Keuken

  • Cannelés Bordelaises

    Pin it!

    Als je een leuk recept in je handen krijgt geduwd, kan je niet anders dan de aangepaste bakvormen kopen en aan de slag gaan. Het gebakje heeft een smeuïge binnenkant en een donker gekarameliseerd korstje. Er gaat een nacht over gezien het deeg best 12 uur in de koelkast rust. 

    Nodig (ik had hiermee 10 stuks):

    500ml melk

    50gr boter

    1 vanillestok

    10cl rhum

    200gr suiker (best rietsuiker: ik nam 1/2 gewone 1/2 home made vanillesuiker)

    100gr zelfrijzende bloem (gezeefd)

    2 hele eieren

    2 eidooiers

    Boter om de vormen in te vetten of bakspray

     

    Zo gemaakt:

    Schraap de vanillestok leeg in de melk en breng ze samen met de boter en de vanillestok aan de kook. Eens aan de kook voeg je de rhum toe en laat je afkoelen.

    28167185_10215769009237863_6908060643374496598_n.jpg

    Meng de suiker met de bloem en de eieren. 

    Eens de melk afgekoeld is, voeg je beiden samen. Laat een nacht rusten in de koelkast.

    Verwarm de oven voor op 210 graden.

    Vet de bakvormen in met boter. Verdeel het deeg en laat 1/2cm ruimte van de rand.

    27867401_10215769009117860_7519636443585983031_n.jpg

    Zet 12 minuten in de oven op 210 graden en laat dan de temperatuur dalen naar 175 graden om ze nog 45 minuten verder te laten bakken. Haal ze uit de vormen en laat afkoelen op een rooster. 

    27972251_10215769009157861_4518423224377454388_n.jpg

    Voor een eerste poging niet zo slecht. Rietsuiker was beter geweest voor de kleur.

     

  • La Paix* 2018: eerste bezoek

    Pin it!
    Verlof...

    ti.jpg

    Om Passion Gastronomie te citeren
    ‘Je hebt restaurants en je hebt La Paix
    Je hebt koks en dan heb je David Martin
    Je hebt chichi en je hebt echte sensaties
    Je hebt imitators en createurs.
    Een maaltijd bij David is altijd synoniem aan een culinaire reis naar vaak onontgonnen gebieden. Hij werkt onafgeleid aan het bereiken van ultieme perfectie voor de tevreden klant door altijd het allerbeste product voorrang te geven in zijn borden.’

    menu.jpg

    Amuse:
    Maquereau / livèche

    mac.jpg

    Amuse:
    Huitre / champignons / crumble pain au levain

    oest.jpg

    Voorgerecht:
    Pastrami de veau de lait de Corrèze / truffes de Vaucluse

    corr.jpg

    Voorgerecht:
    Bar de ligne / truffes de Vaucluse / pied de porc

    voorger1.jpg

    Voorgerecht:
    Homard Breton ‘cuit bleu’ / jus de tête et corail

    voorger2 pan.jpg

    voorger2.jpg

    Hoofdgerecht:
    Pintade de Caussade / truffes / salsifis

    voor1.jpg

    voor2.jpg

    Het moest er eens van komen... mijn eerste Duvel bij La Paix* ;-)

    duvel.jpg

    Nagerecht:
    1000 pommes / gelée cidre

    des1.jpg

    Nagerecht:
    Milles feuilles / miso / vanille bleue de La Réunion

    des 2a.jpg

    des2.jpg

    Zoetigheden bij koffie en thee

    zoet.jpg

    We hebben door al de jaren heen al tientallen keren mogen genieten van één van onze favoriete restaurants (voor mij nummer twee na het Hof Van Cleve***) maar deze lunch was een absoluut hoogtepunt. Geen één bord was beter dan een ander: één voor één waren ze subliem. Daarbij een perfecte service aan tafel. Wij komen zeer gauw terug. Enkel dankbaarheid…
  • Broccolistoemp à l’ancienne

    Pin it!

    Hoe simpel, snel klaar, en lekker hip kan stoemp zijn?

    26942799_10215501706875471_1734186494_n.jpg

    Nodig voor 4 personen:

    500 gr bintjes

    500 gr broccoli

    boter

    1 EL graanmosterd

    zout en peper van de molen

    1KL bicarbonaat

     

    Zo gemaakt:

    Snij de broccoli in grove stukken en kook al dente (7tal minuten) in gezouten water met wat bicarbonaat voor kleurbehoud.

    Schil ondertussen de aardappelen en snij in stukken.

    Giet de broccoli af en schrik met koud water.

    Kook de aardappelen in dezelfde pot (20tal minuten), giet af. 

    Stamp de broccoli en de nog warme aardappelen met boter naar believen, zout en peper, en de mosterd. 

    Op zoek naar andere stoemp recepten ? Kijk dan hier en STOEMP ZE

    stoemp,broccoli

     

  • Gratin penne / spinazie / chorizo

    Pin it!

    Een heerlijk hartige ovenschotel, ideaal als je wat volk in huis hebt, want perfect op voorhand klaar te maken.  

    Nodig voor 4 personen
    500 gr penne of andere pasta naar keuze
    50 gr boter
    50 gr bloem
    1/2 liter melk
    100 gr geraspte gruyère
    panko
    100 gr chorizo (ik hou van de licht pikante van Colruyt)
    500 gr verse spinazie
    1 teen look
    peper en zout van de molen
    olijfolie

    Zo gemaakt
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Kook de pasta zoals op de verpakking minus 1 minuut. Giet af en stort in een met olijfolie ingewreven ovenschotel. Meng er de rauwe spinazie en de versnipperde look door. Kruid met peper.
    Maak de béchamel: roer de bloem door de gesmolten boter tot ze naar koekjes ruikt, voeg de melk toe, blijf roeren met de garde en laat indikken (duurt best even). Voeg de helft van de kaas toe en ook de in blokjes gesneden chorizo. Kruid bij naar smaak.

    pasta, penne, chorizo, bechamel, spinazie

    Giet de béchamel over de pasta.
    Maak een crumble met de resterende helft van de kaas en de panko.
    Zet 30 minuten op 180 graden in de oven en eindig even onder de grill.

    pasta, penne, chorizo, bechamel, spinazie

  • Risotto / butternut / coppa

    Pin it!

