20-08-13

De mosselen zijn gearriveerd: L'Amour des Moules


Een must-have voor mijn kookboekenkast, nu mét dvd hier verkrijgbaar. 

26-12-12

Peter en de boom

Passie Voor Product: zalig boek onder de kerstboom! Hof Van Cleve, beleef en voel het in boekvorm zoals wij de eer al hadden het écht te beleven. Lees dit boek in plaats van die gossip van de laatste dagen. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Van hier zal de wind zeker enkel uit positieve richting komen. Onze tafel voor 2013 is trouwens al gereserveerd.

 peter_resize.jpg

18-10-12

Pure C het boek

'Enjoy, Taste & Feel Pure C, everywhere around with the new Pure C book and CD!'
We hebben er lang op gewacht, maar vanaf deze week is het Pure C boek met CD en kraskaart met kans op een etentje voor 2 personen verkrijgbaar. Hier viel het gisteren in de bus.

644023_4756273664429_1753008656_n_resize.jpg

De muziekcompilatie van 17 nummers is geweldig.

foto1_resize.jpg

De kraskaart zei 'Helaas!'

foto_resize.jpg

maar geen nood: binnenkort trekken we weer naar jaarlijkse gewoonte naar het Ibiza aan de Noordzee met de kinderen, de eerste keer sinds hun eerste Michelin ster. De verslagen van vorige bezoeken kan je hier en hier vinden. Beter dan culinair journalist Mara Grimm kan ik het niet omschrijven: 'Eten bij Pure C is eten op hoog niveau met swung, seks en energie: het is gastronomie op xtc'


'Geen knipmessen, geen fluistersfeer en geen ingewikkelde verhalen over wijn. In Pure C van Sergio Herman draait het om leuke mensen, om relaxte muziek en om goede vibes. En vooral: om tafels vol eenvoudig maar lekker eten waar je samen kunt genieten, zoals zeebaars in zoutkorst of een platteau vol Sergio's lievelingsgerechten. Dat soort eten leent zich natuurlijk perfect voor thuis. Daarom selecteerden Sergio Herman en Syrco Bakker voor dit boek hun favoriete 50 recepten en 70 basisrecepten. Behalve vlees-, vis- en groentegerechten zijn er ook hoofdstukken met recepten van tapas, classics, sweets en de cocktails van Pure C. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan de Indonesische roots van Syrco. En omdat de muziek bij Pure C altijd nét een tandje harder staat, vind je bij dit boek ook een cd'

12-09-12

Sergiology

Het 'Magnus Opus' van Sergio Herman. 8 november 2011 besteld, release gepland in maart en uiteindelijk ergens begin juli 2012 ontvangen.

Ik ging het daar nog eens over hebben maar nét toen ik aan blogpost wou beginnen, zal ik deze schitterende alleszeggende post van Sid Frisjes. Ik verwijs u met plezier naar Coolinary door.

Grote appreciatie ten huize One Life !

serg_resize.JPG

14-05-12

Kookboekenkast

Deze kast begon er na de laatste aankopen dramatisch vol uit te zien. In blijde verwachting van dit boek, dat een speciale plaats moet krijgen, schrapte ik resoluut de twee woorden 'nieuwe boekenkast' van mijn wish list. 

Ik zag meteen dat het goed was: nog voldoende lege schappen én tot de vaststelling komen dat ik nu precies zo weinig kookboeken heb...

kast i_resize.jpg

kookboeken_resize.jpg

kookboeken1_resize.jpg

 

12-04-12

Zilveren Inspiratie

Stoere Vent wil zondag koken en is op zoek naar inspiratie in de Zilveren Lepel Pasta maar 'ik ga toch het recept uit mijn boek nemen mama'. Zelf pasta maken én de saus, makkelijk zo een zoon-kok-in-spé in huis.

zilveren lepel_resize.jpg

10-04-12

In de Keuken bis

dyn002_original_400_266_pjpeg_2596869_fe477388094f4353a9c50d25311abbc9.jpg


Deze geweldige serie wordt vanaf vanavond herhaald op Canvas om 20u40.
In de aflevering van deze week.

