16-08-13

Verlof

U merkte het hier niet maar wij een tijd ver van hier : zon, zee, zwembad en geweldig lekker eten en drinken. 

IMG_6784.JPG

IMG_6805.JPG

IMG_5803.JPG

IMG_6945.JPG

18:55 Gepost in Op schok | Commentaren (0) | Tags: vakantie |  Facebook |

23-07-13

Het Arresthuis - Diner bij Damianz

Ons vorig weekend in deze gevangenis was ons zo goed bevallen dat we dat nog eens overdeden in gezelschap.

Sfeerbeelden van het hotel Het Arresthuis kan je vinden bij het verslag van ons vorige bezoek maar hier zijn er toch nog een paar.


Cellenblok

IMG_0236.jpg

IMG_0235.JPG

IMG_0232.JPG

Ons cachot: elke kamer bestaat uit minstens 3 'cellen' 

IMG_0159.JPG

IMG_0158.JPG

IMG_0153.jpg

IMG_0154.jpg

IMG_0156.JPG

Wijnkelder 

IMG_0193.jpg

Bij een verblijf in Het Arresthuis hoorde uiteraard een diner bij Damianz bij. Het oversteeg de verwachtigen.

 

Aperitiefje op het strakke gezellige terras van het Arresthuis, midden in de stad Roermond maar zalig rustig.  

IMG_0169.JPG

In het glas een frisse Crèmant (€8,75) en bijhorende hapjes

Kletskopje van rode ui, zwarte olijvencake met klassieke caesardressing, popcorn met ras-el-hanout, en een tomatenscone met basilicumgel. 

IMG_0186.jpg

IMG_0185.JPG

Makreel met ijs van zoetzure komkommer, avocado, yoghurt en  meiraap

IMG_0191.JPG

 

Onze tafel stond klaar

IMG_0192.jpg

 

IMG_0189.jpg

Mijn disgenoten kozen voor het 4gangenmenu (€47,50) met keuze tussen zoet dessert of kaas.

 

Voorgerecht
Cannelloni van Noordzee krab en spitskool, schrikgebraden albacore tonijn, verschillende structuren van zoetzure komkommer, wierkoekjes, saffraan mayonaise  en gel van yuzu en sesam 

IMG_0201.JPG

Tussengerecht

Schol op de graat met mousseline van bloemkool, specerijenjus, lamsoren en meiraap 

IMG_0203.JPG

Hoofdgerecht

Twee bereidingen van het Geuldal lam met een piperade van tomaat paprika en ui, gepofte aubergine, gegrilde groene groenten en een jus van lam met lapsang souchong thee 

IMG_0213.jpg

Dessert

Schuim limoen/ mascarpone

IMG_0225.JPG

Verschillende structuren van boerenyoghurt uit Kessel met aardbei, rabarbercompote en ijs van yoghurt, citroen en roze peper

IMG_0228.JPG

Aangepaste wijnen

Witte IGP Terroirs Landais 2011 Sables Fauves van Domaine Laballe

Rode Vin de Pays des Côtes Catalanes 2011 les Tamarius, Domaine de Mas Crémat

 

En ik was zo benieuwd naar andere bereidingen dat ik ging à la carte en dat stelde geen probleem.

 

Voorgerecht

Oesters – 6 stuks – 3 bereidingen:

Grapefruit/Gember/Koriander – Aardappel/Oloroso/Kaviaar – Gin/Tonic/Limoen/Komkommer (€25,50) 

IMG_0199.JPG

IMG_0200.JPG

 IMG_0198.JPG

Hoofdgerecht  

Anjou Duif / Kers/ “Poffertje” / Aardpeer / Eendenlever (€20,50) 

IMG_0216.JPG

Ik ben zelden overdonderd door een bord maar de oesters gin/tonic en de bereidingswijze van de duif hebben me wel even stil gekregen. De duif was de op één na beste die ik ooit at. Die van Peter Goossens is - vrees ik - zeer moeilijk te kloppen maar het zat er verdomd dicht bij.

 

De bordjes die we voor ons kregen waren op z'n zachtst gezegd meer dan verdienstelijk. Strak gedresseerd, prijs/kwaliteit uitstekend en met veel gevoel en respect voor de kraakverse producten. Enkel jammer dat we hier en daar - hoewel superlekker klaargemaakt - de door ons zo seizoensgebonden keuken niet terugvinden: aardpeer en bloemkool in de zomer ? Ik denk dat deze makkelijk te vervangen zijn. Om dan toch een opmerking te maken... de nagerechten waren het minst, ze waren iets te zoet en hierdoor niet in balans. En de tijd tussen de gerechten van het menu, soms 45 minuten, is misschien te lang voor mensen met minder haast dan wij. 

Zowiezo mag GaultMillau hier langskomen. Ze zullen verre van teleurgesteld zijn !

 

En na een heerlijke nacht hier ontbijten... meer moet dat écht niet zijn!

IMG_0237.JPG

IMG_0242.jpg

13-10-12

B&B Basil

Mark is een grote fan van Fawlty Towers, vandaar de naam ‘Basil’ voor de B&B die hij samen met Sara uitbaat. Sara - handelsingenieur van opleiding - gaf haar carrière op om meer tijd te kunnen doorbrengen met hun 3 kinderen en haar droom waar te maken: een eigen B&B.Aan de buitenkant is Basil een oude brede rijwoning, maar als je binnen stapt, sta je meteen in de moderne eetkamer. Die bestaat uit strakke meubels, verse seizoensbloemen en mooie decoratie.

Blikvanger is de extreem grote tuin met een zwemvijver van 15 op 6 meter. Die zit vol Japanse kois 'die meer schrik hebben van de mensen dan omgekeerd'. Ook vind je er een petanquebaan en zelfs een saunahuisje (tegen betaling). Een loslopend konijn en 2 poezen maken de tuin compleet.

IMG_3174_resize.jpg

IMG_3182_resize.jpg

Gezien de zes kamers in het herenhuis volgeboekt waren, logeerden wij – alleen - aan de overkant in het gebouw van Brasserie Basil (door uitzonderlijke gebeurtenissen tijdelijk gesloten) met drie nieuwe kamers. We konden direct een kamer kiezen. Deze zijn in dezelfde stijl ingericht als de B&B en ook daar beschikken de gasten ook over een aparte bar. Warme dranken worden gratis geserveerd in de bar. Oh ja, de klokken van de kerk luiden niet tussen 22 en 7 uur.

IMG_3143_resize.jpg

IMG_3138_resize.jpg

IMG_3192_resize.jpg

IMG_3191_resize.jpg

De kamers en badkamers zijn strak, tijdloos eenvoudig maar zeer stijlvol huiselijk ingericht met prachtige materialen. Prima bedden, mooi beddengoed, zeep, shampoo en zelfs oorstokjes en een haardroger in de badkamer. Ze zijn voorzien van gratis WiFi, een badjas en een televisie met dvd-speler. En vooral spotless clean !

Na een deugddoende nacht wacht je vanaf 8u30 een ontbijt dat op zijn zachts gezegd koninklijk is. Vers geperst sinaasappelsap, heerlijke ontbijtkoeken, brood, hartig beleg, huisgemaakte confituren, koffie, thee, yoghurt, verse fruitsla, muesli, een eitje naar wens gebakken, … Meer kan je echt niet wensen.

IMG_3173_resize.jpg

IMG_3176_resize.jpg


Sara is uiterst sympathiek, vriendelijk en behulpzaam: een gastvrouw in hart en nieren die het concept B&B op handen draagt. Basil werd in het programma Met Vier in Bed dan ook uitgeroepen tot terechte weekwinnaar.
Hopelijk vinden ze snel een oplossing voor de mooie uitnodigende brasserie. Wij komen alvast zeker terug.
 

B&B Basil
Sint-Pietersstraat 75
3630 Leut (Maasmechelen)

11-09-12

Thuis was even weggeweest ...

Twee jaar geleden begon ik aan een onvergetelijke reis naar een land waar ik verliefd op ben geworden. Klik door en geniet mee !

267574017.JPG

17:11 Gepost in Op schok | Commentaren (0) | Tags: namibie |  Facebook |

25-08-12

Paleis aan zee II

Na een zalige vakantie op hetzelfde eiland twee jaar geleden, kozen we voor een paleis uit dezelfde hotelketen.
Een voltreffer !

IMG_0570_resize.JPG

IMG_1311_resize.JPG

IMG_0680_resize.JPG

IMG_1603_resize.JPG

IMG_1047_resize.JPG

IMG_1678_resize.JPG

IMG_2849_resize.jpg

 

 

13-07-12

Een cachot met cachet: een plek om je te laten opsluiten

In een rustige straat in het historische centrum van Roermond staat Het Arresthuis, een viersterrenhotel in een magnifiek gerenoveerde pand uit 1863 dat vroeger dienst deed als gevangenis.

arrest 2_resize.jpg

arrest 1_resize.jpg

arrest_resize.jpg

Via twee glazen schuifdeuren met links de open keuken

keuken_resize.jpg

en rechts restaurant Damianz

resto_resize.jpg

loopt je via de stijlvolle receptie het cellenblok binnen waar de kamers en suites gelegen zijn.

blok 1_resize.jpg

Indrukwekkend

blok 5_resize.jpg

blok 4_resize.jpg

Alles is heel trendy, modern en stijlvol maar wijkt niet af van het basisthema 'de gevangenis'. Elke kamer bestaat uit minstens 3 cellen: badkamer, zit- en slaapgedeelte.

blok 6_resize.jpg

Je kan kiezen tussen één van de 43 kamers van comfort tot de luxe cachotten of één van de vier suites: De Directeur, De Cipier, De Advocaat en De Rechter. Gaande van €144,50 tot €224,50 per kamer per nacht met ontbijt.

kamer beeld_resize.jpg

kamer pan1_resize.jpg

kamer pan_resize.jpg

Het interieur is strak, sober, stijlvol maar luxueus met grijs als hoofdkleur. Sober zijn de kamers echter geheel niet, want ze zijn voorzien van het nieuwste design en de meest luxe snufjes, zoals een iPod dockingstation, airco, gratis WiFi, flatscreentelevisie en automatische verduistering. Ook hebben alle kamers een heerlijk comfortabel boxspring tweepersoonsbed, vloerverwarming, rainshower,

kamer badk2_resize.jpg

zithoek, minibar en koffie- en theezetfaciliteiten.

kamer tassen_resize.jpg

Naar wens kan je tegen een kleine vergoeding een iPad in bruikleen krijgen. Alles is er superproper.
Het gevangeniskarakter blijft behouden door het gebruik van veel roestvrij staal. Vaak is er vooral een knipoog naar het verleden, zoals bij de talrijke gadgets die in elke kamer terug zijn te vinden. Zo zijn de koffie- en theekopjes bedrukt met teksten die op de muren van de cellen waren geschreven door de bewoners. Voor de sloop heeft het Van der Valk-team deze laten fotograferen en onder meer op het serviesgoed en zeepdoosjes verwerkt.

kamer badk1_resize.jpg

kamer zeep_resize.jpg

kamer badk_resize.jpg

blok handboeien_resize.jpg

Het kleine aantal kamers zorgt er ook voor dat je een zeer persoonlijke en supervriendelijke service krijgt. Ze hebben elke avond een turndown service, waarbij de kamer helemaal klaar wordt gemaakt voor de nacht met 'legal drugs' (drop),

kamer drugs_resize.jpg

, weather forecast krijgt voor de volgende dagen

kamer turn down_resize.jpg

en ze zorgen ervoor dat bij het ontbijt de favoriete kranten van de gasten klaarliggen.
Wie wil ontspannen of sportief inspannen kan terecht in de sauna of fitness, die zijn gevestigd in de ruimte waar ooit de gymzaal voor de gevangenen was.

blok 2_resize.jpg

 ’s Zomers kan je bovendien terecht op het binnenterras, dat te vinden is op de vroegere binnenplaats, waar de gevangenen op verplichte tijden mochten luchten. De afgesloten parking is ruim én handig in het stadscentrum.

