeefde zelfrijzende bloem

    1 zakje bakpoeder

    1 KL kaneel

    175 ml zonnebloemolie

    snuifje zout

     

    Zo gemaakt:

    Verwam de oven voor op 180 graden.

    Snij de pompoen mét schil in grove stukken en hak fijn in de blender.

    Giet alles over in de mengkom van je keukenrobot en voeg de suiker toe. Laat voldoende mengen en voeg de eieren toe.

    Voeg ook de olie toe, de bloem, bakpoeder en kaneel. Meng tot een smeuïge massa. 

    Vul de cupcakevormpjes gevuld met papiertjes met 2 eetlepels van dit mengsel (ongeveer 3/4de vol) en bak ze 20 minuten op 180 graden. Controleer of ze gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Die moet er droog uitkomen. 

    Haal de cupcakes uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. 

    Bijt !

    IMG_7587.JPG


  • Soep van geroosterde pompoen

    Pin it!

    Hokkaido pompoenen à volonté in de moestuin

    IMG_7572.JPG

    en inspiratie hier resulteren in een fluwelige soep. Ik laat in tegenstelling tot het recept de schil wél aan de pompoenen. Minder werk, iets langer laten roosteren en koken maar een fantastische smaak.

     

    Nodig: 

    4tal l kippenbouillon 

    3 (kleine) pompoenen

    6 dikke uien

    3 teentjes look

    4 takjes salie

    4 takjes rozemarijn

    2 snuifjes paprikapoeder 

    een scheut olijfolie

    125 gr spek

    peper van de molen en grof zout


    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Snij de pompoen in kleine parten. Gebruik een groot en scherp koksmes. Schillen niet nodig !

    Gebruik de lepel om de pompoenpitten uit elk stuk vrucht te verwijderen. Zet een ovenschaal klaar.

    Verdeel de pompoen over de schaal.

    Pel de uien en snij elke ui in 4 parten. Leg de stukken ui tussen de pompoen.  Kneus de tenen knoflook en pel ze. Leg de look tussen de stukken pompoen. Leg de stukken rozemarijntak en de salie over de groenten. 

    Strooi er grof zout, peper van de molen en een snuifje paprikapoeder over. 

     

    IMG_7575.JPG

    Rooster de pompoenen met ui, look en kruiden gedurende ongeveer 45 minuten in de oven van 180 graden.

    IMG_7576.JPG

    Bak de spekjes in wat olijfolie en doe de geroosterde pompoen met ui in een ruime stoofpot. Schenk er (het grootste deel van) de bouillon bij zodat de groeten onder staan en laat de soep zo’n 20 minuten stoven op een matig vuur tot de schil zacht is.

    Mix de soep glad met een staafmixer. Controleer of de soep niet te dik is. Zo ja, voeg dan wat extra bouillon toe.

    Proef en kruid de soep naar smaak met peper en zout.

     

    IMG_7579.JPG

    Wie graag een lichte pikante toets geeft aan de pompoensoep, voegt een lepeltje sambal toe.  

     

  • Drama Queen is 8

    Pin it!

    verjardag,drama queen,feest

    8 jaar geleden rond dit uur kwam je in ons leven. Cliché maar de tijd gaat snel voorbij. Je zit al op de schoolbanken van het derde leerjaar immersieonderwijs. Je spreekt vlot - en schrijft ook - NL en FR en ook een zeer aardig mondje ENG. Na school breng je je tijd door op de dojo (groene gordel kendo en gele gordel aïkido), in de zwemclub of in de manège, achter een boek, in de keuken of aan tafel

     

    verjardag,drama queen,feest




    Een week geleden gingen we al stevig vieren bij Oud Sluis maar vandaag is écht jouw dag! Gelukkige verjaardag lieve copie van je papa met een hele goede scheut assertiviteit van je mama. Oh ja... vanaf vandaag krijg je 8 minuten time-out.


     

     

     

  • Oud Sluis***: the final countdown

    Pin it!