28-12-11

De Zilveren Lepel voor Kinderen

IMG_9215_resize.JPG

Stoere Vent, nog altijd van plan om naar 'Ter Duinen op internaat' te gaan, was superblij met dit boek onder de kerstboom. Ik heb ook al de kleine en de grote broer.
De recepten zijn weliswaar gebaseerd op recepten uit de originele De Zilveren Lepel, maar ze werden herwerkt door de Britse kookboekenauteur Amanda Grant. Haar stap-voor-stap recepturen worden ondersteund door de illustraties van Harriet Russell. Vooraleer de vier hoofdstukken Lunch & Snacks, Pasta & Pizza, Hoofdgerechten en Toetjes & baksels aan te vatten, krijg je enkele do's & don'ts met betrekking tot veilig koken en ook een overzicht van de meest courante keukenbenodigdheden en technieken.
De Zilveren Lepel voor Kinderen past 41 recepten uit De Zilveren Lepel aan naar het niveau van kinderen die vanaf zes jaar samen met de ouders Italiaans willen koken. De keuze van de gerechten is eenvoudig bij de voorgerechten, uitdagend bij de hoofdgerechten en ontgoochelend bij de desserts. Niet hét ultieme kinderkookboek, maar best wel een aardige aanwinst voor op de kinderkookboekenplank.
Misschien zou de redactie van "Ons Kookboek" een volwaardige tegenhanger kunnen bedenken om de papa's, mama's en kindjes samen in onze Belgische keuken te krijgen ?

15-11-11

Sergio Herman, Peter Goossens & Roger van Damme: haalbare toprecepten stap voor stap: deel 2

sergio-herman-peter-goossens-roger-van-damme-deel-ii_resize.jpg

Never change a winning team. Dé bestseller van vorig najaar was voor klaar een vervolg. De vorige editie die hier in de kreunende boekenkast staat is een topper van formaat, letterlijk en figuurlijk.

Het wordt omschreven als 'Nu nòg haalbaarder. Er wordt in het nieuwe boek meer dan ooit gefocust op de haalbaarheid van het recept dankzij de stap-voor-stapbereiding, het belang van dresseren, anekdotiek en beschikbaarheid van de ingrediënten. De speciale leveranciers en de favoriete adressen van de sterrenchefs Sergio Herman, Peter Goossens en Roger van Damme komen trouwens nu nog prominenter aan bod.'

Ik zet het alvast ostentatief op mijn verlanglijstje voor eindejaar. Niet te ver zoeken... gewoon hier te koop.

08-11-11

Sergiology !

Moest het een sekte zijn, ik sloot me meteen aan. Serieus nu: het is een boek. En niet zomaar één. Coolinary gaf me de tip en jawel, één van de 2000 exemplaren is ook al voor mij gereserveerd.

Alle info op Sergiology  

09-01-11

Mini-stoofpotjes

En bij deze cocottes bracht de kerstman ook nog dit boek. 25 hartige en zoete recepten van crumble of tatin van kerstomaten, kruidige pilaf van courgettes, roerei met fijne kruiden zalm en verse kaas, gratin van snijbiet en schiitake over moelleux van chocolade met sinaasappel en ijssouflé met rozen en viooltjes.

IMG_4603_resize.JPG

Je kan ze natuurlijk 'in 't groot' maken maar geef toe: in zo'n individuele cocotte heeft het nét dat iets meer (afwas). En koken in mini-stoofpotjes is vooral makkelijk, authentiek en óverheerlijk.

 

30-11-10

Kookboekenpakket van Sergio Herman

sergio_resize.jpg

Sergio Herman levert drie pareltjes af vol heerlijke en toegankelijke recepten, alsook zijn favoriete shopping- en eetadresjes. Drie exclusieve kookboeken op duimen en vingers bij af te likken. Warm aanbevolen door je krant. Sergio feest, Sergio thuis & Sergio op reis.

Koop vanaf zaterdag Het Nieuwsblad of bestel ze - zoals ik - nu al hier

16-11-10

Pannenkoeken à la Roger Van Damme

Uit hét kookboek van het jaar dit recept. Als je deze pannenkoeken hebt geproefd, wil je geen andere meer. Pannenkoeken bakken is eenvoudig en is het ook. Maar met een paar details maak je een wereld van verschil. Gebruik voor extra aroma vanillepeulen - van verschillende oorsprong - en pandanbladeren. Deze zorgen voor een vleugje exotisme. Een beetje suiker bij het deeg zorgt ervoor dat ze mooi kleuren als je ze bakt.