 
De stap richting een hoger culinair niveau, die de Van der Valk hotelketen enkele jaren geleden inzette, kon je al terugvinden bij restaurant Upstairs in Voorschoten en Kasteel Terworm in Heerlen. Sinds 2011 kunnen we designer hotel Het Arresthuis aan dat rijtje toevoegen. Chef-kok Pepijn de Wit zorgt ervoor dat je in Het Arresthuis kan genieten op hoog niveau. Door de open keuken zie je hem en zijn team bovendien live in actie.
Een genot voor het oog, want werkelijk alle - vaak streek - producten worden vers bereid. De Wit werkte voorheen in gerenommeerde restaurants zoals ’t Nonnetje in Harderwijk, De Swaen in Oisterwijk en Bretelli in Weert. Bij al dat heerlijke eten drink je natuurlijk een goede wijn en daarbij kan Maître Sjuul Klinkert uitstekend van dienst zijn: de kaart bevat zo puur mogelijke wijnen, ongeveer negentig stuks voor elke smaak. Van heel betaalbaar (€ 19,50) tot meer aan de prijs (€ 127). De zaal is opgetrokken in crème- en grijstinten, de grote ramen en glasplaten die de diverse vertrekken scheiden dragen zorg voor een ruimtelijk geheel.

Je hebt de keuze uit vijf voorgerechten, drie tussengerechten, zes hoofdgerechten en vijf nagerechten. De 4- tot 6-gangen menu's gaan van €47,50 tot €64,50 met bijhorende wijnarrangementen van €27,50 tot €37,50.

dam view_resize.jpgdam boter_resize.jpg

Hapjes bij het welkomstdrankje (prosecco)

dam hapjes_resize.jpg

Amuse Gaspacho met komkommer en schuim van paling

dam gasp_resize.jpg

Tonijn / mais / zeekraal / komkommer (€19,50)

dam tuna_resize.jpg

Pata Negra ham: regular, gepekeld en in crunch / La Ratte aardappel / peterselie (€17,50)

dam pata_resize.jpg

Kabeljauw / vongole / roseval / ratatouille (€28)

dam kabelj_resize.jpg

Kalfshaas / bospeen / doperwten / tuinbonen (€29,50)

dam kalf_resize.jpg

Kokosijs en schuim van mojito op een crunch van kokos

dam pre des_resize.jpg

Rabarber / crème fraîche / witte chocolade / sorbet rabarber / bittere chocolade (€10,50)

dam dess_resize.jpg

Granny smith / lavendel / yoghurt / appelrasp / yopol (€10)

dam dess1_resize.jpg

Koffie

dam koffie_resize.jpg

 
De bordjes die we voor ons kregen waren op z'n zachtst gezegd meer dan verdienstelijk. Strak gedresseerd, prijs/kwaliteit uitstekend en met veel gevoel en respect voor de kraakverse producten. De nagerechten waren het minst. Ze ontbraken niet aan creativiteit maar waren iets te zoet en hierdoor niet in balans.
Zowiezo mag GaultMillau hier langskomen. Ze zullen verre van teleurgesteld zijn !

Het ontbijt in het Arresthuis wordt geserveerd in restaurant Damianz. Het was heerlijk én super uitgebreid, met een goede prosecco erbij, eitjes naar keuze, vers geperst fruitsap, kraakvers brood en ontbijtkoeken,....

ontbijt1_resize.jpg

ontbijt2_resize.jpg

ontbijt3_resize.jpg

ontbijt4_resize.jpg

ontbijt_resize.jpg

ontbijt7_resize.jpg

ontbijt5_resize.jpg

Het Arresthuis is dé ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Floriade, op wandelafstand van de vele winkels, ... met talrijke interessante wellness- en culinaire arrangementen.

Het Arresthuis / restaurant Damianz
Pollartstraat 7
6041 GC Roermond
http://www.hetarresthuis.nl/


 

19-05-12

Pizzeria Ristorante Romagna

Na ons eerste bezoek was het al duidelijk. In de buurt van Sluis? Een week op voorhand een tafel reserveren is de boodschap. Om 12u15 waren alle vrije tafels ingenomen.
Een grote kaart met zoveel keuze. Na een gigantisch heerlijk glas prosecco, nam Man de Calzone (€13), de kinderen een kinderpizza Funghi (€7,5) en ik de pizza Proscuitto en rucola (€14,50).

pizz_resize.jpg

Een tiramisu as-he-should be & à la minute gemaakt (€6) en koffie om af te sluiten.

tira_resize.jpg

koffie_resize.jpg

En na een lekkere lunch wat shoppen

sergio_resize.jpg

en even gaan kijken wat de lunch in september zoal zal bieden.

oud sl_resize.jpg

En poseren met de Land Rover van de chef natuurlijk

rr_resize.jpg

Pizzeria Ristorante Romagna, Kaai 7, 4524 CL Sluis, Nederland, tel 00 31 117 462438

06-11-11

Pizzeria Ristorante Romagna

Een gezellig typisch Italiaans restaurant/pizzeria met open keuken waar het gonst van bedrijvigheid met Italiaanse swung en waar gegoocheld wordt met superverse ingrediënten. Als een driesterrenchef als Sergio Herman zijn pizza's daar haalt, dan moesten we hier zeker eens gaan eten.

sluis, italiaans, romagna, sergio herman

sluis, italiaans, romagna, sergio herman

De vriendelijke gastvrouw stelde meteen de uitgebreide kaart voor met voor ieder wat wils. Hoewel een grote kaart niet altijd voor kwaliteit staat, was dat hier zeker wel het geval.
Man nam de Calzone (€13), ik nam de pizza Proscuito en rucola (€14,50) en de kinderen een kinderpizza Margherita (€6) en Proscuito (€7,5). Allemaal even lekker.

sluis, italiaans, romagna, sergio herman

Oh ja, zelden zo een lekkere tiramisu (€6) gegeten. Anders dan anders: à la minute klaargemaakt, heel luchtig en zoals het hoort ZONDER Amaretto.

sluis, italiaans, romagna, sergio herman

sluis, italiaans, romagna, sergio herman

Met een fles correcte rode huiswijn - een jonge Montepulciano - (€18), een fles San Pellegrino (€5) en espresso (€2,30) vertrokken we tevreden naar ons vakantieadres.

Pizzeria Ristorante Romagna, Kaai 7, 4524 CL Sluis, Nederland, tel 00 31 117 462438 

03-11-11

Pure C : het Ibiza aan de Noordzee

Onze vorige zalige vakantie hier inclusief tapas, lunch én diner in Pure C (uitgebreide verslag kan je hier lezen) vroegen gewoon voor een herhaling. Dus trokken we met ons gezin voor Mans verjaardag opnieuw naar Pure C : het restaurant en lounge bar van het culinaire meesterbrein Sergio Herman. Het bevindt zich voor wie het niet kent op de tweede verdieping van het Strandhotel met een schitterend zicht op de duinen en zee.

IMG_8585_resize.JPG

Wij hadden onze suite ook op deze verdieping dus kan het handiger ? Zodra de liftdeuren openen, zit je in een ander universum: een sfeervol en trendy interieur, leuke muziek, hippe zetels… de sfeer zit direct goed.

IMG_8689_resize.JPG

IMG_8690_resize.JPG

IMG_8719_resize.JPG

We werden vlot ontvangen en de kinderen konden meteen op de foto met de sympathieke jonge chef Syrco Bakker.

IMG_8680_resize.JPG

We kregen net als bij ons vorige bezoek een plaats aan één van de twee witte designereilanden.

IMG_8682_resize.JPG

Als aperitief een heerlijke Hendrick's Gin Tonic, fantastisch gepresenteerd en recht vanuit de bar.

IMG_8693_resize.JPG

Uit de kaart ging onze voorkeur uit naar het ‘Beleven, delen en proeven’ menu. Vorige keer ook een topervaring.
De kinderen kozen de Mac Sergio met dikke fritten. Ze waren een beetje ontgoocheld dat én de leuke kindermenukaart verdwenen was én de speelhoek (die plaats had gemaakt voor een bureau). Maar gelukkig gaan ze graag op restaurant en bieden wat stiften en papier uren plezier.

IMG_8722_resize.JPG

IMG_8732_resize.JPG

Het genieten kon beginnen met de aperitiefhapjes: allen vol van smaak en perfect in balans. 

Olijvenbrood toast, tzatziki
Strandkrabbetjes, aardappel, boerenkool

IMG_8696_resize.JPG

IMG_8697_resize.JPG

Pane carasau, zwarte olijf, basilicum

IMG_8695_resize.JPG

Rode biet, five spice, crème crue

IMG_0870_resize.jpg

Eerste voorgerecht:
Zeeuwe creuse caresse, groene appel, venkel, curry
Iets zuur, iets krokant, zilte oester en zalige curry… waauw !

IMG_0872_resize.jpg

Tweede voorgerecht:
Pompoen, linzen, waterkers
Als je anti-vegetarisch bent dan is dit gerecht er absoluut één om je over de streep te trekken. Hoe Syrco 'simpele' linzen kan verheffen tot zoiets hemels...