    Een risotto op zondag: een makkelijke oplossing die hier ondertussen met de ogen dicht wordt bereid.

    ris.jpg

    Nodig voor 4 personen

    2 rode uien

    400 gr risottorijst

    800 ml groentenbouillon

    200 ml droge witte wijn

    1 butternutpompoen

    200 gr coppa of spek

    Handvol vers geraspte parmezaanse kaas

    Olijfolie

    Peper en zout van de molen

    Kruiden: wat tijm en twee takken rozemarijn

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Snij de pompoen in twee, haal de pitten eruit, snij in stukken en leg in een ovenschaal. Overgiet met olijfolie, kruid met peper en zout en meng er tijm onder en leg er de rozemarijn bij. Rooster de pompoen een 45tal minuten. Roer geregeld om. Hou warm;

    Neem een grote kookpot. Bak er de coppa in zonder vetstof, laat uitlekken op keukenpapier. Zo wordt die krokant.

    Giet in dezelfde wat extra olijfolie en bak er de uien in, voeg ook de risottorijst toe. Bak kort aan. Blus met de wijn en voeg een minuut nadien ook de bouillon toe. Laat 10 minuten onder deksel koken ZONDER mengen.

    Haal het deksel eraf, roer even door. Voeg de geroosterde pompoen toe en de kaas. Laat nog 3 minuten samen opwarmen.

    Strooi er het krokant gebakken spek over.

    Enjoy !

    ris2.jpg

     

  • Gratin van spaghettipompoen met crumble van noten en kaas

    Pin it!

    Als je vergeet wat je plant in je moestuin, kom je al eens uit op nieuwe recepten.

    spagh noten.jpg

    Nodig voor 4 personen
    1 grote spaghettipompoen
    panko (of paneermeel)
    handvol noten (hazelnoten was lekker)
    100 gr gerapte (parmezaanse) kaas
    olijfolie
    peper en zout van de molen

    Zo gemaakt
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Snij de spaghettipompoen in de lengte door en leg beide helften in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en kruid.
    Laat de een 40tal minuten garen.
    Maak ondertussen een crumble van panko, kaas en de gehakte noten.
    Haal de schotel uit de oven en haal het vruchtvlees uit de pompoen. Gooi de schil weg.
    Smeer dezelfde ovenschaal (afwasgewijs...) in met olijfolie. Leg er het vruchtvlees in en bestrooi met de crumble.
    Warm nog een 10tal minuten op in de oven waarvan even onder de grill.

    spagh noten1.jpg

    Minstens even lekker als pasta én lekker veggie !

  • Cloud eggs

    Pin it!

    Zo plezant ! Cloud eggs zijn luchtig geklopt eiwit dat wordt gebakken in de oven met in het midden een gegaarde eierdooier. Voor een extra smaak kan je stukjes ham, kaas, kruiden… toevoegen.

    cloud.jpg

    Nodig
    1 ei per cloud egg
    Peper en zout van de molen
    Vetstof: olie of boter


    Zo gemaakt
    Verwarm de oven voor op 150°C.
    Breek de eieren en houd de eierdooiers apart.
    Klop het eiwit tot stevig schuim, breng verder op smaak met peper en zout en voeg eventueel andere smaakmakers toe.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier of wrijf in met wat vetstof.
    Maak evenveel wolkachtige hoopjes als je eieren had met het eiwit en leg ze verspreid op de plaat.
    Maak een kuiltje in het midden met de bolle achterkant van een lepel.
    Bak de eiwithoopjes in de voorverwarmde oven gedurende 4 à 5 minuten.
    Haal de bakplaat uit de oven en leg een eierdooier in elk kuiltje.
    Bak nog zéker 3 minuten verder. En hopla, je cloud eggs zijn klaar!

    Ik serveerde ze als brunch met knolselderpuree en gerookte zalm.

    cloud1.jpg

     

  • Pollo alla cacciatora

    Pin it!

    Cacciatora ofte ‘jager': een stoofpot die de jagersvrouw voor haar man klaarmaakte als hij terugkeerde. Een eenvoudige combinatie van smaken die het erg goed doet en het perfecte gerecht voor grote partijen, omdat je er, als het eenmaal in de oven staat, geen omkijken meer naar hebt. Pasta alla puttanesca is hier de favoriete pastasaus dus dit recept viel ook in de smaak.

    Nodig voor 8 personen:

    1 kip van 2 kg, in stukken, of enkel filets

    8 laurierblaadjes

    2 takjes verse rozemarijn

    3 teentjes knoflook, gepeld

    1/4de fles Chianti (wegens gebrek aan werd het een Spaanse wijn)

    bloem

    extra vierge olijfolie

    doosje ansjovisfilets op olie

    een handvol groene en/of zwarte olijven zonder pit

    3 blikken van 400 g gepelde tomaten, van goede kwaliteit

     

    Zo gemaakt:

    Wrijf de stukken kip in met zout en zwarte peper uit de molen en leg ze in een kom. Doe de laurierblaadjes, de takjes rozemarijn en de geplette lookk erbij en giet de wijn erover. Laat de kip minstens een uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast marineren.

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de stukken kip uitlekken - bewaar de marinade - en dep ze droog met keukenpapier. Bestuif de kip met bloem en schud de overtollige bloem eraf. Bak de stukken kip rondom ruim in een ovenvaste pan in een flinke scheut olijfolie in. Zet ze even opzij.

    Zet de pan weer op het vuur en doe er de ansjovis, olijven, tomaten (kapot gestoken met een houten lepel) en de stukken kip inclusief marinade weer bij. Laat even koken, zet het deksel op de pan of dek de pan af met een dubbele laag folie en zet hem 1½ uur in de oven op 180 graden.

    kip1.jpg

    Schep eventueel het vet eraf en doe er zo nodig een beetje zout en peper bij. Haal de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit de pan en serveer de kip met een salade, pasta, wat cannellini-bonen of brood.

    kip2.jpg

  • Fregola Sarda / spinazie / blauwe kaas

    Pin it!