Nodig voor een dertigtal stuks:
2 vanillepeulen overlangs gesneden
1,5l melk
100 gr boter
1 EL gesneden pandanblad (oosterse speciaalzaak)
550gr patisseriebloem (of zelfrijzende dus)
9 hele eieren
snuifje zout
1 EL arachideolie
25 gr witte suiker

Zo gemaakt:
Start de dag voordien en laat de vanillepeulen in de melk een nacht trekken. Zet koud weg.
Klaar de boter. Verwarm ze au bain marie en verwijder het schuim. Laat het pandanblad een nacht trekken in de boter. Indien je dit niet kan vinden, doe zeker de moeite om geklaarde boter te maken. Zo beperkt je risico op verbrande boter en onzuiverheden bij het bakken.
Haal de peulen uit de melk en indien niet goed opgelost, schraap de vanille eruit en voeg toe aan de melk.
Voeg de gezeefde bloem roerend toe aan de melk en daarna ook de eieren. Voeg voor een glad deeg 1 EL arachideolie toe. Als laatste de suiker en wat zout. Roer tot een glad deeg en laat even rusten.
Bak de pannenkoeken in de geklaarde boter. IMG_4245_resize.JPG

Serveer eventueel met wat suiker. Door het vederlichte beslag smelten ze in je mond. 'Grand cru' pannenkoeken ! 

IMG_4246_resize.JPG

 

11-11-10

Zeekraalrisotto met kappertjes en koffie

Zeekraal is zo geweldig lekker zilt dat ik na de combinatie met tonijn op zoek ging naar een ander recept om het in te verwerken. En viel ik op dit speciaal, fris en toch snel-klaar recept uit Puur Zeeland van Sergio Herman.  Of hoe risotto niét zwaar kan zijn.

Nodig voor 4 personen:
200gr zeekraal, hou een paar topjes apart voor het dresseren.
olijfolie
2 EL gesnipperde sjalot
1 teentje knoflook fijn gesneden
150gr risottorijst
15 ml witte wijn
500ml kippenbouillon
30 gr vers geraspte parmezaan
1 EL boter
50 ml room
50 gr kappertjes (uitgelekt op keukenpapier)
1 limoen
20 gr koffiegruis (gemalen koffie)

Zo gemaakt;
Fruit de sjalot en de look in olie. Bak de rijst even glazig. Blus met de wijn, laat even inkoken.
Voeg de bouillon toe en zet 10 minuten onder deksel op een middelmatig vuur.
Voeg de parmezaan, boter, room, kappertjes, wat olijfolie en zeekraal toe. Fris op met wat limoensap.
Besprenkel de top met wat olijfolie en steek ze in de risotto. Besprenkel met wat koffiegruis.

IMG_4243_resize.JPG

23-10-10

Sergio Herman per Defender 'Buiten de Kaart'

buitendekaart.jpg

Eén boek dat 3 van mijn passies groupeert. Land Rover Defender, zalig lekker eten én Namibië. Sergio kan in mijn ogen niets verkeerd meer doen. Méér dan een kookboek en kijkboek. Inspiratie !

‘Buiten de kaart’ is het verhaal van twee iconen op hun tocht door Namibië. Sergio Herman, door velen beschouwd als de beste kok van Nederland, trekt per Land Rover Defender, universeel beschouwd als de beste 4x4 ter wereld, door de bush om daar op culinaire ontdekkingsreis te gaan.
In zijn nieuwe boek gaat Sergio Herman letterlijk en figuurlijk ‘buiten de kaart’. Op pad in een gebied dat niet in kaart is gebracht, op zoek naar authentieke ‘bush’-gerechten die nooit op een kaart hebben gestaan. Slechts gewapend met een ‘potje’, een traditionele gietijzeren pan, een efficiënte Ugandan Stove, wat hout en houtskool gaat hij per Land Rover Defender op zoek naar lokale ingrediënten en gerechten.