    Dochter werd tijdens haar verjaardagslunch vorig jaar helemaal verliefd op de keuken van Oud Sluis. Niet alleen de kookkunsten van Sergio en zijn brigade maar ook het vlotte zaalteam maakt een lunch of diner daar tot een culinair hoogtepunt. Als je als bijna acht jarige liever daar gaat eten dan naar Disney of de Efteling, kan je daar als ouders toch geen 'neen' op zeggen.

    Ik had gelukkig al gereserveerd in maart, lang voor de rush aan reserveringen na de aangekondigde sluiting. De aankondiging van de sluiting wekte grote teleurstelling op bij Dochter onder de wijze doch verwende woorden pfff dat is NIET eerlijk, ik ben er (huh?) MAAR één keer gaan eten voor mijn zevende verjaardag en jullie al zoveel keren.  Excuses van volboekt tot aan de sluiting op 22 december 2013 en ellenlange wachtlijsten en dat je in de week en s avonds laat niet kan gaan want het is school.

    En dan moet je weer een zestal maanden zwijgen tot de dag er is: genieten in het kwadraat, voor de allerlaatste keer...

    Als aperitief kozen we de champagne Brut Domaine Dehours Confidentielle. Deze unieke assemblage is speciaal en exclusief gecreëerd voor restaurant Oud Sluis uit 57% chardonnay,32% pinot meunier en 11% pinot noir. 

    Tijdens het aperitief kwamen de volgende zeven amuses

    Basilicum

    Parmezaan, venkel, olijf en ansjovis

    1185934_10201922566845457_1490646571_n.jpgCrazy mushroom

    Paddenstoelen en avocado 

    1186762_10201922568245492_1950185894_n.jpg

    Inktvis

    Rozemarijn en vlierbloesem

    1236847_10201922568005486_1696898992_n.jpg

    Sardine

    Crystal bread, romesco en wilde rucola 

    1236488_10201922572845607_1917197776_n.jpg

    Kreukels

    Selderij, appel, yuzu en toast kramiek 

    560545_10201922572045587_1424924513_n.jpg

    1175290_10201922573805631_947370694_n.jpg

     

    1235486_10201922574605651_660682630_n.jpg

    Zeeuwse mossel

    Pure emulsie van mossel en thaise jus 

    1187040_10201922578245742_1287369550_n.jpg

    Maatjesharing

    Brioche, boontjes, ijs van appel en dashi

    1175110_10201922577885733_1846103404_n.jpg

    We gingen voor het Feeling & Taste menu. Na de zeven amuses begonnen we zoals de ober het zei met het serieuze werk’ vier gerechten en zoetigheden bij de koffie: het ideale menu als je met kinderen gaat eten. 

    1234946_10201922583845882_205284287_n.jpg


    Voorgerecht

    Hamachi

    Noordzeekrab, dashi en karmemelk

     

    1237971_10201922582485848_1026339707_n.jpg

    Voorgerecht

    Gillardeau oester

    Aardappel, noordzeeappel, moerasspirea en jonge prei

     1186178_10201922585445922_164784610_n.jpg

    Hoofdgerecht

    Anjou duif

    Wortel, blauwe bes, hazelnoot en jus nature

    In hooi gerijpt

     

    1238942_10201922590246042_244168744_n.jpg

    998310_10201922592286093_1814803101_n.jpg

    1239507_10201922592046087_1513337898_n.jpg

    1231568_10201922591126064_418257096_n.jpg

    1237018_10201922595646177_209143702_n.jpg

    Assortiment kazen 

    1236249_10201922600166290_1867103397_n.jpg


    524493_10201922602126339_115780724_n.jpg

     

    66971_10201922601926334_783129832_n.jpg

    Bijgerecht bij de kaas: mousse van kaas / vijg

    1235522_10201922608686503_789305303_n.jpg

    Nagerechten

    Chocolade, kersen, rabarber en basilicum

     

    1235953_10201922603926384_231620896_n.jpg

    1238852_10201922603446372_1789166091_n.jpg

    Framboos, havermelk en roos

    1185761_10201922607886483_1896261360_n.jpg

    Een verrassing en een applaus voor de jarige:

    Studio Job goudklomp en garnituren 

    1000015_10201922612926609_1850055257_n.jpg

    En toen een dame aan de tafel naast ons vroeg dan gaan we allemaal voor je zingen’ antwoordde de jarige neen neen dat hoeft niet. Met andere woorden: graag discretie, u zit in een sterrenzaak lol. 