IMG_0874_resize.jpg

Derde voorgerecht:
Gelakt Berkshire buikspek, quinoa, bio-worteltjes, ketjap-vinaigrette
Een zalig in de mond smeltend stuk buikspek.

IMG_0875_resize.jpg

Eerste hoofgerecht:
Geconfijte kabeljauw, aardpeer, peterselie, paddenstoelen
We konden kiezen voor optionele truffel maar hebben daarvoor wegens geen grote fan bedankt. Boterzachte vis, verse pasta en een overheerlijk sausje dat je tot het laatste druppeltje wou oplikken.

IMG_0887_resize.jpg

Tweede hoofgerecht:
Jonge eend, kool variëteiten, hazelnoot, eigen jus
Dat kwam in een stijlvol ‘deelbord’ van Pieter Stockmans dat ik poogde over te hevelen naar mijn eigen bord. IMG_0892_resize.jpg

IMG_0893_resize.jpg

Hoofgerecht van de kinderen was de Mac Sergio

IMG_8700_resize.JPG

IMG_8701_resize.JPG

nadat ze de helft van de vorige gerechten hadden geproefd. Volgende keer toch maar een menu bestellen voor hen...

Nagerecht:
Duindoornbessen, pure chocolade, yoghurt

IMG_0900_resize.jpg

IMG_0899_resize.jpg

En de kinderen kregen een dame blanche: twee mooie quenellen vanilleijs, krokantjes met apart chocoladesaus en slagroom.

IMG_8712_resize.JPG

Bij de koffie kwamen nog zoetigheden waaronder nog warme madeleines.

IMG_8737_resize.JPG

IMG_8736_resize.JPG

Het ‘Beleven, delen en proeven’ menu aan € 59 per persoon – een méér dan correcte prijs voor wat je gepresenteerd krijgt. De jonge witte droge Portugese wijn Quinta de Saes 2010 was prijs/kwalteit top (€36).

Pure C resto-bar, Blvd de Wielingen 49, 4506 JK Cadzand-Bad, 00 31 117 39 60 36

En wat doet een mens na een heerlijke maaltijd? Uitwaaien op het mooie strand van Cadzand en nadien richting Sluis rijden om daar eens even op de kaart te kijken! Even kijken en ja... weer helemaal veranderd na ons vorige bezoek.

IMG_8625_resize.JPG

IMG_8905_resize.JPG

IMG_8444_resize.JPG

De tapasbar blijft ook een aanrader voor wie geen plaatsje kon bemachtigen in het restaurant. Het was er voor een vakantieweek vrij rustig in de vooravond dan toch. De drankenkaart is iets minder uitgebreid dan bij het vorige bezoek maar daar gaan we niet moeilijk over doen.

IMG_8532_resize.JPG

IMG_8554_resize.JPG

De basiskeuken van Pure C reflecteert dan wel Oud Sluis maar Syrco Bakker neemt en draagt daar ook de verantwoordelijkheid voor zijn keuken (dat hebben we 's avonds tot in de suite kunnen horen lol). In vergelijking met onze vorige bezoek, dragen de gerechten nog meer zijn signatuur. Eten om van te houden en gelukkig van te worden. Over het waarom dat Sergio Herman deze 26 jarige kok kan 'loslaten' in Pure C is meer dan duidelijk. De zaalmedewerkers zijn casual gekleed maar laat schijn vooral niet bedriegen, want achter dat informele schuilt een enorme vakkennis. Vaak komen ze, net als het keukenpersoneel, uit Oud Sluis.
Na de eerste prachtscore (16/20) in de GaultMillau komt Pure C meteen op nummer 55 in de Lekker 2012 gids terecht. Nu een eerste ster ? Want dat is Pure C zéker waard. De kwaliteit is constant, ze blijven zichzelf vernieuwen.

15-10-11

Diner bij Oud Sluis*** en guesthouse Chico Y Luna

Elke reden is een reden om te feesten en genieten maar 10 jaar huwelijk zeker ! Waar? Daar was geen twijfel over. Na ons eerste diner daar (verslag hier) stond dat al vast: het werd opnieuw Oud Sluis. 7 september 2010 reserveerden we onze tafel in Oud Sluis en 2010 is geen typfout. Geen moment te vroeg...de wachttijden voor een tafel in het weekend zitten momenteel tot september 2012. Voor de huidige wachttijden kan je hier terecht.

Bij aankomst in het guesthouse van Oud Sluis Chico Y Luna werden we warm en vlot ontvangen door Michel Herman, de broer van Sergio. 

IMG_0798_resize.jpgIMG_0799_resize.jpg

IMG_0589_resize.jpg

We kozen deze keer voor een andere van de drie kamers. Vorige keer hadden we deze die iets groter was maar deze kamer had een prachtig zicht. We moéten dus nog eens terugkomen voor de derde kamer...

IMG_0555_resize.jpg

IMG_0557_resize.jpg

IMG_0561_resize.jpg

Flashy blauwe designbadkamer met regendouche

IMG_0797_resize.jpg

 IMG_0552_resize.jpg

IMG_0553_resize.jpg

Met een welkomstdrankje

IMG_0564_resize.jpg

en hapjes - kroepoek van algen, krokante stengels met tapenade van olijven - IMG_0575_resize.jpg

IMG_0579_resize.jpg

was het genieten van het zonnetje en het mooie zicht op onze grazende buurvrouwen in de weide.

IMG_0590_resize.jpg

Dan was het 'time to get dressed up' en iets voor 19uur werden we opgehaald en naar Oud Sluis gebracht.

IMG_0805_resize.jpg

Ik geef toe: de eerste keer zo een toprestaurant binnenstappen is een hele beleving. Na een paar keer ben je super relax en kan je er eigenlijk nog meer van genieten. En dat hebben we gedaan !

We werden verwelkomt door de talentvolle sommelier Benjamin De Buck. Nog geen 25 jaar en in 2009 kreeg hij al van GaultMillau de award Talentvol Sommelier van het Jaar. Toen werkte hij ondanks zijn jeugdige leeftijd al drie jaar voor Oud Sluis.
We kregen meteen een glas champagne Domaine Dehours Les Vignes de la Vallee aangeboden die speciaal voor Sergio gemaakt wordt, water, brood en boter volgden.

IMG_0602_resize.jpg

Nick Bril, Sergio's sous-chef en rechterhand - die La Chapelle gaat runnen - zagen we door het lange raam dat  keuken van zaal scheidt, druk bezig tussen de andere jongens. Hun concentratie was voelbaar tot in de zaal.

Tijdens het aperitief en toen het nog lukte... een geschenk'rebus' voor Man. Lang weekend met gezin naar Strandhotel en diner in Pure C.

rebus_resize.jpg

Dan volgden de amuses

Miso en paddo's om te liken
Woordspeling om te likken ;-)

IMG_0595_resize.jpg

Gemarineerde diepzeegarnalen
yoghurt en dashi, mikan gold
Erwtjes
koude crème van erwtjes, cake van erwtjes, salade kreeft en groene thee

IMG_0598_resize.jpg

Detailfoto gemarineerde diepzeegarnalen

IMG_0599_resize.jpg

Detailfoto yoghurt en dashi, mikan gold

IMG_0600_resize.jpg

Detailfoto erwtjes: koude crème van erwtjes, cake van erwtjes, salade kreeft en groene thee

IMG_0601_resize.jpg

Tomaat, artisjok, ansjovis
Inktvis, fideua, rode pepper
Rendang, makreel, groentesalade

IMG_0610_resize.jpg

Detailfoto: tomaat, artisjok, ansjovis

IMG_0607_resize.jpg

Detailfoto: inktvis, fideua, rode pepper

IMG_0606_resize.jpg

Detailfoto: rendang, makreel, groentesalade

IMG_0608_resize.jpg

Maatje zoals vroeger en nu op onze manier

IMG_0615_resize.jpg

IMG_0613_resize.jpg

Na het apertief kwam er bij de amuses een bourgogne Vézelay La Galerne 2008 uit domeine Montanet-Thoden. Vézelay ligt in de buurt van Chablis, en dat proef je in de wijn. Alleen, de wijngaarden van Vézelay zijn een stuk minder vermaard. Na een afwezigheid van ruim een eeuw bestaan ze pas weer sinds 1989. De vézelay La Galerne van het Frans-Nederlandse Domaine Montanet-Thoden wordt puur natuurlijk gemaakt.

IMG_0611_resize.jpg

We kozen zonder twijfel voor het menu Père et Fils met aangepaste wijnen (€195 per menu en €99 voor aangepaste wijnen, per persoon) . Een doordachte en logische keuze én aanrader als je Oud Sluis betreed. Duur ? Eigenlijk niet. Ga om de twee maanden met twee op restaurant, neem een apertief, driegangendiner en wijnen en je zit snel aan €50 pp. Doe dat een jaar niet en ga eens naar Oud Sluis !

IMG_0700_resize.jpg

Net voor de voorgerechten stapte Sergio de keuken binnen. De spanning is beheerst en de aandacht gefocust. In 'shiften' komt hij vriendelijk iedereen in de zaal welkom heten.
Sergio kwam ons attent proficiat wensen en zei meteen dat 'we nog een plekje moesten laten voor een speciaal vierde dessert én dat hij ons later kwam halen voor een rondleiding in de keuken.'

Eerste voorgerecht:
Kreeft
graantjes en zaden, witte frisse groente salade en gefermenteerde tonijn

IMG_0622_resize.jpg

Hierbij kwam een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc Kloof Street 2009. Deze komt uit drie wijngaarden in verschillende delen van Swartland: één met 29 jaar oude Chenin blanc wijnstokken in aan Riebeek Kasteel Mountain en de andere twee op 40+ jaar oude bush Chenin in Paardeberg mountain.

IMG_0619_resize.jpg

Tweede voorgerecht:
Gerookte langoustine
frisse couscous van rauwe romanesco bloemkool, gelakt spek, ui variëteiten, specerijenjus

IMG_0624_resize.jpg

IMG_0625_resize.jpg

Hierbij kwam een riesling Wiltinger Braunfels 2009 Van Volxem

IMG_0623_resize.jpg

Derde voorgerecht:
Schelpjes en krab
ceviche en jalapeno

Op het deksel

IMG_0633_resize.jpg

Onder het deksel

IMG_0639_resize.jpg

en erbij

IMG_0638_resize.jpg

Mooi gepersonaliseerd bestek

IMG_0632_resize.jpg

Hierbij kwam een traditionele Japanse saké Kinkame rijstwijn 17% van Okamura Honke. Aroma's van pure rijst, groenen bonen, dashi en ceder. Ik vond deze iets te zoet bij dit gerecht en hoorde van andere tafels hetzelfde.