In ‘Buiten de kaart’ doet Sergio verslag van zijn culinaire ontdekkingsreis. Middenin de prachtige natuur of onder de adembenemende sterrenhemel van zuidelijk Afrika, volgen wij een bekroonde kok op zoek naar authentieke gerechten. Maar ook een man die zichzelf beter leert kennen; nieuwe inzichten en ideeën opdoet.

Naast de wijsheden van een reiziger en zijn avontuur, laat het ons kennismaken met een kok die wel erg ver van huis is en een Land Rover die zich overal thuis voelt. Hoe een kok die culinaire grenzen heeft verlegd de basis van Afrikaans koken ontdekt. Uiteraard spelen de negen bush-recepten die Sergio Herman ontdekt een eigen rol binnen het verhaal. Een rol die de bush overstijgt, want de eenvoudige kost uit Kalahari-woestijn en bush inspireert de kok tot zes nieuwe gerechten voor zijn met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant Oud Sluis.
Sergio Herman kreeg het idee voor zijn ontdekkingsreis door het werk van Julia Samuël en David Robertson van Drive Against Malaria. Per Land Rover reizen Julia en David door de binnenlanden van Afrika om voorlichting te geven en muskietennetten te verspreiden in afgelegen gebieden om zo de verspreiding van Malaria terug te dringen.

‘Buiten de kaart’ is in een oplage van 2.500 stuks verschenen. Wees er dus snel bij. Ik heb al 2 stuks in handen. Eén voor mijn allerliefste reisgenote tijdens deze onvergetelijke reis en één voor mij. Het boek is voor €49,95 verkrijgbaar bij Restaurant Oud Sluis, maar kan ook worden besteld via de Nederlandse & Belgische Land Rover dealers en Beleef Land Rover. Voor elk verkocht boek doneert Land Rover Nederland een muskietennet aan de stichting Drive Against Malaria.
Vind je er geen ? Hier krijg je een kleine impressie van het boek. Of ga eens langs voor dit arrangement (reserveren voor 15 december 2010 voor zaterdag 5 februari 2011).

 

22-10-10

Sergio Herman, Peter Goossens en Roger Van Damme: Haalbare topgerechten stap voor stap

topgerechten.JPG

IMG_3524_resize.JPG

IMG_3526_resize.JPG

IMG_3525_resize.JPG

IMG_3527_resize.JPG

IMG_3529_resize.JPG

IMG_3528_resize.JPG

IMG_3530_resize.JPG

IMG_3531_resize.JPG

IMG_3532_resize.JPG

'Jij leert mij iets, ik leer jou iets'
Vrienden, zielsverwanten, perfectionisten: Sergio, Peter en Roger. Het eerste boek dat ze ooit samen maakten is er. Stap voor stap, rechttoe rechtaan, klaar en duidelijk, haalbaar en ongecompliceerd.  Aangevuld met een schat aan productinformatie en met kostbare lijsten van de favoriete levenraciers van de chefs. Nu al hét kookboek van het jaar.

Verkrijbaar bij oa Mnu:shop

Ik kan het niet laten en moet dus dringend op zoek naar een nieuwe kast ...  

07-10-10

Claudia kookt voor vrienden

Dit recept kwam er reeds uit en er volgen er zeker nog want dit is een zalig mooi kijk- en kookboek. Recepten van de beste hobbykok van 2009 Claudia Allemeersch geïllustreerd met prachtige foto's van Heikki Verdurme.

Met haar eerste boek wil Claudia aantonen dat een etentje bij je thuis organiseren geen stresserende, maar juist een ontspannende aangelegenheid kan zijn. Ze selecteerde hiervoor twaalf menu’s, van makkelijk tot gesofisticeerd, om elke lezer aan te kunnen spreken. Compleet met handleiding, tijdsindeling,... om zoveel mogelijk tijd bij je gasten te zijn. Bovendien geeft ze bij elk menu tips en weetjes over technieken, tafeldecoratie en ontvangst van gasten.

IMG_3507_resize.JPG

IMG_3509_resize.JPG

IMG_3511_resize.JPG

IMG_3510_resize.JPG

IMG_3512_resize.JPG

03-10-10

Lamsnavarin

Een heerlijk suddergerecht uit een nieuw, lekker en vooral ook praktisch én mooi boek. Daarover later meer.