    Fregola is een specialiteit uit Sardinië. Net zoals couscous, is het gemaakt van griesmeel. Fregola zijn eigenlijk kleine bolletjes pasta van 2 à 3mm doorsnede die eerst gedroogd worden en daarna geroosterd in de oven. Dit zorgt voor een lekkere, nootachtige smaak wat couscous niet heeft. Fregola is heel veelzijdig. Je kan het klaarmaken als risotto, pasta of als vervanging van couscous in een tabouleh. Je kan het toevoegen aan soep, het met verse kruiden gebruiken om een kip mee op te vullen of gebruiken als vervanging van de traditionele ontbijtgranen.

    Nodig voor 4 personen:
    350gr fregola sarda (verkrijgbaar bij Bio-Planet)
    400gr verse spinazie
    100gr blauwe kaas (Bleu d’Auvergne)
    Groentenbouillon
    Olijfolie
    Peper en zout van de molen
    Look

    Zo gemaakt:
    Kook de fregola sarda in water met wat groentenbouillon volgens de verpakking (trek van de kooktijd een minuut af). Giet af maar bewaar het kookvocht dat je langzaam weer toevoegd aan de pasta.
    Bak in dezelfde pot kort de spinazie in wat olijfolie en look. Kruid met flink wat peper en wat zout. Voeg de nog warme fregola toe en laat er de kaas in smelten.

    26943324_10215469628833540_766103706_n.jpg

     

     

  • Salade met komkommer, groene appel, feta en gerookte forel

    Pin it!

    Heerlijk recept met de aangekondigde temperaturen ! Radijzen vervangen door Granny Smith.

    for.jpg

  • Polenta met spinazie en eitjes

    Pin it!

     

    Een energierijk recept gebaseerd op Food2Run. Net wat ik nodig heb!

    15218373_10211316192160219_1676841131_n.jpg

    Nodig voor 4 personen:

    300gr polenta 

    1 liter bouillon naar keuze 

    1 kg spinazie 

    Teentje look

    4 eieren

    Wat parmezaanse kaas

    Peper en zout van de molen

    Olijfolie

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 170gr. 

    Roer de polenta met de bouillon los met de garde in een ovenschotel en voeg ook een scheut olijfolie toe. 

    Zet in de oven gedurende 15 minuten en roer geregeld. De polenta zal dikker worden.

    Stoof ondertussen de spinazie met de look en peper in wat olijfolie. Bedek er de polenta mee. Verdeel er wat kaas over.

    Breek de eieren over de spinazie. Kruid met peper en zout en zet opnieuw 15 à 20 minuten in de oven. 

     

  • Ovenschotel witlof met ham en kaas revisé

    Pin it!

    Je kan natuurlijk ook 'gewoon' de meesterlijke klassieker volgens Peter Goossens maken maar mijn mama maakte een tijd geleden dit recept als voorgerecht. Ik baseerde me erop voor deze ovenschotel. 

    witlof, ham, reblochon, ovenschotel

    witlof, ham, reblochon, ovenschotel

    Nodig voor 4 personen:

    10 stronken grondwitlof

    4 dikke plakken beenham

    2 sneetjes brood (huisgemaakt hier en mét korsten)

    1 stengel lente-uitjes fijngehakt

    1/2 Reblochonkaas (Vacherin kan ook)

    boter

    peper, zout en nootmuskaat

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Snijd het witlof in reepjes en stoof het kort aan in boter. Kruid met peper, nootmuskaat en zout.

    Snijd de gekookte ham en de sneetjes brood in blokjes. Bak de broodcroutons goudbruin in boter.

    Verdeel het witlof over een ovenschotel. Verdeel er de kaas over en zet gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden zodat de kaas mooi kan smelten.

    Haal de potjes uit de oven en werk ze af met de broodcroutons en de blokjes gekookte ham et zet nog 5 minuutjes in de oven. 

    Verdeel er de lente-ui over en serveer meteen.

    Je kan er eventeel nog puree bij serveren.  

  • Al ragu!

    Pin it!

    Neen geen bolognaise maar ragù… Een heerlijke geurige vlezige saus na urenlang pruttelen. Altijd handig om een portie in de diepvriezer te hebben. 

    15027978_10211250982570020_330762072633123504_n.jpg

    Nodig voor 4 personen:

    500gr rundsgehakt (kippengehakt, quorn kan uiteraard ook)

    100gr pancetta

    600 gr spaghettigroenten fijngesneden naar smaak : wortelen, selder, uien, paprika …

    1 rode chilipeper fijngesnipperd

    2 teentjes look

    400gr tomatenstukjes, liefst vers of blik

    80gr tomatenpuree

    400ml passata

    500ml rode wijn

    olijfolie

    bouquet garni van rozemarijn, tijm en laurier

    peper en zout

    facultatief een scheut madeira 

     

    Zo gemaakt:

    Bak in een grote kookpot de pancetta in olijfolie en voeg het gehakt toe. Kruid met peper en wat zout en kleur aan. Schep het vlees uit de pot.

    Snipper de uien en plet de look. Snij alle groenten. Stoof ze enkele minuten in de pot van het vlees. Voeg opnieuw het vlees toe. 

    Roer de tomatenpuree erbij en laat kort meebakken. Giet er de wijn, de passata en de tomatenblokjes bij. Bouquet garni erbij, eventueel nog een scheutje madeira en klaar om een uur of twee te sudderen (met deksel) in een oven op 140 graden of op een heel zacht vuurtje. 

    Heerlijk met een portie pasta en vers geraspte parmezaanse kaas !

  • Home made granola

    Pin it!

    Zo simpel, zo lekker bij een yoghurt of fruit of gewoon zomaar.