    Bij de koffie kwamen nog de Kama Box (een uitgebreide beschrijving van deze box kan je hier vinden op Coolinary) 

    1240596_10201922616766705_1597249882_n.jpg

    764_10201922617046712_838108244_n.jpg

    en nog wat suikervrije extras: chips van mango, sapje champagne/framboos, structuren van appel, peer/framboos.  

    1234550_10201922617726729_1060371194_n.jpg

    Een fantastische namiddag van ruim vier en een half uur aan tafel. Het was opvallend dat het er minder gejaagd aan toe ging. De relatieve wachttijd tussen de gerechten was aangenaam langer dan bij onze vorige bezoeken. 

    75922_10201922615686678_1599873290_n.jpg

    Toen ik samen met dochter in Het monster-  het koosnaampje van deze keuken – werd uitgenodigd, was er van het minder gejaagde geen sprake. Ik hou thuis van drukte in de keuken, zeker als er veel en gelijk moet gebeuren en à la minute.. . maar eerlijk: ik zou het daar geen vijf minuten uithouden. Ik denk dat ze daar met een twintigtal personen op zeer weinig vierkante meter stonden. Zij hield het wél even uit op dezelfde vierkante meter als Sergio zelf.  

    1235448_10201914989696033_2130923895_n.jpg

    Een gesprek met de chef. Het lijkt op een excuus. Dat hij bij Oud Sluis letterlijk en figuurlijk aan zijn plafond zit, op zijn piek zowel qua gerechten als qua fysieke ruimte. Ik kan hem geen ongelijk geven. We hebben er zo vaak van kunnen genieten. Zeggen het is goed geweest is een serieus understatement dus: het is tijd voor the next level.

    De take away Kama box op weg naar huis.

     

    oud sluis,sergio herman,drama queen,stoere vent,feest,verjaardag

    En met 'Inspiratie kan je overal vinden... anders kijk je niet goed genoeg. Geniet, respect, liefs'  ondertekende Sergio onze editie van Sergiology

    Nick, reserveer die tafel al maar: dochter haar 9de verjaardag zullen we in La Chapelle vieren.


  • Bronzen stijgbeugel

    Pin it!

    Zo heet dat hier: 'Etrier de Bronze' en daar bereiden ze zich beiden op voor. 23 pagina's theorie aub 

    1187265_10201760048102590_1545494573_n.jpg

    en natuurlijk ook praktijk.

    Eind september is het dan zover: hun eerste 'rijexamen'.

    't Is mooi om te zien hoe snel ze geëvolueerd zijn op dat jaar, hoe het vertrouwen groeit en het soms - ook al krijg ik af en te bijna een hartstilstand - de overhand neemt.  

     

    IMG_7304.jpg

    IMG_7324.jpg

    IMG_7370 16.02.04.JPG

    IMG_7389 16.02.04.jpg

    IMG_7322.JPG

  • 2 september: derde en vierde leerjaar

    Pin it!

    De boekentassen zijn veranderd, één toch…

    school, drama queen, stoere vent


     

  • Pissaladière

    Pin it!

    De pissaladière is de pizza uit de Méditerranée. Met ui, anjovis en zwarte olijf: c’est tout. Vergeet de tomaat en de kaas. Snel klaar, hartig en vooral lekker ! Serveer ze als aperitief of geef er als lunch een salade bij.