Nodig:
200 à 250 gr lamsvlees van de schouder per persoon
olijfolie en boter
3 grote EL tomatenpuree
4 knoflookteentjes
1 grote EL mosterd
4 grote wortelen
6 sjalotten
1 bakje champignons
1 EL bloem
een scheut of meer goede witte wijn
1 dl kalfsfond
1 takje citroentijm
wat tijm
laurier
peper en zout van de molen

Zo gemaakt:
Snij het vlees in blokjes van +-3 op 3. Korst het in een hete pan in olie/boter. Peper stevig. Leg het vlees in gietijzeren pot en meng er de bloem bij.
Stoof de sjalotten in de pan van het vlees. Voeg ze samen met de gesneden wortelen, tomatenpuree, mosterd, witte wijn en de fond bij het vlees en leg er de kruiden bij.
Zet 2 uur in een voorverwarmde oven op 150 graden. Zonder deksel. Roer af en toe om om eventueel aanbakken te voorkomen. Voeg indien nodig nog wat wijn/fond toe.
Snij en bak de champignons in boter en voeg de 10 minuten voor het einde toe aan de stoofpot.
Serveer met ciabatta met boter of olijfolie; of met puree.

Wijntip: een heerlijke Spaanse rode Corona De Castilla Ribera Del Duero Prestigio 2001 € 12,90 bij Delhaize

IMG_3501_resize.JPG

16-02-10

De Vier Seizoenen

IMG_6378_resize

IMG_6368_resize

'Vier seizoenen smaakvol en creatief koken.
Om lekkere, gezonde en smaakvolle gerechten klaar te maken, hoef je geen chef te zijn. Iedereen kan het, zoveel is zeker. Maar er moeten er wel een aantal basisvoorwaarden vervuld zijn om te slagen: kwaliteitsproducten gebruiken, koken met de seizoenen mee en over een zekere 'vakkennis' beschikken.
Met vakkennis bedoel ik geenszinds dat er een koksdiploma aan de muur van je keuken moet hangen. Evenmin interesseert het me op welke trap van de gastronomische ladder je staat, het mag zelfs helemaal onderaan zijn. Om te kunnen koken is er inspiratie nodig, maar ook techniek, kennis en ervaring.
Niks in de keuken is makkelijk, zelfs het koken van een ei niet. Ook als thuiskok moet je je bewust zijn dat een lekker gerecht klaarmaken zonder kennis je nooit zal lukken. Kennis van de kooktechnieken en kennis van producten. En wie beter wil worden, moet altijd blijven leren en ontdekken. Ook een driesterrenchef.
Kook met kwaliteitsproducten.
Kook met de seizoenen mee.
Kook met vakkennis.
Kook met hart en ziel'
Peter Goossens

Lezers die hier wel eens komen, weten dat ik grote fan ben van Peter Goossens. Ik hoorde van een spaaractie (van HLN) voor 4 kookboeken van zijn hand. Gezien ik geen kookboeken meer mag kopen, bestelde* ik ze spaaractieontwijkend toch maar direct - bedankt Hof Van Eten - en ze vielen vandaag al in de bus.
Peter neemt je mee op een culinaire reis doorheen de 4 seizoenen...En ja...een driesterrenchef is ook maar een mens en ook al werkt hij in zijn restaurant met de allerbeste, vaak heel zeldzame producten, toch houdt hij net zoveel van een lekkere boterham met platte kaas, américain met pickels of stoemp met worst.
Belangrijk is immers niet de prijs van de producten waarmee je kookt, wel de kwaliteit ervan en de manier waarop je ze klaarmaakt.
Per maand krijg je de producten beschreven met een bom van productkennis en nadien de bijhorende recepten. Het zijn er meer dan 200 gerechten: soms zijn ze supereenvoudig, soms wat moeilijker, maar altijd zijn het smaakvolle gerechten met een eigen karakter. In tegenstelling tot dit en dat boek van Peter, zijn deze voor de doorsnee hobbykok meer doenbaarder. 
4 heerlijke boeken die hier heel vaak gebruikt gaan worden in combinatie met uiteraard groenten, kruiden en kleinfruit uit eigen moestuin.