    15037214_10211190787705186_3885976289204611526_n.jpg

    Nodig:

    3 koppen noten en zaden (mix van wat je lekker vind: hier walnoten, pompoenpitten, amandelnoten, wat rozijnen)

    3 koppen havermout 

    5 EL kokosolie (of -vet even smelten) 

    facultatief 2 EL honing

     

    Zo gemaakt :

    Alles mengen in een ovenschaal en 15 à 20min in voorverwarmde oven op 180gr. 

    Om de 5 minuten eens omroeren en de granola is klaar als noten en haver bruingeroosterd zijn. 

    Laten afkoelen en in een pot gieten. Bewaart makkelijk een week maar ik heb de indruk dat dat niet zo lang zal duren.

  • Kabeljauwhaasje en pastinaak met een crumble van hazelnoten

    Pin it!

    Een herfstversie van dit hier in huis geliefde recept.

    14686191_10210918625341297_1630538287_n.jpg

    Nodig voor 4 personen:

    1 kg kabeljauwhaasje

    4 pastinaken 

    120 gr bloem

    80 gr geraspte parmezaanse kaas

    4 EL paneermeel of beter panko (bij Delhaize in rek van de Aziatische produkten)

    100 gr boter

    60 gr hazelnoten

    olijfolie

    peper van de molen

    handvol peterselie

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180°

    Snij de pastinaken in blokjes en fruit ze in een pan in de olie op een matig vuur gedurende 10tal minuten.

    Hak de parmezaanse kaas en de hazelnoten fijn in de blender. Meng er onder de bloem, paneermeel/panko, peper en doe de in blokjes gesneden boter erbij. Meng met de vingers tot je fijne kruimels krijgt. 

    Leg de vis op de pastinaken in een ovenschotek en bedek alles met de crumble. 

    14657462_10210907272697488_6344619774716482386_n.jpg

    Zet 20 à 30 minuten in de oven op 180° afhankelijk van de dikte van de vis en de laatste minuten onder de grill als het even kan.

    Wat peterselie over,

    14689869_10210918624981288_52874018_o.jpg

    de schotel op tafel en genieten. 

  • La Paix* 2016 vierde bezoek

    Pin it!

    15 jaar huwelijk, dan ga je al eens lekker eten en ZONDER de kinderen ;-) 

    champ.png

    Amuse

    Mousse patrijs / knolselder / zuurdesem

    14681733_10210881358129640_2089237493984117207_n.jpg

    Amuse

    Gegratineerde oester / boschampignons / waterkers uit de Koninklijke serres

    14642045_10210881359129665_2344146009149752238_n.jpg

    Voorgerecht

    Tempura van petit gris van de Ferme de l'Ourchet, boter, brood, look en peterselie 

    14725695_10210881362529750_8405597791552909951_n.jpg

    14680610_10210881364009787_8917488003771737932_n.jpg

    14713526_10210881364129790_5186866988601464670_n.jpg

    Voorgerecht

    100% varken - krokante Baskische varkenspoten, terrine van varkensoren, mousse van ham, buikspek

    14718771_10210881359809682_381011004232111716_n.jpg

    14642263_10210881360969711_6531407574470493660_n.jpg

    14656257_10210881361649728_3609632713639203080_n-1.jpg

    Hoofdgerecht

    Kabeljauw van de lijn gevangen / champignons / kool uit de houtskooloven

    14666146_10210881367009862_4960895563788439829_n.jpg

    14705725_10210881368929910_8669824901570620987_n.jpg

    Hoofdgerecht

    Zeekat uit de houtskooloven / taart kool / miso

    14590238_10210881369289919_6077320945471334288_n.jpg

    Aangepaste bieren bij hoofdgerechten

    Oude Geuze 3 Fonteinen bij zeekat en Zenne Bir bij de kabeljauw

    14695436_10210881235366571_2924715058709756802_n.jpg

    Pré nagerecht  

    Kweepeer / chocolade / sabayon La Trappe

    14725734_10210881377770131_762750515811886794_n.jpg

    Nagerecht:

    Soufflé van chocolade met ijs van honing

    14670743_10210881382250243_7492824251364894103_n.jpg

    14720440_10210881383090264_1866469985736412211_n.jpg

     

    Koffie en zoetigheden

    14725507_10210881385170316_4602890589505249171_n.jpg

    met onder andere deze heerlijke taart met chocolade en pompoen (kijk maar eens naar dit recept)

    14725628_10210881386770356_7974229251896754676_n.jpg

     

  • Risotto met gelakt buikspek en geroosterde Hokkaido pompoen

    Pin it!

    Risotto maken ? Kinderspel ! Kijk maar naar deze link. 

    Deze keer een heerlijk herfstrecept van de voorbije week dat hier vanaf nu weer geregeld op tafel zal komen!

    Makkelijk als je gasten hebt. Je kan de pompoen en het spek op voorhand klaarmaken en je bent zo klaar met de risotto. Je kan het spek ook vervangen door geitenkaas. Laat dan de parmezaanse kaas maar in de koelkast. 

    14448869_10210780543529338_8542198741107606830_n.jpg

    Nodig

    1 kleine hokkaido pompoen (of maak 1 grote en hou de andere helft voor deze soep

    2 takken tijm

    2 takken rozemarijn

    een paar blaadjes salie

    400 gr arborio rijst

    1 fijngesnipperde sjalot of rode ui

    200 ml droge witte wijn

    800 ml gevogelte- of groetenbouillon

    300 gr bio (buik)spek

    1 EL sojasaus

    1 EL honing

    1 1/2 EL mosterd 

    100 gr geraspte parmezaanse kaas

    een handvol platte peterselie

    olijfolie

    peper van de molen

     

    Zo gemaakt:

    Voor de geroosterde pompoen: verwarm de oven op 180 graden. Snij de pompen in kleine stukken met een groot en scherp mes. Schillen is niet nodig.

    14528212_10210781141064276_691908604_n.jpg

    Gebruik een lepel om de pitten eruit te halen. Zet in een ovenschaal en leg er de tijm, rozemarijn en salie bij. Overgiet met +-3 EL olijfolie, kruid met peper en meng goed.