IMG_0628_resize.jpg

IMG_0629_resize.jpg

Vierde voorgerecht:
Zeetong
gillardeau oester, komkommer, selderij en verveine

IMG_0653_resize.jpg

IMG_0651_resize.jpg

Hierbij kwam een Nieuw-Zeelandse chardonnay Dog Point 2009. Complex met een rijke maar frisse smaak met citrus en kruidige toetsen. Heel intense wijn met alcoholgehalte van 14,5%. Eén van de beste chardonnays die ik mocht proeven.

IMG_0643_resize.jpg

Hoofdgerecht:
West-Vlaams rood rund van slagerij Van Dierendonck BBQ terug in de weide
artisjok poivrade, hokkaido pompoen, aubergine

IMG_0660_resize.jpg

IMG_0663_resize.jpg

IMG_0665_resize.jpg

De bedoeling was we het rund - dat in de perfect gebakken was en warmgehouden werd op de mini BBQ - zelf terug in de weide te zetten. Uitleg over waar zijn idee voor dit gerecht kwam kan je hier bekijken. Het vlees. Op een weide, vlakbij de Veurnese polders, grazen 8 koeien van de familie Dierendonck. “Het gras en de zilte zeelucht geven een speciale smaak aan het vlees”, vertelden vader en zoon Dierendonck laatst in een reportage over 'Sterrenboeren' in Telefacts. “Als ze geslacht zijn, wordt het vlees speciaal gedroogd. En aan elk geslacht stuk vlees hangt een bordje met de naam van alle sterrenrestaurants, waaraan we leveren”

IMG_0668_resize.jpg

Bijgerecht: zelfde rund maar gepekeld en in tartaar

IMG_0675_resize.jpg


Hierbij kwam een Côte de Nuits-Villages Les Fourneaux 2005. Rijke wijn met een lange afdronk en noten van bes.

IMG_0657_resize.jpg

Dan konden we kiezen tussen het assortiment kazen dat we - hoe aantrekkelijk ook - rustig aan ons lieten voorbij rijden

IMG_0693_resize.jpg

en we gingen uiteraard voor de desserts. Zo subliem in vorm, textuur en smaak heb ik ze nog maar zelden gezien. Sergio is een keukentovenaar, zoveel is zeker. Altijd verrassend !

Eerste dessert:
Zeevruchten

Met een knipoog naar de welgekende chocolade zeevruchten.

IMG_0690_resize.jpg

IMG_0688_resize.jpg

Hierbij kwam een geweldige 15 jaar oude Blandy's Madeira

IMG_0676_resize.jpg

Tweede dessert:
Nectarines, sojamelk, karamelcitrusmoussele en spicy sweet thaijus

IMG_0695_resize.jpg

IMG_0697_resize.jpg

Hierbij kwam een Coteaux du Layon Beaulieu Château Pierre-Bise 2008, ook voor het derde dessert. Gouden kleur met appel- en amandelaroma's.

IMG_0694_resize.jpg

Derde dessert:
Bessen, yoghurt- citroenmelisse, zomerpostelein en gesuikerde brioche

IMG_0710_resize.jpg

Onder deze 'fake' pure rock and roll taart

IMG_0715_resize.jpg

zat een extra vierde dessert ter gelegenheid van onze tiende huwelijksverjaardag: zwarte sesam, ananas, shiso en groene appel.

IMG_0717_resize.jpg

IMG_0718_resize.jpg

IMG_0723_resize.jpg

Bij de koffie kwamen nog versnaperingen:

parel van yuzu, chocoladevoetje met gepofte rijstparels.

IMG_0725_resize.jpg

Boven: granité van bessen en hierbas, vlierbloesemyoghurt, sorbet van gojibes, chips van bessen. Onder: cremeux van groene kruiden en melkchocolade, koriander en gember.

IMG_0730_resize.jpg

Granité van bessen en hierbas, vlierbloesemyoghurt, sorbet van gojibes, chips van bessen.

IMG_0733_resize.jpg

Roomijs van bloemen, tomatenconfituur en honingpollen

IMG_0735_resize.jpg

Koffie, Japanse kersenbloesem en karamel

IMG_0738_resize.jpg

Flex van passievrucht en witte chocolade, griesmeelpap met limoen en pandanIMG_0739_resize.jpg

en als laatste: ‘The Final Touch’: hazelnootcrème en citrus

IMG_0742_resize.jpg

IMG_0741_resize.jpg


Maar dé allerlaatste Final Touch van die fantastische culinaire avond was een foto met Sergio

IMG_0641 logo.JPGén rondleiding in de keuken van Oud Sluis.

De keuken van Oud Sluis noemen ze Het Monster. Hier draaien ze shifts van vijftien à zeventien uur. Floris zet de rondleiding verder. Je merkt snel dat iedereen hier een schakel is aan de ketting.

IMG_0749_resize.jpg

Dat Monster is niet zo heel groot. Centraal een eiland vol vuur. Links de passe: het 'altaar' van Oud Sluis.

IMG_0756_resize.jpg

De wanden afgewerkt met roestvrijstalen werkbladen waar ze tijdens de service schouder aan schouder staan.

IMG_0750_resize.jpg
Verder hebben ze in Sluis nog een aantal bijkeukens waar voorbereidingen getroffen worden. Om half één 's morgens draaide de KitchenAid nog op volle toeren. 'Nog even een nieuw dessert uitproberen'... want stilstaan is achteruitgaan.

IMG_0755_resize.jpg

IMG_0753_resize.jpg

IMG_0754_resize.jpg

Met de rekening

IMG_0758_resize.jpg

en een eetbaar afscheidcadeau van Oud Sluis van The Chocolat Line van chocolatier Dominique Persoone werden we rond 1 uur afgezet aan het guesthouse.

IMG_0794_resize.jpg

IMG_0795_resize.jpg

Een paar uur nadien zalig wakker worden in Chico Y Luna: gashaard aan en stil zijn want onze buurvrouwen sliepen nog ;-)

IMG_0760_resize.jpg

IMG_0767_resize.jpg

Een ontbijt op bed met 3 Michelin sterren van één vierkante meter !

IMG_0778_resize.jpg

IMG_0777_resize.jpg

Vers sinaasappelsap en appelsap
Koffie en ei au choix: Man een spiegelei en ik zachtgekookt

IMG_0784_resize.jpg

Brioche met versgerookte paling
IMG_0785_resize.jpg

Appeltjes, witlof, geitenkaas en honing
Huisgemaakte choco, stroop, graantjesmosterd, pindakaas

IMG_0788_resize.jpg

Kaas en ham in twee soorten

IMG_0787_resize.jpg

Yoghurt met krokantjes, mango en basilicum

IMG_0790_resize.jpg

een assortiment broodjes en koeken
peper en zout ... en natuurlijk porselein van Pieter Stockmans

IMG_0793_resize.jpg

Deze twee dagen waren een fantastische 'afsluiter' van 10 jaar huwelijk. Op naar de volgende 10 maar we gaan beslist niet zo lang wachten om Oud Sluis opnieuw te bezoeken. Een speciaal woordje van dank ook voor het volledige zaalteam. In het bijzonder de vrouwelijke sommelier Lotte Wolf voor de fijne presentatie van de wijnen en het bezorgen van de details van de gerechten. Want vaak worden deze discrete professionals vergeten in sterrenzaken.

Oud Sluis, Beestenmarkt 2, 4524 Sluis

Chico Y Luna, Sint Annastraat 181, 4524 Sluis

 

13-10-11

10Y

Vandaag exact 10 jaar geleden huwden Man en ik. Het was toen wel iets warmer (25 graden jawel). Wij vieren dat deze keer niet in kasteel Diepensteyn maar hier en blikken terug op een fantastische tijd samen.

10Y_resize.JPG

20-08-11

Start To Crutch with Friends ...

Mijn twee nieuwe vrienden kregen het gezelschap van deze schone immobilizer en dan nog voor een drieweekse... in 't beste geval. Noch plooien noch steunen: letterlijk en figuurlijk.

Maar er zijn ergere dingen: zoals de Pukkelpop ramp de dag dat ik uit ziekenhuis ontslagen werd.  

a brace_resize.jpg





19:11 Gepost in Op schok | Commentaren (2) |  Facebook |

16-08-11

Start to Crutch

Deze week nog begin ik eraan! Voor hopelijk niet langer dan een week of 3...

kruk_resize.jpg

18:38 Gepost in Op schok | Commentaren (3) |  Facebook |

28-07-11

Culinaire souvenirs

Naast de zalige markten bomvol verse produkten en de kraampjes aan de kant van elke weg kan je in de Provence ook terecht op zoveel andere adressen

Chateau d'Estoublon
Estoublon is niet enkel een wijndomein en een restaurant maar ze hebben er ook fantastische olijfolie die je op mening grote tafels kan terugvinden. Breng zeker eens een bezoek aan de olijfgaarden met AOC Les Baux.

IMG_7303_resize.JPG

Envie de Terroirs
Een restaurant én winkel in één. De 'tapas' zijn er heerlijk en de wijnen komen ook per glas met de nodige info. Een beetje erg druk om binnen te zitten maar vooral best gezellig op het terras op de mooie plaats van Uzès.

provence, envie de terroirs

provence, envie de terroirs

provence, envie de terroirs

provence, envie de terroirs

IMG_6669_resize.JPG

Voor mij een zeer gevaarlijke winkel. Hun hele assortiment wijnen, regionale olijfolie, confituur, aperitiefjes, honing, zout, azijnsoorten, mosterd met onder andere vijgen, truffels en olijven staat ook online.
Ik bracht fleur de sel , deze Terroirs huisaperitieven op basis van vijgen en meloen en ook

IMG_7307_resize.JPG

Sel du Chateau mee. Dit zout is een samenvoegsel van Fleur de Merlot en Fleur de Cabernet, perfect bij vis, rood vlees en groenten. Alle info over deze Sel de Vin kan je hier ook vinden.

IMG_7305_resize.JPG

25-07-11

Ribstuk à la Provençale

Nodig:
een lekker stuk Charolais

IMG_6915_resize.JPG
peper en zout

IMG_6916i_resize.jpg

zicht op een wijnkasteel

2315928157.JPG

Fantastisch niet ?

18-07-11

Puur Provence 2011

Waar zat One Life en co zolang zal je je menigmaal hebben afgevraagd ? Twee jaar geleden zaten we er ook. Deze keer waren we te gast in een wijnkasteel met privé zwembad, poolhouse en omringd door 100 hectare wijngaard, waarvan 70 hectare Côtes du Rhône. 