    En de laatste dag van de vakantie probeer ik hem nog snel te 'degouteren' om naar de kokschool te gaan... alweer mislukt.

    IMG_7398.JPG

    IMG_7405.JPG

    Nodig:

    pizzadeeg

    4 uien

    1 teen look

    2 doosjes ansjovis op olie

    3 EL zwarte Nyons olijven

    5tal takjes geristste tijm

    olijfolie

    peper van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 220 graden.

    Snij de uien in halve ringen.

    Fruit ze gedurende een tiental minuten in olijfolie.

    Rol het deeg open, rol de randen wat op.

    Verdeel er de gesnipperde look, de gebakken uien en de uitgelekte ansjovis over. Strooi er de tijm over en kruid met wat peper.

    Zet een 20tal minuten op 220 graden. 

     

    IMG_7409.JPG


  • Limoncello

    Pin it!

    Zeer makkelijk zélf te maken. Ik deed de test met 1/4 van de ingrediënten van dit recept omdat ik - net voor ons verlof - dringend van een paar citroenen af moest. Het vergt wat tijd, maar dan heb ik het over 'wachttijd' vooraleer je kan proeven.

     

    Nodig:

    10 à 12 bio (!!!) citroenen

    750 ml wodka

    400 gr witte suiker

    400 ml water

     

    Zo gemaakt:

    Was de citroenen grondig, ook als ze bio zijn. Giet er nét geen kokend water over en schrob ze schoon met een borstel. Laat ze even afkoelen in koud water en droog ze af.

    Schil ze met en dunschiller. Verwijder zoveel mogelijk van de witte laag van de schil anders gaat je limoncello bitter smaken.

    Doe de schillen in een luchtdichte bokaal of fles en giet er de wodka over.

    969269_10201667283143524_1824317796_n.jpg

    Zet ze één maand weg op een koele, donkere plek en schud de fles telkens je ze ziet. Zet ze in de barkast bijvoorbeeld. Daar kom ik wel vaker. Kom jij eerder in de snoepkast, zet ze dan daar ;-) 

    Na een maand ziet het er zo uit

     

    IMG_7280.jpg

    en dan wordt het tijd om de suikersiroop te maken.

    Breng de suiker en het water aan de kook tot de suiker volledig opgelost is. Laat dit afkoelen en giet het bij de wodka en schillen. 

    IMG_7283.jpg


    Ik zette de fles vandaag opnieuw weg in de barkast, jawel voor één maand.

    Eind deze maand (zie blogpost) rest me enkel nog de limoncello door een zeef te gieten zodat de schillen eruit zijn, hem te verdelen over flessen en de diepvriezer in te zetten.

    En dan opnieuw de barkast in duiken: achter van die kleine glaasjes...En die zet je dan voor het serveren van de limoncello ook even in de vriezer. 

  • Muffins met speltbloem en aalbessen

    Pin it!

    Gebaseerd op dit recept en inspiratie om eens speltbloem te gebruiken vond ik hier. Deze vind je bij Delhaize. Volgende keer: volledig met speltbloem.

    Je kan de bessen vervangen door elk seizoensfruit. Zo lang je de verhoudingen maar wat respecteert want 'mama patisserie dat moet just zijn!'

    Mijn kleine patissier ging voor lekkere aalbessen, de laatste zurige vitaminebommetjes uit onze moestuin. En naast vitaminebommetjes zouden ze ook de eetlust vergroten. Ze maakte er dus meteen een hele hoop van. 

     

    Nodig:

    190 gr patisseriebloem

    190 gr speltbloem

    1 zakje bakpoeder

    130 gr (bruine) suiker of een vervanger zoals agavesiroop, honing,...

    130 gr boter

    2 eieren

    1 zakje vanillesuiker of wat extract

    250 ml (soja)melk

    190 gr fruit hier aalbessen

     

    Zo gemaakt (nét genoeg voor 24 muffins):
      

    Verwarm de oven voor op 210 graden.

    Zeef de speltbloem en de gewone patisseriebloem in de mengkom van de keukenmachine.