IMG_6370_resize


IMG_6371_resize

IMG_6372_resize

IMG_6373_resize

IMG_6374_resize

IMG_6375_resize

IMG_6376_resize

IMG_6377_resize

* Hoe ga je te werk? Schrijf € 27,60 + € 3,90 (kosten) over op bankrekening 432-4015052-74 met de gestructureerde mededeling 804/0631/01423 en je krijgt de 4 luxe kookboeken met verzamelbox thuisbezorgd. Ik had ze na twee weken al.

13-02-10

Het grote Nutella kookboek

Dit kloeke boek bevat 350 verrassende en originele recepten met Nutella. Nutella is een begrip op onze ontbijttafel, maar deze Nutellabijbel maakt duidelijk dat er nog zoveel meer mogelijk is met dit bekende broodbeleg dan het enkel op je boterham te smeren. Van Nutella-cakejes tot Nutella-koekjes en van profiteroles met Nutella tot Nutella-ijs, het komt allemaal aan bod!IMG_6318_resize

IMG_6319_resize

IMG_6320_resize
 IMG_6321_resize

IMG_6322_resize
 

05-02-10

De Zilveren Lepel Pasta

De kleine broer van dit boek. In déze culinaire must-have voor de pastaliefhebber staan maar liefst 360 authentieke klassieke en moderne Italiaanse recepten voor pasta(saus)gerechten: droge pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en in allerlei vormen en varianten. Heb je nog nooit pasta gemaakt, dan biedt dit boek uitkomst; maar dat geldt ook voor ervaren koks. In het Italiaanse kookboek staan 300 nieuwe recepten en de 60 populairste pastagerechten uit De Zilveren Lepel.
Het boek is geschikt voor de startende pastabereider, maar ook voor ervaren koks. De recepten worden helder beschreven en zijn gemakkelijk te volgen. Naast recepten bevat De Zilveren Lepel Pasta tips om de juiste pastavorm te kiezen, goed pastadeeg te maken en de pasta te bereiden zoals de Italianen dat doen.

Ik heb er al één saus uit geprobeerd en die was zo simpel maar goddelijk lekker.

IMG_6278_resize

IMG_6279_resize

IMG_6280_resize

IMG_6281_resize

IMG_6282_resize
 

IMG_6283_resize

 

03-02-10

Puur Zeeland

van Sergio Herman en Quinten Lange

Verkondigen dat driesterrenchef Sergio Herman zijn hart aan zijn thuishaven Zeeland heeft verloren is een open deur instampen.  In ‘Puur Zeeland’ neemt Sergio Herman je mee op een schitterende geïllustreerde maar vooral aangename ontdekkingstocht doorheen Zeeland, een van de mooiste Nederlandse provincies. Lokale ingrediënten uit de duinen, schorren en polders zijn de basis voor verrassende en toch makkelijk maakbare recepten. In het rijtje ontbreekt vanzelfsprekend noch de Oosterschelde, noch de Zee.
Je krijgt een boeiend overzicht van de vele combinaties van klassieke ingrediënten en vernieuwende bereidingswijzen, het gebruik van exotische kruiden en specerijen, samen met de oer-Zeeuwse producten: van oester tot zeekraal, lamsoor tot lam, van mossel tot moerbij, Zeeuwse babbelaar tot dreischor. Deze elegante samensmelting maakt eten bij restaurant Oud Sluis tot een unieke gebeurtenis. Dat gaan we binnen twee maand met plezier ter plaatse beleven.

IMG_6254_resize

 IMG_6255_resize

IMG_6256_resize

IMG_6257_resize

 IMG_6258_resize

IMG_6259_resize

IMG_6260_resize

 

02-02-10

1080 Recepten

Hét standaard kookboek voor de Spaanse keuken dat voor het eerst verscheen in de jaren '70. Deze druk werd door de auteur Simone Ortega en haar dochter Inés aangepast en geactualiseerd met oa magnetronbereidingen. Met een voorwoord van Ferran Adrià, driesterrenchef van El Bulli.