Vervang je pc door zalige marktjes, de Mont Ventoux, Venasque, Seguret, festival in Avignon, Uzès, Gorges de l'Anesque,... puur en lekker eten en drinken... veel zwembadplezier... familie en vrienden...

263519_2058540994509_1574170739_2062864_4277057_n.jpg

IMG_6735_resize.JPG

IMG_5896_resize.JPG

IMG_5921_resize.JPG

IMG_6898_resize.JPG

IMG_6003_resize.JPG

IMG_6008_resize.JPG

IMG_6011_resize.JPG

IMG_6022_resize.JPG

IMG_6023_resize.JPG

IMG_6035_resize.JPG

IMG_6391_resize.JPG

IMG_6675_resize.JPG

IMG_6322_resize.JPG

IMG_5766_resize.JPG

IMG_5863_resize.JPG

IMG_5877_resize.JPG

IMG_5909_resize.JPG

IMG_5981_resize.JPG

IMG_6196_resize.JPG

IMG_6216_resize.JPG

IMG_6240_resize.JPG

IMG_6294_resize.JPG

IMG_6499_resize.JPG

IMG_6536_resize.JPG

IMG_6263_resize.JPG

IMG_6552_resize.JPG

IMG_6958_resize.JPG

IMG_6644_resize.JPG

19:43 Gepost in Op schok | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-11

Een jaar geleden...

...dag op dag stond mijn wereld even stil... zoals bij anderen op andere dagen gebeurd...

En nog steeds is er niets veranderd en blijven treinen - oa op die plaats - door het rood rijden. 'Risico uitsluiten is onmogelijk'... een fijne gedachte....

Mijn gedachten gaan vandaag vooral voor de nabestaanden van de betreurde slachtoffers en de hulpverleners.

 

 

 

trein, halle, treinramp

 

04:26 Gepost in Op schok | Commentaren (0) | Tags: trein, halle, treinramp |  Facebook |

06-11-10

Pure C: een absolute topper

Ik boekte 'met voorbedachte rade' een gezinsvakantie in het Strandhotel in Cadzand als cadeau voor Man zijn 40ste verjaardag. Om te bekomen van ons weekend Hof Van Cleve en natuurlijk om te lunchen en dineren in Pure C. Net in die week dat we in Cadzand waren, werd Oud Sluis met Beste Chef 2011 Sergio Herman opnieuw bekroond met zijn 20 punten én was Pure C in de Gault Millau 2011 de hoogst genoteerde nieuwe binnenkomer met 16 punten.

IMG_4029_resize.JPG

Meestal gaat het omgekeerd: je bezoekt Pure C, maakt kennis met de handtekening van Sergio en gaat dan naar Oud Sluis. Maar waarom ook niet omgekeerd?

 IMG_3667_resize.JPG

IMG_3750_resize.JPG

IMG_3784_resize.JPG

IMG_3785_resize.JPG

IMG_3760_resize.JPG

We zijn gestart met een glas 'Bubbles by the glas': een zeer lekkere cava Albet i Noya (€8).

IMG_3753_resize.jpg

En voor de kindjes Pure C Sparkling water.

IMG_3755_resize.JPG

Uit de 11 mogelijke tapas - Little Bites - ging onze keuze naar:

Dikke fritten, luchtige aioli, pikante tomatencompote (€5,50)

IMG_3764_resize.JPG

Gemarineerde zalm tribute to my father (€8,50)

IMG_3765_resize.JPG

Ceviche van makreel, pequillo coulis en avocadocrème (€8,50)

IMG_3763_resize.JPG

en Iberico, bio-tomatenmarinade, olijvencrème en campery toast (€8)

IMG_3767_resize.JPG

Verder kon je nog kiezen tussen tzatzki met olijvenbroodtoast; Thai salad; anjovisjes, ingelegde groentjes en crème van zoete ui; oesters natuur; kokkeltjes, mosseltjes en scheermessen in escabeche; bloedworst met appel, witlof salade en mosterdcrème; en Peking eend met salade van glasnoodles en sambal 'maison'. Gaande van €4,5 tot €9,50 per schotel. Naast de bubbles is er een mooie keuze aan wijnen per glas. (€4 tot €9)

 

Lunch in Pure C

We zijn gestart met een fantastische gin tonic met Hendrick's gin. (€9,75). Een gin met een infusie van komkommer en rozenblaadjes. Komkommer en citrus in het glas.

IMG_3883_resize.JPG

Al snel kwamen een aantal hapjes:


Handgerolde couscous met waterkers en champignoncrème
Krokantjes van champignons en champignoncrème

IMG_3875_resize.JPG


Chips met Iberico en olijvencrème

IMG_3876_resize.JPG

Allen een aanzet van wat nog kwam: uiterst puur.

IMG_3879_resize.JPG

De kindjes kozen de Mac Sergio met dikke frieten uit de uitgebreide kinderkaart. Alle gerechtjes aan €14,50 met surprise dessert. Een meer dan correcte prijs. Verder was er nog een crispy kalfsschnitzel met tagliatelle en tomaat, MRY steak met dikke fritten en mayonaise, en spaghetti met balletjes is tomatensaus.

IMG_3885_resize.JPG

Wij namen het menu Pure C... beleven, delen en proeven (€55) en kozen uit de toch wel uitgebreide gevarieerd geprijsde wijnkaart een Zuid-Afrikaanse Raats Stellenbosch Chenin Blanc 2009 (€25)

IMG_3886_resize.JPG

Het menu bestond uit 3 frisse starters, daarna vis, vlees met de mooiste groenten van het moment en kaas of dessert. Dit menu is uiteraard enkel per tafel verkrijgbaar en wijzigt elke maand.

Terwijl de kindjes genoten van hun Mac Sergio en vertrokken lege bordjes achterlatend naar de speelruimte

IMG_3891_resize.JPG

IMG_3894_resize.JPG

IMG_3895_resize.JPG

volgde ons eerste voorgerecht: mosseltjes, pompoen, salade van linzen en pompoen, crème bleekselder en mosterd, gomasio van pompoenpitten en citrusgranité.

IMG_3889_resize.JPG

Het tweede voorgerecht: sambal toatjo met tartaar van gamba, zure zoom en verloren groentjes.

IMG_3899_resize.JPG

Het derde en laatste voorgerecht: canneloni met spinazie, gekarameliseerd witlof, parmezaanmelk en appel. Een absolute vegetarische topper.

IMG_3911_resize.JPG

Vis: Massala met schol, jonge worteltjes, aardappel, gel van hibiscus.

IMG_3912_resize.JPG

IMG_3913_resize.JPG

De 'mooie' presentatie is jammer genoeg de mijne. Het mooie bord was sneller leeg dan mijn fototoestel was...

IMG_3915_resize.JPG

Vlees: Bosduif met vergeten groente, geplette aardappel, eigen jus en koffie-olie. Echte geschoten bosduif met als bewijs het loodje dat er nog inzat.

IMG_3927_resize.JPG

IMG_3928_resize.JPG

IMG_3929_resize.JPG

Nadien hadden we de keuze uit een 'Lady Charly' (die we nadien mochten proeven) of bio-kazen uit de regio en enkele internationale toppers en kozen voor de kaas. Keiems bloempje, bio bleu uit Gent,brokkelkaas, ...Een gelei van bruin bier, fijngemalen noten en brood met krenten en noten en heerlijke boter maakten dit plankje compleet.

IMG_3936_resize.JPG

IMG_3938_resize.JPG

De kindjes kregen een dame blanche: twee mooie quenellen vanilleijs, krokantjes met apart chocoladesaus en slagroom.

IMG_3939_resize.JPG

IMG_3941_resize.JPG

IMG_3942_resize.JPG

Bij de koffie kwamen nog zoetigheden en chocolade. De macarons waren subliem.

IMG_3944_resize.JPG


Diner in Pure C

IMG_4016_resize.JPG

IMG_4127_resize.JPG

IMG_4125_resize.JPG

IMG_4133_resize.JPG

We konden er voor het diner - gezien we met de kindjes waren - al om 18u30 terecht, dat vond de keuken blijkbaar erg fijn. We starten met de zo goed bevallen cava Albet i Noya (€8) en kregen opnieuw eerst wat hapjes (zie lunch).

De kindjes namen het visje van de dag, garnaaltjes en super aardappelpuree.

IMG_4138_resize.JPG

IMG_4155_resize.JPG


Na het mooie menu hadden we onze zinnen gezet op 't Zwin en platte Zeeuwse oesters en nadien le platteau Sergio (€24) maar dat allen samen werd ons - terecht - afgeraden. We kozen dus wijselijk de platteau. De caleidoscoop van Sergio’s signatuurgerecht.

IMG_4140_resize.JPG

We kozen voor een Zuid-Afrikaanse De Grendel 2009 Cape of Good Hope Semillon Viognier Chardonnay (€41).

IMG_4135_resize.JPG

Als dessert kozen we een 'Lady Charly' een White Lady met groene appel en viooltjes en een Citrus/koffie dessert. En de kindjes de dame blanche.

IMG_4178_resize.JPG

IMG_4175_resize.JPG

Ik kan het niet beter zeggen dan zoals ze het zelf omschrijven: mooie wereldse smaken, zoveel mogelijk organic en uit onze zee. De gerechten van Pure C vinden hun oorsprong natuurlijk in Hermans culinaire heiligdom Oud Sluis. Ze hebben onmiskenbaar dezelfde hoge kwaliteit en orginaliteit. Het is een en al verfijning en gedrevenheid dat hier op het bord komt: van zilte oesters met frisse komkommerstructuren tot heerlijke duif, en alles wat tussendoor op tafel verschijnt. In de keuken gaat onder leiding van Syrco Bakker duidelijk heel veel aandacht naar de gerechten en naar de presentatie.
Er hangt, ook al is het november, een echt vakantiegevoel. Een modern, clean maar toch zeer gezellig interieur. De bediening is los en informeel, allen fris gekleed en onder leiding van gastheer Jacco Lagasse en sommelier Maurice De Jaegher, die we eerder al in Oud Sluis zagen. De signature van Sergio is er maar ook die van hen. Een zaak die enkel nog méér kan groeien. Een kweekvijver van en voor talent.
Net als voor het interieur van Oud Sluis, werkte Sergio Herman ook voor Pure C met de Belgische ontwerper Lieven Musschoot, een rijzende ster aan het designerfirmament. Het hele interieur van de brasserie annex bar annex lounge is afgestemd op het weidse uitzicht op indrukwekkende natuur rondom: de Noordzee met aanpalende imposante duinen.