    14543398_10210781141104277_802694678_n.jpg

    Zet 45 minuten op 180 graden in oven. Meng geregeld. Hou apart (zonder de kruiden) 

    Voor het gelakt buikspek: meng honing met sojasaus en mosterd. Bak het spek in een antikleefpan (geen vetstof nodig) en voeg na 2 minuten de lak toe. Laat rustig indikken tot het spek krokant gebakken is. Snij in hapklare porties en hou apart. 

    Voor de risotto: fruit de sjalot in de olie, voeg de rijst toe en laat een paar minuten zacht bakken tot hij glazig wordt. Giet de wijn erbij en laat even inkoken. Giet de fond bij de rijst en laat 10 minuten koken onder deksel (!). Check regelmatig zonder roeren. Voeg na 10 minuten de pompoen en het spek toe en roer nog 3 minuten om. Voeg op het allerlaatste moment nog de parmezaanse kaas toe en wat platte peterselie. 

  • Speltpasta met sardines, spinazie en tuinbonen

    Pin it!

    De voorraadkast in en een bokaal sardines op olie, een blik tuinbonen en speltpasta eruit. Verder een zak verse spinazie. Meer is het niet. Snel én gezond. 

    14513783_10210752407465954_1723285244_o.jpg

    Nodig voor 4 personen:
    Een bokaal sardines in olijfolie (200gr)
    Een pak spelt
    Een zak spinazie (diepvries kan ook)
    Een blikje tuinbonen
    Een teen look
    Peper van de molen

    Zo gemaakt:
    Giet 1/2 van de olie van de sardines in een kookpot, stoof er de spinazie in met een teen look en kruid met peper.
    Doe de tuinbonen in een grote kom en voeg de in stukjes gesneden sardines toe.
    Giet de spinazie af en ontdoe van het eventuele overtollige vocht, laat afkoelen en voeg bij de salade.
    Kook de spelt en giet af. Alles samen doorroeren en laten afkoelen.


  • Appelconfituur met vanille en gember

    Pin it!

    Ja confituur maak ik hier nog steeds zelf. Je kan deze ook gewoon compote noemen: maar dat is iets waar ik warm niet warm van loop... 

    14518538_10210743159034749_1406194564_n.jpg

    Nodig:

    1 kg appelen (mix van Gala* en Cox)

    1/2 kg suiker (half huisgemaakte vanillesuiker / half gewone kristalsuiker), kan ook met minder

    een stukje gember fijngesneden

    sap en zeste van 2 bio citroenen

    peper van de molen

    1 zakje Pec Plus voor confituur en gelei met weinig of geen suiker of met een zoetstof. 

     

    Zo gemaakt:

    Haal de zeste van de citroen (vermijd absoluut het wit) en voeg samen met het sap in een grote kookpot.

    Schil de appelen, ontdoe ze van hun klokhuis en snij ze in stukken. Voeg onmiddellijk bij het citroensap en roer geregeld om. Voeg ook gember naar smaak toe, in kleine stukjes of desnoods in poedervorm. Geef het fruit ook een draai van de pepermolen. Voeg de 1/2 kg suiker toe. Roer om en laat een nacht afgedekt staan.

    De volgende dag hebben de appels al veel vocht afgegeven. Zet ze op een vuur en laat koken tot de appels zacht zijn. Zet er de mixer in. 

    Voeg de Pec Pus toe, laat nog even opkoken en schep in brandschone potten. Draai de deksels goed dicht en laat ze omgekeerd afkoelen.

     

    * deze bevatten veel pectine en je confituur zal dus goed en snel indikken. Kan je ook makkelijk bijvoegen bij een andere confituur. 

     

     

     

  • Witte pizza : Peer doyenné/Bleu d'Auvergne

    Pin it!

    Ideale recup food na een trail van 39km in de Hoge Venen ? Neen niet echt, maar wel erg lekker.

    Blauwe kaas, ik hou er dan ook enkel van in warme versie. Ik zag het idee hier passeren en paste er een mouw aan.

    14459848_10210723113173615_792870115_n.jpg

    Nodig voor 4 personen:

    2 kant en klare pizzabodems

    4 peren (Doyenné bij voorbeeld)

    150 gr Bleu d'Auvergne of een andere blauwe kaas

    sap van 1 citroen

    olijfolie

    peper van de molen

    rucola of gemengde sla voor de afwerking

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 200 graden.

    Rol de pizzabodems uit op hun bakpapier.

    Pers de citroen uit. Schil de peren, ontdoe ze van hun klokhuis en snij in dunne plakken. Leg ze in het citroensap.

    Borstel de bodem lichtjes in met wat olijfolie. Leg er de peren op, borstel deze ook nog licht in met olie en verkruimel er de kaas over. Een flinke draai van de pepermolen en de oven in gedurende zéker 12 minuten op 200 graden.

    Serveer met rucola.

  • Koude speltpasta met spinazie, getomateerde saus en gegrilde halloumi

    Pin it!

    Koolhydraten moeten stapelen vorige week maar dat wil niet zeggen dat we niet mogen genieten. Aan dat radicale gedoe - alleen 'witte pasta' voor een marathon of een lage trail - doe ik niet aan mee. Ik ben dan ook geen pro.

    Het recept is dan ook gebaseerd op dit idee van Jeroen

    14393192_10210685186785479_1456687373_o.jpg

    Nodig:

    500 gr speltpasta

    300 gr spinazie

    2 eieren

    1 EL mosterd

    teentje look

    olijfolie

    ketchup

    200 gr halloumi

    peper en zout

     

    Zo gemaakt:

    Kook de pasta volgens de verpakking, giet af, spoel met koud water. 

    Voor de saus scheid je de eieren en doe je de dooiers in een hoge mengbeker (eiwit heb je niet nodig) samen met de mosterd en de look. Voeg een klein scheutje water toe. Zet de staafmixer in de pot en beweeg op en neer. Voeg langzaam de olie toe tot de saus gebonden in. Voeg ook ketchup toe naar smaak en wat zout. *

    Grill de in dikke plakken gesneden en met olie ingestreken halloumi in de pan.

    Was en bak de spinazie in wat olijfolie.