Het staat boordevol dagelijkse maar ook feestelijke recepten, De drie leeslinten zullen goed van pas komen. Het boek wordt afgesloten met menu's van beroemde Spaanse chefs uit heel de wereld.
Een uiterst praktisch kookboek in een kloek formaat dat vrolijk werd geïllustreerd met kleurige tekeningen, ook het omslag. Deze bijzondere illustraties van kunstenaar Javier Mariscal maken het uniek. Tussen de hoofdstukken zitten kleinere katernen met steeds vier fotopagina's zonder enige glamour. Geen modieuze ontwikkelingen, gewoon duidelijke, informatieve recepten voor een breed publiek.
1080 Recepten geeft de culinaire geheimen prijs van elke Spaanse regio. 

IMG_6269_resize

IMG_6270_resize

IMG_6272_resize

IMG_6273_resize

 

01-02-10

Wat gaan we eten?


De voor Bill Granger zo kenmerkende ongecompliceerde gerechten die het drukbezette moderne gezin te hulp komen. Gerechten voor elk moment van de dag: een snel en gezond ontbijt, een voedzame lunch, iets lekkers bij de thee, het dagelijkse avondmaal en dinertjes met vrienden. En, heel praktisch: er zijn hoofdstukken met voordelige maaltijden voor wie even krap bij kas zit en met vooraf te bereiden maaltijden om in te vriezen.
Een boek met uitnodigend, smakelijk, snel te bereiden, gezond lekker en bevredigend eten, én prachtig geïllustreerd. Wat wil je nog meer ?

IMG_6263_resize

IMG_6264_resize

IMG_6266_resize

IMG_6267_resize

IMG_6268_resize

 

17:00 Gepost in Kookboeken | Commentaren (3) | Tags: kookboek, bill granger |  Facebook |

31-01-10

Het kookboek van de klassieke keuken

De auteur Auguste Escoffier behoeft nauwelijks nog introductie. Wat Einstein is voor de fysici is Escoffier voor de koks. Als chefkok in de meest gerenommeerde restaurants van zijn tijd verwierf hij wereldfaam. Op basis van zijn eigen ervaringen schreef hij in 1902 Le Guide Culinaire, waarin hij de principes van de kookkunst en de traditionele technieken uitlegde.

Een kookboek om u tegen te zeggen met zijn meer dan 2 kilo en 1024 pagina's. Hét momument en de vraagbaak van de Franse keuken. Een kok zonder dit boek is als een chauffeur zonder verkeersregels. Vanuit dit boek kun je echt elk recept aan omdat je precies weet hoe de smaken op elkaar in werken.
5000 recepten opgesmukt met 48 foto's. Geen kijkboek maar een alledaagse metgezel, vol nuttige en concrete adviezen.

IMG_6274_resize

IMG_6275_resize

 IMG_6276_resize

IMG_6277_resize

 

30-01-10

Kookboekenkast

Gezien ik geen kookboeken meer mag kopen, kan ik ze alleen nog cadeau krijgen...Dit is de vonst van de vorige feestdagen en mijn verjaardag:

Wat gaan we eten? ~ Bill Granger
Puur Zeeland ~ Sergio Herman
Het kookboek van de klassieke keuken ~ Auguste Escoffier
De Zilveren Lepel Pasta
1080 Recepten ~  Simone en Inés Ortega

Ik bespreek ze later nog. Ik heb hier meteen een categorie kookboeken aangemaakt, 't is een schande.

OK, nieuw op mijn wishlist: een nieuwe kast...

IMG_6252_resize

 

30-12-09

De Zilveren Lepel

Wanneer dochterlief eindelijk het warme Italiaanse nest verlaat, krijgt ze twee dingen mee van La mamma: veel wijze raad en Il cucchiaio d’argento, hét Italiaanse basiskookboek. Dit was zo in de jaren vijftig en dit is nu, vele drukken later, nog steeds zo.
Eten is in Italië een serieuze zaak. Een zaak van staatsbelang. Koken en eten behoort tot de kern van de italiaanse cultuur: recepten worden dan ook van generatie op generatie doorgegeven.
Bij ons gebeurt dat door onder meer door het kookboek van de KVLV. In Italië hebben ze 'Il Cucchiaio d’Argento'. Een boek dat 1263 pagina’s telt. Het is in Italië al meer dan 50 jaar het best verkochte kookboek in Italie.
Het boek bevat naast traditionele gerechten ook menu's van beroemde Italiaanse koks.