Pure C, dat ondergebracht is in het wat verouderde Strandhotel (dat in volle vernieuwing is) biedt nu plaats aan tachtig personen. In de bar-lounge bevinden zich nog eens veertig zitplaatsen. Bij mooi weer kunnen de gasten ook buiten zitten. Het terras met robuuste houten meubels van Piet Boon en zitput met haard is een prachtige plek om in de zon te vertoeven.

IMG_3779_resize.JPG

Binnen in het restaurant staat centraal een grote houten verweerde tafel waar 's morgens het ontbijt wordt gepresenteerd. Tijdens de service met leren stoelen van Arper.

IMG_4019_resize.JPG

IMG_3776_resize.JPG

Daarnaast vind je in de eetruimte ook nog ‘zitschelpen’ van gelakt mdf, een soort halfronde tafels. Die zijn goed voor 20 couverts: 5 mensen per tafel.

IMG_3775_resize.JPG

Aan het revolutionaire akoestische spanplafond van Monavisa hangt een imponerende luchter met bladgoud van Cattelani & Smith.

IMG_3905_resize.JPG

IMG_3902_resize.JPG


Over alles is nagedacht. Ook de kinderhoek, waar mooie speeltoestellen en speelgoed staan.

Een hippe, gastronomische kloon van moeder Oud Sluis. Ik vraag me af wat de inspecteurs van Michelin hiervan denken: meteen twee sterren geven? Of is de mooie menu- en wijnkaart hiervoor té eenvoudig in hun ogen? Is Pure C straks de grootste 'concurent' van Oud Sluis? Waarschijnlijk niet. Het sprankelende Pure C en het wat sjiekere Oud Sluis vullen elkaar goed aan, niet alleen in stijl ook in portemonnee. Beiden méér dan ooit sexy, tijdloos en chic aan de top. 'Mama wanneer gaan we hier eens eten?'... gezien er geen speelkamer is, nog net even niet samen.

IMG_3654_resize.JPG

In Oud Sluis hebben we voor 2011 al een tafeltje te pakken maar hier komen we zeker nog eens terug om de zeebaars in zoutkorst, geconfijte aardappeltjes, aubergine, gepofte paprika, citrusolie, kappertjes en olijven; of de rib-eye Black Angus BBQ met fritten en thai bearnaise; of de mooie 't Zwin smaken uit het zwin met bio groenten; of... te proeven.
Fantastisch tafelen aan een meer dan correcte prijs (€19,50 tot €34) en nadien heerlijk uitwaaien in het Zwin of op het strand van het rustige Cadzand, het mooie Damme... meer heeft een mens niet nodig om er weer met opgeladen batterijen tegenaan te gaan.

Pure C resto-bar
Blvd de Wielingen 49
4506 JK Cadzand-Bad
+31 117 39 60 36
mail: contact@pure-c.nl
 

IMG_4122_resize.JPG

IMG_4031_resize.JPG

IMG_4118_resize.JPG

IMG_4036_resize.JPG

IMG_4042_resize.JPG

IMG_4046_resize.JPG

IMG_4067_resize.JPG

IMG_3822_resize.JPG

IMG_3793_resize.JPG

IMG_3807_resize.JPG

IMG_3846_resize.JPG

IMG_3858_resize.JPG

IMG_3859_resize.JPG

IMG_4187_resize.JPG

IMG_4183_resize.JPG

IMG_4181_resize.JPG

IMG_3966_resize.JPGIMG_3696_resize.JPG

IMG_3978_resize.JPG

IMG_4206_resize.JPG

IMG_4222_resize.JPG

IMG_3705_resize.JPG

IMG_3715_resize.JPG

IMG_3678_resize.JPG

IMG_3691_resize.JPG

IMG_4229_resize.JPG

IMG_4197_resize.JPG

IMG_4212_resize.JPG

IMG_4221_resize.JPG

IMG_4230_resize.JPG

IMG_3994_resize.JPG

IMG_3991_resize.JPG

IMG_4014_resize.JPG

 

 

40Y: diner bij Hof Van Cleve

Neen niet ineens 40 jaar samen maar Man die 40 werd. En dus had ik maanden op voorhand een tafel gereserveerd in Hof Van Cleve en een bed in Gastenverblijf Steenhuyse. In dit beschermde 16de eeuwse pand op de markt van Oudenaarde gaan design en historisch karakter in confrontatie. In elke ruimte ontmoeten verleden en heden elkaar in een luxueus en stijlvol Deens geïnspireerd decor. We logeerden er bij ons vorige bezoek aan Hof Van Cleve ook en kregen deze keer een kamer met zicht op het stadhuis en de St.-Walburgakerk.

IMAG0073_resize.jpg

IMAG0074_resize.jpg

IMAG0072_resize.jpg

IMAG0101_resize.jpg

Even na zeven pikte de taxi ons op. Op weg naar... Een weg die al een tijd in mijn culinaire geheugen zat. De weg naar Peter Goossens zijn Hof Van Cleve. We kregen een warme ontvangst van de zeer elegante gastvrouw mevrouw Lieve Goossens en werden meteen naar onze tafel begeleid: nét naast de keuken.

Ook het gekende kaboutertafeltje kwam er meteen aan.

IMAG0114_resize.jpg

Net als een mand met een overweldigende keuze aan huisgebakken brood: spelt-, zuurdesem-, trappisten-, noten-, olijven-, spek-... brood. En keuze uit zes soorten olijfolie.

IMAG0110_resize.jpg

We kozen voor gin tonic als aperitief.

IMAG0106_resize.jpg

Al snel kregen we talrijke hapjes voorgeschoteld
Dorito met kippenlever en een bolletje met vlaamse stoverij

IMAG0105_resize.jpg

Een would be ei van parmezan en beenham: een ongelofelijke creatie. Alsof er een mini spiegelei in zat maar niets is hier zoals het lijkt.

IMAG0108_resize.jpg

IMAG0107_resize.jpg

Noordzeekrab met zeewier

IMAG0112_resize.jpg

Paling / rode biet

IMAG0113_resize.jpg

Net als bij ons vorige bezoek kozen we het menu Frisheid van de natuur 'innovatie en traditie' met aangepaste wijnen (€310)

Eerste voorgerecht: Sardienen
buffelmozarella/tomaten coeur de boeuf/ olijf noir de Nice
bestond uit 4 bereidingen

IMAG0120_resize.jpg

IMAG0117_resize.jpg

IMAG0118_resize.jpg

IMAG0119_resize.jpg

Wijn: Oostenrijkse Riesling Jäger
De familie Jäger maakt al wijn sinds 1838. Met slechts 6,5 hectare aan wijngaard in het plaatsje Weissenkirchen is het één van de beste maar ook één van de kleinste producenten. Vader Manfred is één van de pioniers van de Vinea Wachau. Dit is een samen werkingsverbandvan de beste producenten van de Wachau omtrent afspraken over natuurlijke top wijnen. Zij staan voor natuurbewuste wijnen van zeer hoge kwaliteit. Door de regelgeving van de Vinea behoort de Wachau bij de beste witte wijnen ter wereld.

Tweede voorgerecht Zeebaars met de lijn gevangen
venkel / quinoa / aubergine op lage temperatuur gegaard. Langoust had jammergenoeg een rest darmkanaal...

IMAG0121_resize.jpg

Wijn: Guillaume de Rouville 2008
Domaine de l’Echevin Cote du Rhone Villages Guillaume de Rouville 2007

Derde voorgerecht Jonge zeeduivel
saffraan / chorizo / bouchotmosselen
chorizocrumble, scheermesjes, kokkel, inktvis, boullabaisse/basilicum

IMAG0123_resize.jpg

Wijn: Robert Denogent 2008 Pouilly-Fuisse

Vierde voorgerecht Langoustine Guilvinec
bloemkool / ganzenlever / belotta
bloemkool in couscousvorm, varkenswang

IMAG0125_resize.jpg

IMAG0130_resize.jpg

IMAG0132_resize.jpg

Net voor het hoofdgerecht kregen we de keuze uit de messen van Antoine Van Loocke. Echte kunstwerken, maar wel functioneel. Voor zijn 'patattenscheller' gebruikte hij hoorn van de muskusos, een zeldzaam dier uit de arctische gebieden. Een ander mes is vervaardigd uit het penisbeen van een walrus. Elk mes is uniek.
IMAG0133_resize.jpg

Duif uit de Anjou
butternut / gnocchi / champignons
Niemand kan duif zo subliem bereiden als in Hof Van Cleve... geen woorden voor.

IMAG0136_resize.jpg

Wijn: Rocca Montegrossi 2008

Eén van de desserten: Abrikoos (amandelen/caraïbe 66% / basilicum) ruilden we in voor een
Selectie van Geaffineerde kazen van Bernard Antony / Michel Van Tricht. De keuze was enorm.

IMAG0143_resize.jpg

Uiteindelijk belanden op ons bordje: Keims, Vacherin, blauwe Amont-Achel, blauwe van Gent, Oude beemster, ‘Torta de Oveja’ die we in de Mnu:box al eens kregen,...met een chutney van groene tomaten, droge vruchten, heerlijk brood...

IMAG0145_resize.jpg

IMAG0147_resize.jpg

Na de kazen volgde nog een verfrissing
komkommer
limoen/rode bietsorbet

IMAG0149_resize.jpg

Bosvruchten
limoen/ munt / gember

IMAG0152_resize.jpg

met een Madeira

Chocolade van meesterchocolatier Dominique Persoone en zoetigheden van het huis: een kar vol huisgemaakt lekkers. Doggie bag want maag zat vol... ?  

IMAG0155_resize.jpg

IMAG0156_resize.jpg

IMAG0157_resize.jpg

IMAG0158_resize.jpg

Dé chef kwam even voor middernacht aan elke tafel vriendelijk vragen hoe het was bevallen. Een overbodige vraag.

IMAG0161_resize.jpg

Hij wist te vertellen dat hij daags nadien naar Londen trok voor de opnames van Beste Hobbykok van Vlaanderen en dat het niveau dit jaar opnieuw erg hoog ligt. Die opnames gebeuren dus enkel op zijn vrije dagen. Chefs van zijn niveau laten hun keuken enkel in uitzonderlijke omstandigheden 'achter' maar dan nog is ze in uitstekende handen.

Een keuken waar wij als gastronomen en nerderige hobbykok een rondleiding kregen. Alsof ik de hemel betrad... We kregen de verschillende nissen en eilanden te zien en de eigen bakkerij waar drie mensen full time werken. Een compacte, zeer praktisch ingerichte keuken zijn. Na de service onmiddellijk en onberispelijk opgeruimd.