    Voeg de saus bij de pasta, meng er ook de spinazie en 1/2 van de kaas onder. Kruid naar smaak en werk af met de rest van de kaas.

     

    * noot aan mezelf: 1 ei en 1 KL mosterd waren ruim voldoende geweest. Jeroen toch azoveel saus ;-) 

  • Speltsalade met tomaten, spinazie en geroosterde halloumi

    Pin it!

    Deze volkoren spelt - die ik ontdekte bij Delhaize - is makkelijk verteerbaar en heeft een volle iets zoete smaak. Qua structuur hebben de korrels iets weg van pasta wat dit graan hier zeker tot een gezinsfavoriet maakt. 

    spelt, salade, tomaten, olijven, halloumi, spinazie

    Nodig voor 4 personen

    1 pakje spelt 

    1 groentenbouillonblokje

    250 gr halloumi (Cypriotische kaas), al dan niet die met pepers in. 

    Bakje kerstomaten

    Handvol olijven

    300 gr spinazie

    Look

    Sap van 1/2 citroen

    Olijfolie

     

    Zo gemaakt:

    Kook de spelt 25 minuten in water met een bouillonblokje. 

    Snij de halloumi in plakken van +- 1 cm. 

    Verhit de grillpan. Strijk de halloumi in met olijfolie en grill. Laat afkoelen.

    Snij de tomaten in twee en de olijven in ringen. 

    Bak de spinazie kort in een pan met wat olijfolie en look. Giet het vocht af. 

    Giet de granen af, laat afkoelen en meng met de groenten. Kruid met peper en zout. 

    Voeg ook de gegrilde halloumi toe.

    spelt, salade, tomaten, olijven, halloumi, spinazie

     

     

  • La Paix* 2016 derde bezoek

    Pin it!

    Deze had je nog te goed. Op één van de heetste zomerdagen - met de complimenten van de chef - 

    full .png

    ging zoon werken,

    14051729_10210413376350388_2783847272149240505_n.jpg

    de lunch voor het personeel maken

    14117975_10210413924724097_4002167699526934796_n.jpg

    en wij lunchen. We kozen voor de vijfgangen. Het werden er uiteindelijk iets meer ;-) 

    Aperitief:

    14079465_10210413426471641_46030157776720231_n.jpg

    Amuse

    Mosselen / aubergine /selder

    14021706_10210413427311662_5950928543048298868_n.jpg

    Amuse: 

    Huisgerookte paling / rode biet / kersen / geitenkaas

    14040111_10210413443032055_3952206638449429440_n.jpg

    Amuse:

    Sardine

    14046052_10210413427991679_8217055520097180752_n.jpg

    Voorgerecht: 

    Rond gedroogde tomaten

    14055202_10210413428351688_325056448115944043_n.jpg

    14068092_10210413428431690_5845308005347478153_n.jpg

    Voorgerecht:

    Dé klassieker cheesecake La Paix*

    14095952_10210413428711697_6937460624128619_n.jpg

    Voorgerecht:

    Kalf uit de Corrèze

    14067518_10210413428831700_3313084126063870338_n.jpg

    Voorgerecht:

    King Krab van Noorwegen uit aquarium La Paix*

    King krab/ avocado/ zwarte sesam/oesterblad

    14034689_10210413429231710_3599222838417286516_n.jpg

    Flan King Crab 

    14089054_10210413429551718_5897242293823217104_n.jpg 

    Voorgerecht:

    Kaassouflé, renversé 

     14054213_10210413435391864_1575125326987379079_n.jpg

    Hoofdgerecht:

    Melklam uit Aveyron, aardappel gevuld met gebraiseerde schouder en Avola amandel & side dish 

    14088663_10210413436311887_1822109379228760294_n.jpg

    14055041_10210413437071906_6626585110946904636_n.jpg

    Bier bij het hoofdgerecht:

    een Amerikaanse trappist

    14067477_10210413429911727_390815142531456765_n.jpg

    Nagerecht

    Abrikozen / amandelbiscuit / ijs van rozemarijn en honing

    14022152_10210413438951953_5777837630679858068_n.jpg

    Koffie en zoetigheden

    14102173_10210413439591969_1999334271989815961_n.jpg

    Eén woord ? TOP 

  • Frittata met courgette, feta en basilicum

    Pin it!

    Even in de pan bakken, en de oven doet de rest! Of de pan ?

    Je kan hier zowat elke seizoensgroente in kwijt. Wil je weten welke kruiden passen bij welke groenten, kijk dan even hier.

    fritatta,omelet,courgette,feta,kruiden

    Nodig (voor 4 personen)

    10 eieren

    1 courgette in blokjes gesneden

    1 rode ui fijngesnipperd

    1 KL mosterd (oeps vergeten)

    Basilicum

    Peper van de molen

    1 EL olijfolie

    200 gr fetakaas

    Zo gemaakt:

    Kluts de eieren met de garde. Voeg de courgetteblokjes, de kruiden en de mosterd toe. Kruid en meng. Snij de feta in blokjes en doe de helft bij het eiermengsel. Meng nog eens goed door. 

    Verwarm de olijfolie in de pan. Fruit de uien en voeg het courgette/eiermengsel toe. 

    Laat 10 minuten garen op een zacht vuurtje. Verdeel er de rest van de feta over en laat verder garen (reken op nog eens 10 minuten) of zet nog 8 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

     

  • Groenten in de oven met feta

    Pin it!

    Voor een man als de mijne was dit niet ‘stevig’ genoeg. 'Het fritkot is nog open…' was het antwoord van de kinderen.

    Gebaseerd op een recept van Pascale Naessens. Geen nood, wij zijn even goed fan van een goed klont boter in de pattaten op zijn Jeroens, dus onze kinderen zullen geen eetstoornissen ontwikkelen!

    pascale n.jpg

     

    Nodig:

    10 tomaten

    2 rode uien

    20 à 30 olijven zonder pit

    Look, oregano, tijm, rozemarijn, peper

    200gr feta

    Een paar gegrilde aubergines

    Sap van ½ citroen

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Snij de tomaten in blokjes en de uien en olijven in ringen. Leg dit alles in een ovenschotel.