Met andere woorden het andere - betere? - boerinnenbondboek. Een gigantische schat aan authentieke Italiaanse recepten. Verhoudingen, maten en alternatieven voor bepaalde ingredienten werden toegevoegd aan het origineel zodat het boek wat meer lijkt op wat we gewoon zijn van een kookboek.

 

 

 

 

IMG_6147_resize

 

IMG_6148_resize

 

IMG_6149_resize

 

IMG_6150_resize

 

IMG_6151_resize

 

 

 

10-11-09

Dell'Anno - In de Oude Dekenij

Het eerste en hopelijk niet laatste boek van de winnaars van Mijn Restaurant. Claudio Dell'Anno en Gaëlle Six begonnen als jongste koppel aan de alom bekeken vtm-reeks Mijn Restaurant!, maar zijn ondertussen uitgegroeid tot het populairste horecakoppel van Vlaanderen! Dat ze nog veel meer in hun mars hebben dan het hoofd te bieden aan topchef Peter Goossens en dat ze een heel eigen visie hebben, bewijzen de twee youngsters met een eigen kookboek.
In Dell'Anno geeft Claudio 45 heel haalbare recepten prijs, die telkens genspireerd zijn op eerlijke, dagverse producten. Gaëlle doet talrijke tips van de hand voor jonge restaurateurs en om thuis het beste van jezelf te geven als je gasten hebt. Samen doen ze hun verhaal van Mijn Restaurant! 2009.

Een boek op te koesteren met recepten zoals ik ze graag heb: simpel, eerlijk en knap. Juist we moeten er zéker nog eens gaan eten.
Dell'Anno, De Oude Dekenij, Sint Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, 056/293821

IMG_5874_resize
IMG_5879_resize
IMG_5878_resize
IMG_5877_resize
IMG_5876_resize
IMG_5875_resize 

 

 

 

01-08-09

Cuisine provençale d'hier en d'aujourd'hui

Een klassieker van Christian Etienne met onlosmakelijk met de Provence verbonden recepten en weetjes van de courgettecrème met pistou tot de bouillabaisse, via de venkelsortbet. Op de kop getikt in de Abbaye Notre-Dame de Sénanque. Recepten gebaseerd op typische provençaalse producten: olijven, basilicum, aubergines, courgettes, lavendel... De provençaalse keuken is één van de beste modeste keukens ter wereld. Aan de voet van de Méditerannée, als grens met Italië, met veel invloeden van buitenaf maar vooral met veel karakter, smaak en geur. Met gerechten die zijn als de bloemen, zon en azuurblauwe hemel.IMG_5015_resizeIMG_5018_resizeIMG_5019_resizeIMG_5020_resize 

 

 

 

 

20:01 Gepost in Kookboeken | Commentaren (0) | Tags: provence, kookboek |  Facebook |

08-07-09

KitchenAid: Het Kookboek

De legendarische KitchenAid Artisan Mixer bestaat 90 jaar en is de droom van elke thuiskok. Dit jaar werd deze droom voor mij werkelijkheid. Met dit toestel heb je als het ware 2 extra handen in de keuken om perfect brood te kneden, gebak en puree te mengen, roeren... om maar te zwijgen wat je kan met de accessoires: groenten fijnhakken, snijden, raspen, verse pasta of ijs maken, fruit persen, vlees en graan maken... . Dit boek met meer dan 120 recepten - dat met de Artisan voor ogen geschreven werd - bewijst dat dit icoon voor de thuiskoks nog even nuttig is als toen hij werd ontworpen bijna een eeuw geleden.
Wie een Artisan Mixer koopt krijgt er nu dus dit boek bij. Ik kreeg nog het 'oude' dus kocht ik dit er gewoon bij. De recepten zijn van Veerle De Pooter en de foto's van Tony le Duc. Een heerlijk boek dat ze voordelen van de koningin der keukenmachines nog eens terecht in de verf zet. IMG_4179i_resize

 

 

IMG_4182_resize

 

IMG_4183_resize

 

IMG_4184_resize

 

 

 

 

21:30 Gepost in Kookboeken | Commentaren (3) | Tags: kookboek, kitchenaid |  Facebook |