IMAG0162_resize.jpg

IMAG0163_resize.jpg

IMAG0165_resize.jpg

IMAG0167_resize.jpg

IMAG0168_resize.jpg

IMAG0173_resize.jpg

IMAG0174_resize.jpg

Waren hier voor 40 couverts zoveel prachtige creaties naar de tafels gedragen ? Het volledige team praatte nog even na met een drankje voor twee dagen welverdiende rust. 16uur werken vijf dagen op zeven, dat kan enkel passie zijn.

IMAG0166_resize.jpg

Zoals het hoort sloten we daar het restaurant af, voor één keer dat we niet als eerste aankwamen.

IMAG0179_resize.jpg

IMAG0176_resize.jpg

IMAG0178_resize.jpg

en een paar uur nadien genoten we van een heerlijk ontbijt in Steenhuyse als afsluiter van deze super beleving

IMAG0190_resize.jpg

 

 

 

23-10-10

Sergio Herman per Defender 'Buiten de Kaart'

buitendekaart.jpg

Eén boek dat 3 van mijn passies groupeert. Land Rover Defender, zalig lekker eten én Namibië. Sergio kan in mijn ogen niets verkeerd meer doen. Méér dan een kookboek en kijkboek. Inspiratie !

‘Buiten de kaart’ is het verhaal van twee iconen op hun tocht door Namibië. Sergio Herman, door velen beschouwd als de beste kok van Nederland, trekt per Land Rover Defender, universeel beschouwd als de beste 4x4 ter wereld, door de bush om daar op culinaire ontdekkingsreis te gaan.
In zijn nieuwe boek gaat Sergio Herman letterlijk en figuurlijk ‘buiten de kaart’. Op pad in een gebied dat niet in kaart is gebracht, op zoek naar authentieke ‘bush’-gerechten die nooit op een kaart hebben gestaan. Slechts gewapend met een ‘potje’, een traditionele gietijzeren pan, een efficiënte Ugandan Stove, wat hout en houtskool gaat hij per Land Rover Defender op zoek naar lokale ingrediënten en gerechten.

In ‘Buiten de kaart’ doet Sergio verslag van zijn culinaire ontdekkingsreis. Middenin de prachtige natuur of onder de adembenemende sterrenhemel van zuidelijk Afrika, volgen wij een bekroonde kok op zoek naar authentieke gerechten. Maar ook een man die zichzelf beter leert kennen; nieuwe inzichten en ideeën opdoet.

Naast de wijsheden van een reiziger en zijn avontuur, laat het ons kennismaken met een kok die wel erg ver van huis is en een Land Rover die zich overal thuis voelt. Hoe een kok die culinaire grenzen heeft verlegd de basis van Afrikaans koken ontdekt. Uiteraard spelen de negen bush-recepten die Sergio Herman ontdekt een eigen rol binnen het verhaal. Een rol die de bush overstijgt, want de eenvoudige kost uit Kalahari-woestijn en bush inspireert de kok tot zes nieuwe gerechten voor zijn met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant Oud Sluis.
Sergio Herman kreeg het idee voor zijn ontdekkingsreis door het werk van Julia Samuël en David Robertson van Drive Against Malaria. Per Land Rover reizen Julia en David door de binnenlanden van Afrika om voorlichting te geven en muskietennetten te verspreiden in afgelegen gebieden om zo de verspreiding van Malaria terug te dringen.

‘Buiten de kaart’ is in een oplage van 2.500 stuks verschenen. Wees er dus snel bij. Ik heb al 2 stuks in handen. Eén voor mijn allerliefste reisgenote tijdens deze onvergetelijke reis en één voor mij. Het boek is voor €49,95 verkrijgbaar bij Restaurant Oud Sluis, maar kan ook worden besteld via de Nederlandse & Belgische Land Rover dealers en Beleef Land Rover. Voor elk verkocht boek doneert Land Rover Nederland een muskietennet aan de stichting Drive Against Malaria.
Vind je er geen ? Hier krijg je een kleine impressie van het boek. Of ga eens langs voor dit arrangement (reserveren voor 15 december 2010 voor zaterdag 5 februari 2011).

 

17-10-10

Namibië 2010

Dat fotoverslag, hier is het ...

Via Frankfurt rechtstreeks naar Windhoek: 10 uurtjes nachtvlucht en geen tijdsverschil

IMG_1610_resize.JPG

Aankomst in de hoofdstad en 's middags meteen lokaal bier proeven: Windhoek @ Windhoek

IMG_1617_resize.JPG

Stadsbezoek: Christuskirche 

 IMG_1635_resize.JPG

Aankondigingsbord in Windhoek station

IMG_1644_resize.JPG

Diner @ Joe's Beerhouse @ Windhoek

IMG_1656_resize.JPG

Namib desert via Khomashochland en de Gamsbergpas  naar...IMG_1718_resize.JPG

Solitaire

IMG_1740_resize.JPG

IMG_1749_resize.JPG

Namib Desert Lodge: a room with a view

IMG_1770_resize.JPG

Oryx: een bedreigde diersoort waar er in Namibië hopen van zijnIMG_1780_resize.JPG

De meest betoverende zonsondergang... in de Namibische woestijn met een sundowner (gin topic)

IMG_1847_resize.JPG

en nadien een adembenemende zonsopgang in SossusvleiIMG_1918_resize.JPG

Duin 45

IMG_1927_resize.JPG

There we go: de duin op met 40graden

IMG_1993_resize.JPG

IMG_1990_resize.JPG

Deadvlei

IMG_2012_resize.JPG

Afdalen in de Sesriem Canyon

IMG_2051_resize.JPG

Sorteren in de Namib woestijn

IMG_2062_resize.JPG

Sundowner in the logde... again. Kinine is goed tegen malaria ;-)

IMG_2070_resize.JPG

Tuin van de lodge

IMG_1776_resize.JPG

IMG_2064_resize.JPG

Kruidentuin

IMG_2065_resize.JPG

Oryx aan de waterplaats

IMG_2076_resize.JPG

Ongelofelijke woestijnflora: euphorbia virosa waaruit bosjesmannen gif halen

IMG_2087_resize.JPG

Bush- of damarakomkommer

IMG_2103_resize.JPG

Maanvallei

IMG_2096_resize.JPG

quiver boom (aloe dichotoma)

IMG_2118_resize.JPG

levend fossiel Welwitschia plant enkel terug te vinden in de Namib woestijn en Zuid-Angola

IMG_2136_resize.JPG

IMG_2126_resize.JPG

Eén droog takje afbreken van een dorre struik, een steut water en als resultaat...

IMG_2154_resize.JPG

En af en hoe geen los zand om in te rijden

IMG_2124_resize.JPG

Swakopmund

IMG_2165_resize.JPG

en zijn leuke onthaal

IMG_2163_resize.JPG

 Catamarantocht in Walvisbaai met pelikanen, dolfijnen, zeehonden, walvissen én brunch met fonkelwijn aan boord

IMG_2198_resize.JPG

IMG_2203_resize.JPG

IMG_2208_resize.JPG

IMG_2222_resize.JPG

IMG_2232_resize.JPG

IMG_2262_resize.JPG

IMG_2258_resize.JPG

IMG_2259_resize.jpg

IMG_2276_resize.JPG

Zoutontginning in Walvisbaai

IMG_2285_resize.JPG

en bijhorende zoutwegen die je lang hele kustlijn kan vinden

IMG_2327_resize.JPG

Swakopmund Pier

IMG_2308_resize.JPG

IMG_2298_resize.JPG

IMG_2304_resize.JPG

IMG_2170_resize.JPG

Subliem eten in Ocean Basket

IMG_2187_resize.JPG

Sea Food Platter: amper €12 pp met 1/2 fles heerlijke witte huiswijn

IMG_2193_resize.JPG

via Henties Bay, Skeleton Coast en Uis naar IMG_2328_resize.JPG

IMG_2334_resize.JPG

Damaraland

IMG_2343_resize.JPG

IMG_2344_resize.JPG

Kalahari Ferrari

IMG_2356_resize.JPG

UNESCO werelderfgoed Twijfelfontijn: rotstekeningen van de bosjesmannen

IMG_2372_resize.JPG

IMG_2376_resize.JPG

IMG_2380_resize.JPG

Orgelpijpen

IMG_2391_resize.JPG

Het versteende woud

IMG_2403_resize.JPG

Adembenemend zicht vanuit Vingerklip Lodge

IMG_2448_resize.JPG

IMG_2475_resize.JPG

Supermarkt

IMG_2494_resize.JPG

IMG_2495_resize.JPG

Import uit Zuid-Afrika: groenten en fruit

IMG_2496_resize.JPG

Onvergetelijke dag: bezoek aan een Himba dorp na drie kwartier rijden met een 6x6 door de bush

IMG_2518_resize.JPG

IMG_2529_resize.JPG

IMG_2558_resize.JPG

IMG_2582_resize.JPG

IMG_2590_resize.JPG

IMG_2602_resize.JPG

IMG_2595_resize.JPG

IMG_2533_resize.JPG

IMG_2527_resize.JPG

IMG_2620_resize.JPG

IMG_2678_resize.JPG

IMG_2680_resize.JPG

IMG_2681_resize.JPG

IMG_2683_resize.JPG

IMG_2607_resize.JPG

IMG_2612_resize.JPG

IMG_2659_resize.JPG

IMG_2661_resize.JPG

Nagenieten van adembenemend zicht @ Opuwo Country Lodge

IMG_2701_resize.JPG

Angolese grens

IMG_2736_resize.JPG

Acaciaboom

IMG_2754_resize.JPG

Visvangst

IMG_2765_resize.JPG

IMG_2777_resize.JPG

 missiepost Olukonda

IMG_2788_resize.JPG

écht spelende kinderen met geweldig speelgoed

IMG_2780_resize.JPG

IMG_2782_resize.JPG

IMG_2830_resize.JPG

Etosha: drie overweldigende dagen game driven

IMG_2843_resize.JPG

IMG_2869_resize.JPG

IMG_2880_resize.JPG

IMG_2897_resize.JPG

'Streepies'

IMG_2911_resize.JPG

en 'vlekkies'

IMG_2926_resize.JPG

IMG_2940_resize.JPG

IMG_2968_resize.JPG

Roadblock

IMG_2999_resize.JPG

Jonge leeuw

IMG_3011_resize.JPG

IMG_3069_resize.JPG

IMG_3115_resize.JPG

IMG_3147_resize.JPG

IMG_3152_resize.JPG

IMG_3033_resize.JPG

IMG_3030_resize.JPG

Kempinski Mokuti Lodge

IMG_3109_resize.JPG

IMG_2951_resize.JPGIMG_3043_resize.JPG

IMG_2947_resize.JPG

Ombili Foundation: in mijn ogen een totaal verkeerde poging tot 'integratie' voor de Bosjesmannen

IMG_3186_resize.JPG

Gelukkig zijn ze er na 20 jaar nog niet in geslaagd

IMG_3242_resize.JPG

IMG_3252_resize.JPG

IMG_3198_resize.JPG

 School van de foundation

IMG_3214_resize.JPG

IMG_3222_resize.JPG

IMG_3231_resize.JPG

IMG_3225_resize.JPG

Betoverende Mount Etjo Lodge

IMG_3403_resize.JPG

IMG_3389_resize.JPG

IMG_3385_resize.JPG

Game drive in Mount Etjo private park

IMG_3297_resize.JPG

IMG_3433_resize.JPG

IMG_3304_resize.JPG

Eindelijk !