    Smelt de boter.

    Voeg intussen het bakpoeder en de suiker en vanillesuiker) toe aan de bloem. 

    Plaats de mengbeker in de machine en laat de droge ingrediënten kort mengen op lage snelheid. 

    Breek de eieren en doe ze in de mengbeker met bloem en suiker.

    Laat de machine rustig draaien en schenk er even later de melk bij. Giet vervolgens ook de gesmolten boter bij het beslag. Laat de machine nog een minuutje draaien tot je een homogeen beslag krijgt.

    Giet nu de 1/2 van de bessen bij het beslag, en spatel ze er gelijkmatig door.  

    IMG_7260.JPG

    Neem de bakplaat voor kleine cakes erbij. Plaats in elk vormpje een papieren cup. 

    IMG_7256.jpg

    Vul elk vormpje tot net onder de rand met het beslag (ongeveer 2/3 van het vormpje). Kan met een spuitzak maar even goed met een lepel. Verdeel de andere helft van de bessen erover.

    IMG_7267.JPG

    IMG_7269.jpg

    Bak de muffins goudbruin in de oven op 210 graden, gedurende 20 minuten.

    Haal de muffins uit de vormpjes en laat ze afkoelen.

     

    IMG_7275.JPG


  • Albondigas

    Pin it!

    Ik maak maar zelden twee keer hetzelfde maar uiteindelijk komt alles wat goed is terug. Zoals deze Spaanse 'ballekes'.. Ja balletjes in tomatensaus maar geen gewone: lekker gekruid en pittig met een Spaans pepertje, gebakken en daarna gekookt in kippenfond en droge witte wijn en tomaten.  

    1208851_10201819842837421_543300237_n.jpg

     Het recept kan je hier vinden. Ik serveer ze met stokbrood. 

    IMG_7246.JPG

  • La Paix* 2013 : een brasserielegende om nooit genoeg van te krijgen

    Pin it!

    Alweer verlof dus had Zoon voor de zoveelste keer de 'dikke chance' om een mise-en-place mee te draaien in één van onze favoriete restaurants: een adres om te koesteren omwille van de no-nonsens topchef David, de unieke losse sfeer in de zaal geleid door zijn vrouw Nathalie, de herwerkte klassiekers die telkens anders 'uitgevonden' worden afhankelijk van het seizoen, de geweldige suggesties,…


    U leest het wel: 'Goede wijn behoeft geen krans' maar indien je na deze blogpost echt niet overtuigd zou zijn, lees dan ook hier de verslagen van onze vorige bezoeken aan deze 'Brasserie der Brasserieën'. Dit is ook dé uitgelezen plaats om kinderen te laten kennis maken met de sterrenkeuken. De onze waren 14 april 2010 tijdens hun allereerste bezoek aan een en deze sterrenzaak meteen overtuigd. 

     

    Net voor de service kwam hij nog een 'viske' tonen 

    david martin, la paix, stoere vent

    en dan was het omkleden en kiezen.

    david martin, la paix, stoere vent

    Zoon bracht 's morgens voor de chef een aantal patissons vanuit onze moestuin en die maakte er dankbaar gebruik van. En zo wordt mijn moestuin meteen 'leverancier van een sterrenzaak': trots!

    david martin, la paix, stoere vent

    'Eigen groenten eerst' denkt u... maar ze moeten ook écht lekker geweest zijn. Toen de gastvrouw aan een andere tafel refereerde naar mijn moestuin waren de gasten vol lof. Voilà!


    Amuses:


    Patisson uit onze moestuin 'rauw' (geweldig!) met vijg en gepekeld. 

    david martin, la paix, stoere vent

    Stucturen van courgette en platte kaas

    david martin, la paix, stoere vent

     

    Voorgerechten

     

    Van de suggesties: krab/advocado/algen & side dish 'courgette'

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Kaaskroketten La Paix & side dish 'rode biet': 'what else daddy?' zegt hij dan...