    Voeg de look, het citroensap en kruiden toe naar smaak en meng goed.

    Dek af met een bakpapier en zet in de oven gedurende 10 minuten op 180 graden.

    Snij ondertussen de feta in blokjes.

    Haal de schotel uit de oven en haal het bakpapier eraf.

    Verdeel er de feta over en zet opnieuw 10 à 15 minuten in de oven, eindig eventueel even onder de grill.

    Lekker met stokbrood.

  • Chocolade ontbijttaart met havermout en banaan

    Pin it!

    Dochter werd 11 en kreeg deze als ontbijt. Energie voor een hele dag !

    14344148_10210620087878047_2646978755456947593_n.jpg

    En was die wel blij met zo een gezonde taart ? Oordeel zelf maar! 

    taart, havermout, noten, banaan

     

  • Vegetarisch groentengehaktbrood

    Pin it!

     

    Inspiratie bij David maar dan eens een vegetarische versie...   

    Het werd tijd zal u denken maar One Life bereidt een ultra trail van 70km en 2200 hoogtemeters...    

    david martin, david bonheur, quorn , gehakt, gehaktbrood, veggie

    Nodig:

    400gr quorn gehakt  

    2 rode uien  

    1 courgette  

    1 teentje look  

    2 eigelen  

    150 gr brood  

    melk  

    peterselie  

     

    Zo gemaakt:

    Verwarm de oven voor op 200gr.   

    Hak de rode uien, de look, de courgette en de peterselie grof in de keukenrobot (maak er geen papje van)  

    Giet de melk over het brood en laat intrekken.  

    Voeg het groentenmengsel bij de eigelen en quorn en voeg ook het uitgeknepen brood erbij. Kruid naar believen. Meng met de robot of je handen (indien je het wat te droog vind, voeg dan een mengsel van wat bouillon met olie toe)

    Stort het in een cakevorm en bak minstens 15 min in een oven van 200gr en dan nog 15 minuten op 175 graden.

     

  • Varkenswangen met Chimay Rouge

    Pin it!

     

    De winter blijft wat hangen en dus nog nét het ideale weer om lekker stoofvlees te maken. En dat bereiden wij altijd met varkenswangen. En bier. Deze keer met donkere roodbruine Chimay Rouge. vergis je niet: dit is géén zoet fruitbier. Het  geurt eerder bitter, naar vijgen met een zweem van gerookt vlees. Het is heel lichtzoet en moutig met een lichte bitterheid.

    13076991_10209403194736479_7315613832717796339_n.jpg

    Nodig voor 8 personen

    24 varkenswangen 

    2,5 flesjes Chimay Rouge (op kamertemperatuur)

    6 uien

    3 plakjes peperkoek

    mosterd

    2 EL bloem

    kruiden: kaneelstok, laurier, steranijs, thijm

    peper en zout van de molen

    boter

     

    Zo gemaakt:

    Ontvlies de varkenswangen. Snij ze in stukken of laat ze heel, aan jou de keuze.

    Snij de uien.  

    Verwarm de oven voor op 170 graden.

    Korst de varkenswangen aan in flink wat boter boter. Kruid met peper en zout. Haal ze uit de pot. 

    Bak de uien glazig in dezelfde pot en voeg eventueel wat extra boter toe.

    Voeg 1 EL bloem toe en zet het vuur iets zachter. De bloem zal zorgen voor de binding van je saus. 

    Voeg de wangen opnieuw toe. Giet het bier erover en voeg ook de kruiden en de met mosterd besmeerde peperkoek toe. 

    13076665_10209403359660602_1997981405785801603_n.jpg

    Zet twee uur in de oven op 170 graden. 

    Laat liefst een nachtje rusten en warm dan zachtjes weer op. 

    Morgen knal ik dit na een lange duurloop op tafel met polenta. 

    Op zoek naar een ander recept met varkenswangen ? Klik en kijk dan zeker eens hier

     

  • Lunch in het Hof Van Cleve*** 2016

    Pin it!

    Om 12 uur stipt ging de poort van de culinaire hemel open. Voor het vijfde jaar op rij reden we er samen met onze zoon en dochter door om zijn 12de verjaardag bij één van zijn favoriete chefs te vieren. 

    Elke keer opnieuw weggeblazen van de rust en de sereniteit die er heerst. Zó welkom en op je gemak vanaf de ontvangst tot bij het verlaten. De gastvrouw mevrouw Goossens, de maître, de sommerlier en het hele zaalteam: nooit onderdanig, nooit opdringerig, nooit hautain, nooit verveeld. Geen enkel moment van onbehagen, drukte, voelen vergeten te zijn of iets nodig te hebben. Stijlvol, ongelooflijk hulpvaardig en tactvol, helemaal niet afstandelijk of net opdringerig. Zij becommentariëren élk gerecht en elke wijn vol passie, verstaanbaar, niet op een afgerammelende vanbuiten geleerde herhalend stemmetje, en vooral zonder de wenkbrauwen te fronsen als iemand weer iets niets verstond of een ingrediënt niet kende. En dat heb ik - echt waar - nog nooit elders meegemaakt. De aperitiefhapjes en het menu waren uitgebalanceerd, niet te uitgesproken of vergezochte combinaties en aroma’s, zonder te veel getover en zonder overdadig te zijn. Alsof je bij een vriend op bezoek bent die voor jou enkel de allerbeste gerechten wil serveren en de allerbeste wijn wil opentrekken. Bedankt aan het hele keuken- en zaalteam en tot binnenkort! En omdat beelden vaak meer zeggen dan mooie woorden... 

    595_10208987546545534_7588572389603388252_n.jpg

    Aperitief: Champagne Bollinger Special Cuvée & GT Raw

    12115827_10208987531865167_1142454634731800392_n.jpg

    Happy Bday my boy 

    12803078_10208987534665237_8131929932390068281_n.jpg

    ps: it's a small world: de sympathieke dame op de achtergrond herkende de kinderen van deze blog ;-) Zo fijn !  