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Van de suggesties: mosselen / poivrade artisjok / selder & side dish 'tomaten'

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Tussendoortje 'omdat de chef goed gezind is' (zoals altijd) : cevenne ui / harissa maison 

    david martin, la paix, stoere vent

    Chef David maakt graag tijd voor een 'klapke'.

     

    david martin,la paix,stoere vent

    Hoofdgerechten

    'Vitello Anguillo' kalfsvlees uit Corrèze, gerookte paling, dashi en seizoensgroenten. Mijn absolute favoriet !

    david martin, la paix, stoere vent

    Kalfsniertjes gebraden in eigen vet, bloedsaus & side dish 

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Wangen van Wagyu gekonfijt/krokant of zoals Dochter het zei 'ik neem dàt vleeske'. Geproefd en TOP bevonden. 

    david martin, la paix, stoere vent

    david martin, la paix, stoere vent

    Cordon bleu Belgisch Brasvar varken  

    david martin, la paix, stoere vent

    Nagerechten

    Citroentaart met citroensorbet met karnemelk en merengue met venkel

    david martin, la paix, stoere vent

    Brusselse wafel: 1/2 portie wegens nog 'een klein gaatje'

    david martin, la paix, stoere vent

     

    Dame blanche 'minute'

    david martin, la paix, stoere vent

    'Gastronomie ten dienst van de brasseriekeuken' zoals David het zegt. Een authentiek adres met perfecte service om te koesteren en om telkens opnieuw thuis te komen. Leve de volgende pedagogische studiedag en schoolvakanties ! Hoewel… Man en ik gaan niet zo lang gaan wachten voor ons volgende bezoek. 


    La Paix*
    Ropsy Chaudronstraat 49  
    1070 Brussel
    02 523 09 58

  • De streep

    Pin it!

    Kent u deze streep ? 

    IMG_0705.JPG

    Het baken aan de Watersportbaan in Gent. 

    IMG_0715.jpg

    IMG_0716.JPG

    Gisteren ging Man er vlotjes 6 keer over en ik 4 keer. De bedoeling is er eind oktober 6 keer over te gaan en Man 8 keer en nog oh ja... nog 2,195km extra. 

    Post-loop-catering: een gat in de markt.

    Volkoren pasta/kip/limoen/mozzarella. 

    IMG_0713.jpg

  • Moestuin midden augustus

    Pin it!

    kIMG_7152.jpg

    IMG_7170.JPG

     

    IMG_7151.JPG

    IMG_7173.JPG

    IMG_7155.JPG

    IMG_7154.JPG

    IMG_7153.jpg

    IMG_7161.JPG

    IMG_7162.JPG

  • De mosselen zijn gearriveerd: L'Amour des Moules

    Pin it!


    Een must-have voor mijn kookboekenkast, nu mét dvd hier verkrijgbaar. 

  • Zomers aperitief

    Pin it!

    Zeer simpel: guacamole à la Sergio met wat bio tortilla chips en heerlijk hartige aperitiefcake met zongedroogde tomaten (deze keer de gruyère vervangen door parmezaanse kaas)

    IMG_7138.JPG

    IMG_7139.JPG

    IMG_7140.JPG

  • Met gehakt gevulde patisson

    Pin it!

    Hartige zomerse slow food !

    patisson, gehakt

    Nodig voor 4 personen:

    een middelgrote patisson, kan je vervangen door courgettes

    250 gr ongekruid gehakt half kalf half varken

    1 rode ui

    1 teentje look

    een paar sneden pancetta (of spek)

    1 ei

    kruiden uit de tuin: peterselie, salie en oregano

    1 EL broodkruim of paneermeel/panko

    peper en zout van de molen

    wat olijfolie

     

    Zo gemaakt:


    Snij de hoed van de patisson en stoom de twee delen (reken op 20 minuten).

    Bereid ondertussen het gehakt door de overige ingrediënten te mengen. 

    Hol de patisson uit (met dat vruchtvlees kan je soep maken: dit recept bijvoorbeeld).

    Verwarm de oven voor op 160 graden.

    Smeer wat olijfolie in een ovenschaal, zet de patisson erin en vul met het gehakt. Zet er het hoedje op en bak een 30tal minuten op 160 graden.

     IMG_7145.jpg

  • Verlof

    Pin it!

    U merkte het hier niet maar wij een tijd ver van hier : zon, zee, zwembad en geweldig lekker eten en drinken. 

    IMG_6784.JPG

    IMG_6805.JPG

    IMG_5803.JPG

    IMG_6945.JPG

  • Acaciahoning met truffel en comté

    Pin it!

    Onze favoriete wijnleverancier had bij de vorige levering een potje van deze honing bij met de tip er comté bij te eten. Pure Foodpairing is dat: acaciahoning met truffel en comté. Uiteraard samen met huisgemaakt zuurdesembrood

    IMG_5601.jpg


  • Dikke omelet met pancetta, aardappelen, patisson en parmezaanse kaas

    Pin it!

    Nog eens een gepimpt omelet uit de oven gebaseerd op dit idee maar met gebakken aardappelblokjes, een rode ui, een in blokjes gesneden patisson, pancetta, verse peterselie en parmezaanse kaas. TOP !

    IMG_5647.JPG

  • Carpaccio van paddenstoelen met gerookte ham en een kruidenslaatje

    Pin it!

     

    Dit is een echte topper. Vooral de foto vind ik niet mis. En de smaak ook niet. Eigen stoef stinkt.  

    paddenstoelen, champignons, gerookte ham, kruiden, carpaccio

     

    Nodig voor 4 personen:

    500gr paddenstoelen

    8 sneden gedroogde ham (serrano, parma, pata negra als het iets feestelijker mag,… maar bayonne kan ook)

    Olijfolie

    Witte wijnazijn

    Verse kruiden naar keuze (platte peterselie, lavas en bieslook),

    Peper en zout van de molen.

    Zo gemaakt:

    Maak een vinaigrette met de verse kruiden, olie en azijn, peper en zout. Zet fris weg.

    Borstel de champignons af en snij ze in fijne plakjes.

    Schik ze op het bord boven de ham en serveer er de kruiden over.

    Giet er de kruidenvinaigrette over en werk af met (eetbare!) bieslookbloemen.

    De champignons garen kort in de vinaigrette. Ik had ze enkel nog fijner moeten snijden.

  • Loopboekenkast ?

    Pin it!

    Na de kookboekenkast, binnenkort de loopboekenkast ? 

    hardlopen


  • Pasta alla putanesca of hoerige pasta !

    Pin it!

    Dat aten wij op één van de heetste dagen van het jaar. Een absolute favoriet van de kinderen. Het recept kan je hier vinden. Deze keer met zoete puntpaprika. 

    pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika

    Veel platte en krulpeterselie en vers geraspte parmezaanse kaas.

    pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika

    En, ik wil nu geen reclame maken maar gezien je én ansjovis én kappertjes nodig hebt, zijn deze zeer handig in je voorraadkast!


    pasta, stoere vent, olijven, ansjovis, kappertjes, paprika


  • Courgettetaart met geitenkaas

    Pin it!

    Loop door de moestuin en oogst een courgette de Nice. 

    Kijk in de koelkast en vind wat geitenkaas en een rol bladerdeeg.

    Google courgette, geitenkaas en bladerdeeg en vind hier inspiratie.

    IMG_5118.JPG

     

    Nodig voor 4 personen:

    1 vel bladerdeeg

    3 eieren

    100ml room

    100ml melk

    1 EL graanmosterd van Tierenteyn

    1 courgette de Nice of een gewone natuurlijk

    2 geitenkaasjes (type rondin de chèvre)

    2 rode uien

    1 teentje look

    een paar takken oregano (iets minder mag ook maar de dochter had wat 'gesnoeid' in de kruidentuin)

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden. 