    1618675_10208987600946894_2470394555011791676_n.jpg

    Brood

    Spelt 100%

    Rogge - trappist van Westmalle

    Tarwe - olijfolie

    Camp Rémy - Baguette

    1934478_10208987538025321_6299339428615787317_n.jpg

    Amuse

    Pompelmoes / wortel / peper 'timut' 

    995340_10208987527305053_8089207787305134225_n.jpg

    Amuse:

    Mossel / zuring / vadouvan 

    10400063_10208987529505108_7334723504416422425_n.jpg

    Amuses

    Kerrie/kropsla/mimolette

    Algen/zeekat/paprika

    1914653_10208987534865242_3630562612396713399_n.jpg

    12376321_10208987534745239_4732653238121989567_n.jpg

    Amuse:

    Wagyu/ basilic/ geitenkaas 

    561428_10208987537585310_4270591757185669047_n.jpg

    Amuse:

    Kippenlever/rode biet/schaaldier

    754_10208987543305453_6041214426915062365_n.jpg

    Amuse:

    Naamse slak/look/fregola 

    10416624_10208987548665587_798267902095618255_n.jpg

    Menu ‘Frisheid van de Natuur’ met op algemeen verzoek van zoon: duif als hoofdgerecht.

    Eerste voorgerecht:

    Zeebaars 'met de lijn gevangen' / miso / koolrabi / groene appel 

    1455040_10208987551145649_8304473126046912992_n.jpg

    Begeleidende wijnen eerste voorgerecht

    1914780_10208987548785590_1640078575449298952_n.jpg

    260499_10208987549385605_9134310836576372946_n.jpg

    Tweede voorgerecht:

    Wilde tarbot / artisjok/spinazie/bouillabaisse

    12804867_10208987525625011_527991898908420028_n.jpg

    Begeleidende wijn tweede voorgerecht

    71461_10208987551745664_3921998063635367578_n.jpg

    Dan weet je de duif op komst is... 

    10592642_10208987535185250_7383447720974367058_n.jpg

    'of zou ze gaan vliegen zijn mama?' Hoe rijkhalzend kunnen kinderen uitkijken naar een gerecht uit de culinaire hemel van chef Peter Goossens. 

     feest, hof van cleve, verjaardag, peter goossens

    Hoofdgerecht:

    Jonge duif 'anjou' / moriel / spitskool / groene asperges

    1466052_10208987539025346_7633935764736144194_n.jpg

    10435700_10208987538385330_609092375441955325_n.jpg

    734686_10208987539745364_631944435090889266_n.jpg

    944342_10208987540825391_4876815985203930207_n.jpg

    Begeleidende wijn hoofdgerecht

    1914640_10208987529785115_7902931048605598842_n.jpg

    Need no more words... 

    11694146_10208987541945419_5388164040874257879_n.jpg

    Nagerechten:

    Chocolade Fleur de Cao 70% / caramel / hazelnoot/cheesecake

    1236476_10208987550465632_7236525639696620513_n.jpg

    10352784_10208987543665462_2986400174483845255_n.jpg

    Nagerecht zonder toegevoegde suikers

    10342496_10208987547185550_6537093362306610916_n.jpg

    Thee, koffie en zoetigheden

    12400981_10208987538505333_9030429661138483418_n.jpg

    1528534_10208987538865342_5635869462648752784_n.jpg

    1914666_10208987542185425_2008768206959604428_n.jpg

    10348390_10208987544465482_6414187853262391678_n.jpg

    1743445_10208987543985470_6738153427192502310_n.jpg

    1914666_10208987539425356_3390785650829879455_n.jpg

    1656181_10208987547785565_8427916328544403088_n.jpg

    12027793_10208987548025571_748348429921629153_n.jpg

    Digestief

    10340159_10208987552745689_5061212553526813920_n.jpg

    12802774_10208987552905693_5246834821040734928_n.jpg

    En toen ... 

    12274588_10208987552505683_6208063202719131846_n.jpg

    564452_10208987581626411_802065085352310487_n.jpg

    10348220_10208987582506433_5516464320778260709_n.jpg

    Vijf jaar tussen deze twee foto's... 

    1913577_10208988527370054_3686919249730396412_n.jpg

    En bij deze is ons record op restaurant 'zitten' verbeterd met 5 minuten

    995376_10208987607387055_239018215147703675_n.jpg

    En aan hun gezichten te zien vonden ze het erg saai... Een buitengewoon fantastische namiddag ! 

     feest, hof van cleve, verjaardag, peter goossens

    'Frietje steken nadien in Kruishoutem?' Ik dacht het niet ;-) 

    1001086_10208987608347079_7098380606423014424_n.jpg

     

  • Home-made hamburger met pulled pork

    Pin it!

    Op zoek naar een lekkere lunch? Ga dan eens voor de nieuwigheid bij Delhaize: pulled pork of pulled beef.

    Deze hype komt vanuit de VS overgewaaid en is bij ons al onder de aandacht gebracht door de onvermijdelijke Jeroen Meus: hij veranderde een stevige varkensschouder na enkele uren oventijd en een beetje handenarbeid in pluksels kruidig vlees om tussen een broodje te serveren. De ‘rub’ van specerijen waarmee je het vlees hebt ingewreven zorgt voor een opmerkelijke smaak. Bij Delhaize kan je deze in de 'snellere' slow cook versie kopen.

    Leg het vlees in een ovenschaal (en bak gelijk ook meergranenbroodjes af) 

    12821956_10208845363671051_1523936879_n.jpg

    Maak ondertussen een salade. 

    Trek na 40 minuten op 200 graden het vlees uit mekaar, 

    12784717_10208845361270991_404798801_n.jpg

    roer er de bijgeleverde BBQ saus door, 

    12825369_10208845360950983_1939053542_n.jpg

    nog even de oven in en je kan beginnen aan de opbouw van je hamburgers. En dan de afbouw ;-) niet té zoet, lekker mals vlees: een aanrader en nét voldoende voor 4 hamburgers. 

    12804091_10208845362111012_304913384_n.jpg