    Snij de courgettes in blokjes en stoof in wat olijfolie. Laat afkoelen. 

    Leg het bladerdeeg mét bakpapier in een bakvorm, leg er een bakpapier bovenop en doe er droge bonen/linzen/bakparels op (tip: zet zolang je oven niet warm is opnieuw in de koelkast) en bak 20 minuten 'blind' op 180 graden.

    Meng de eieren met de room en de melk, voeg de mosterd toe en kruid. 

    Snij de uien fijn en hak de oregano. 

    Verwijder de bakparels en het bakpapier dat op het deeg ligt. Beleg de taart met de courgettes, de rauwe uien en de oregano, leg er plakjes geitenkaas op en overgiet met het ei/room/melk mengsel.

    Zet 25 à 30 graden in een oven op 180 graden. 

    Lekker warm, lauw en koud. 

  • Aperitief 'Half en half De Brouwer'

    Pin it!

    Als inspiratie diende dit aperitief dat we eens kregen als starter bij dit etentje bij Les Eleveurs (je weet wel: hét restaurant van Sofie Dumont). Een restje van een cadeau gekregen fles en een flesje Oude Geuze Boone deden de rest. We gaan dat zeker nog eens overdoen met onze huischampagne. 

    IMG_5645.jpg

    Zo gemaakt: 1/5de Geuze en 4/5de Champagne maar half en half werkt ongetwijfeld ook. 

    Fijn om weten is dat de familiezaak Les Eleveurs een bistro-wijnzaak zal worden. Met Andy De Brouwer zijn passie en wijnkennis nu al een topper in Halle. 

  • Zoek de verschillen

    Pin it!

    Sergio Herman 

    44_bpm.jpg


    één van de meest belangrijke vertegenwoordigers van de nieuwe generatie chefs in Europa. 

    zijn culinaire feats zijn gebaseerd op professionalisme, gevoeligheid, de fijnste producten uit Zeeland en de laatste culinaire technieken. 

    zijn keuken is één groot culinair experiment. 

    spontaan, snel, enthousiast, recht voor uit en zeer veel eisend, niet alleen voor hemzelf maar ook voor zijn team.

     

    Stoere Vent

    sergio herman,stoere vent,berghoff,pieter stockmans

    kookt graag, eet àlles zeer graag en gaat liever eten in een sterrenrestaurant dan naar Disneyland.

    telt nu al de jaren af om naar Hotelschool Ter Duinen te gaan.

    oefent in de keuken van mama 

    en doet ondertussen stages bij onder andere La Paix* en Il Fiore


    ps: nieuw messenblok BergHOFF ontworpen door Pieter Stockmans. 

  • Koude pikante patissonsoep met gebakken mosselen

    Pin it!

    Patisson, je kent ze wel en anders klik je maar eens hier. Je kan ze natuurlijk vervangen door courgettes maar ik vind patisson iets milder van smaak. Ze zien er bovendien ook leuk uit. 


    De eerste oogst ging deels de 'soep in'.

    IMG_5623.JPG

    Lekker verfrissend en toch hot met deze temperaturen.

     

    Nodig:

    een drietal patissons in grove stukken gesneden (mét schil)

    2 rode uien fijngesnipperd

    1 teentje look fjngesnipperd

    een Spaans pepertje zonder pitten

    kippenbouillon of water en bouillonblokje

    een tak rozemarijn en tijm

    olijfolie

    peper en zout van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Fruit de ui, de look en het pepertje in olijfolie. 

    Voeg de patissonblokjes toe en bouillon tot de groenten onder staan.

    Voeg de kruiden toe en wat peper en zout.

    Laat op een middelhoog vuur koken tot de schillen zacht zijn.

    Haal de tak rozemarijn en tijm eruit en mix.

    Lekker koud met een restje in olijfolie gebakken mosselen. Maar wat feta of geitenkaas moet ook kunnen. 

     

    IMG_5625.JPG