IMG_3327_resize.JPG

 IMG_3366_resize.JPG

IMG_3374_resize.JPG

IMG_3390_resize.JPG

Ontbijt met 'struis-ei' omelet

IMG_3413_resize.JPG

Terug in Windhoek: afscheidsdiner in het restaurant van de hotelschool NICE Namibian Institute of Culinary Education

IMG_3438_resize.JPG

IMG_3484_resize.JPG

Oryx (jawel) met uienmarmelade, polenta en broccoli
IMG_3455_resize.JPG

Profiteroles

IMG_3457_resize.JPG

IMG_3475_resize.JPG

IMG_3474_resize.JPG

Na 2 weken en meer dan 3000 stofferige, zanderige en hobbelige kilometers met twee super gidsen en een hoofd vol van dit prachtig wijds land met vriendelijke mensen... zeker geen vaarwel maar zeker en vast een tot ziens. Enkel en alleen dankbaarheid dat ik het privilege had dit te kunnen doen. Onvergetelijk.

Zoals ik in het boek schreef dat we de gidsen cadeau deden: 'you only cry once in Namibia: when you leave'

IMG_3492_resize.JPG

 

16:34 Gepost in Op schok | Commentaren (8) | Tags: namibie |  Facebook |

27-09-10

Daar gingen we henne

Niemand had het bij het juiste einde dus het zand zal ik zelf maar bijhouden. One Life heeft de voorbij 2 weken rondgetrokken in Namibië. Een schitterend wijds land met subtiele natuurschatten en kleurrijke stammen. Bon, en nu afkicken van het Zuid-Afrikaanse accent en me door 2x 1700 foto's doorwerken voor de speksteenkachel want 25 à 30 graden verschil is geen lachtertje. Het verslag volgt nog.

Duin 45

IMG_2017_resize.JPG

Oh ja, Drama Queen en Stoere Vent hebben me totaal niet gemist. Man daarentegen... maar hij heeft dat meer dan schitterend gedaan.

17:04 Gepost in Op schok | Commentaren (2) | Tags: namibie |  Facebook |

22-08-10

Eén dezer

mogen jullie me een goede reis wensen. Al een idee waar ik heen trek ?

Tip: een deel van mijn reisapotheek...

IMG_1290_resize.JPG

 

 

22:33 Gepost in Op schok | Commentaren (8) |  Facebook |

05-08-10

Da's hier zo stil ?

Hoor ik je denken... bon, wat doen de One Life's tegenwoordig?

Genieten van 't schone weer bijvoorbeeld in de zwemvijver, of is 't nu toch een zwembad? We zijn er nog niet uit ;-)

31072010447_resize.jpg
Of op familiebezoek, je ziet maar wat er 't dichtste bij aanleunt
IMG_1161_resize.JPG
IMG_1220_resize.JPG
IMG_1229_resize.JPG
IMG_1232_resize.JPG

19-07-10

Paleis aan zee

Drama Queen en Stoere Vent gingen deze zomer voor 't eerst met dé vlieger op vakantie. Niet naar één of ander voos all in gebeuren met de ganse dag gebrul en getier rond en om een zwembad. Geen mini club, geen animatie...maar een rustig oord met amper kinderen. Zo konden de onze eens het zwijn uithangen.

IMG_0421_resize.JPG

IMG_0462_resize.JPG
IMG_1022_resize.JPG
IMG_0683_resize.JPG
Kijk !
IMG_0839_resize.JPG
een zeepaard!!!
IMG_0843_resize.JPG
IMG_0855_resize.JPG
IMG_0835_resize.JPG
IMG_0526_resize.JPG
IMG_0790_resize.JPG
IMG_0642_resize.JPG
IMG_0644_resize.JPG
IMG_1042_resize.JPG
IMG_1081_resize.JPG

19-06-10

En waar gaan we henne ?

Wie het kan raden, breng ik iets mee van daar. Mensen die 't al weten van feestboek, gelieve u te onthouden aub.

vaccins_resize

IMG_0056_resize

 

08:15 Gepost in Op schok | Commentaren (5) |  Facebook |

03-05-10

Belga Queen Brussel

De passie van Antoine Pinto om verademende ruimtes te scheppen die een gastronomische trip doorheen België aanbieden, was de grondslag van de creatie van de Belga Queen, ondertussen uitgegroeid tot een begrip in België en in het buitenland.
In een gebouw daterend van het begin van de XVIIIde eeuw (ooit het onderdak van het ‘Hôtel de la Poste’ en daarna de bank ‘Crédit du Nord’) creëerde Antoine Pinto een universum dat definitief kom af maakt met de traditionele overbezette brasserie. Hedendaagse gastronomie en architectuur ontmoeten er elkaar op een verbluffende manier.
De Belgische keuken werd in een hedendaags kleedje gestoken, lichter en met een nationaal tintje door de toevoeging van bier in diverse gerechten. Aan de basis ervan enkel originele kwaliteitsproducten, minutieus uitgezocht bij diverse Belgische ambachtslui die de streektradities volle eer aandoen. De wijnen zijn uitsluitend afkomstig van Belgische wijnboeren verspreid over de hele wereld; de koffie Ponti is een hoogwaardige mengeling van pure Arabica bonen uit verschillende werelddelen en gebrand door een Belgische meester-koffiebrander. Dankzij de oorspronkelijke samenwerking met brouwerij Palm is er een ruime selectie van kwaliteitsbieren verkrijgbaar.
Al deze kenmerken maken van de brasserie Belga Queen de ‘made in Belgium’ ambassadrice. Of het nu om een zakendiner gaat of om een avondje uit met familie of vrienden, de Belga Queen zet al uw zinnen op scherp.
Zo belooft de site... en inderdaad... Antoine Pinto heeft het prachtige Hôtel de la Poste met laat-19de-eeuwse glas-in-loodramen dat nadien de bank Crédit du Nord werd, een geheel nieuwe bestemming gegeven. Zijn eerbied voor de ruimte en de volumes spreekt duidelijk uit de gedaantewisseling die het gebouw heeft ondergaan, van een bank in belle époquestijl tot een veelzijdig complex waarin een restaurant, een oesterbar, een bierbar en een rooksalon zijn ondergebracht. In de achterliggende onthaalruimte wordt onze blik meteen naar de kroonlijst afgeleid. De wapenschilden van alle provincies zijn in originele staat hersteld.
De omgeving is natuurlijk geweldig en het eten was erg lekker. We hebben een erg fijne avond gehad maar we werden om 21u30 zowat weggekeken van onze tafel voor de tweede service. Ik heb toch graag de tijd om even te bekomen van de maaltijd voor ik moet vertrekken... maar dat was ons wel op voorhand gemeld...
Hoge plafonds, schitterende plek voor een keuken aangesloten op Belgo-Belgische etnische lijnen. Niet echt ideaal voor een tête-à-tête omwille van de akoustiek, maar toch uniek. Het eten was eveneens correct: goeie degelijke producten, klassieke keuken, perfect gebakken. Het is een degelijke Belgische keuken zonder al te veel franjes.
Het aperitief Belga Queen was een champagne met een Péckêt van woudvruchten (€ 7.50)
Als voorgerecht koos ik voor handgepelde Oostendse grijze garnalen met een bladerdeeggebak, gefrituurde zeeduivelwangen, champignonroomsaus en gebakken eendenlever (€17,50) een voor een voorgerecht erg/té royale portie. Doch alles mooi in balans. (foto van de site wegens te slechte kwaliteit)

voorg_resize

Gelukkig had ik een minder zwaar hoofdgerecht, dacht ik... half gebakken tonijn, compotée van tomaten, gedroogde tomaten en brocolipanade, reine olijfolie met koriander (€ 22). Opnieuw drie grote stukken tonijn, supervers doch aan de binnenkant nog net dat ietsje te koud.

30042010324_resize

Als dessert volgde lucifers van hazelnoten met confituur van yuzu citrusvruchten koek van crème brulée met tonkabonen (€9). Een beetje een tegenvaller. Ik had er meer van verwacht. De lucifers (?) bleken een kleine harde cake te zijn met veel rode vruchtencoulis, de citrus kwam amper tot zijn recht.

30042010325_resize

Samen met een koffie en een fles Vino Nobile di Montepulciano 2007 (€ 37) hadden voor gemiddeld €70 per persoon. Prijs/kwaliteit meer dan correct. Alleen jammer dat we voor 21u30 de tafel moesten verlaten voor de tweede service.
Het personeel en de bediening waren correct en efficiënt. De obers getooid in een half dwangbuis, half gladiator aandoend uniform.
Oh ja... mis zeker de toiletten niet, té speciaal.

276100367_09ff25ac7f_resize

Belga Queen Brussels, Rue Fossé aux Loups 32 Wolvengracht 32, 1000 Brussel

14-04-10

La Paix* bis

Ons vorige bezoek was ons zo meegevallen dat Man en ik al uitkeken naar een tweede. Gezien de toegankelijkheid met kinderen was het dé uitgelezen plaats voor Stoere Vent en Drama Queen om eens 'met een ster' te gaan eten. Eén Michelinster wel te verstaan en niet minder dan 16/20 in de GaultMillau.

Gezien zowel zij als wij alleseters zijn, lieten we ons leiden door de grillen van de chef.

Een soepje van krab met een mousse van koffie als amuse. Deze keer viel op dat dit soepje stevig gepeperd was. De waren klaar voor het vervolg.
dyn007_original_400_300_pjpeg_2596869_adfc612593dbaf62af8798665bc65f8a

Nadien volgen drie voorgerechten

Eerste voorgerecht

c_idk_a2_moussedejambon_resize
Mousse van ham, Patta negra 36 maanden Grande reserve Blasquez met gelei van groentenbouillon. Deze mousse had de chef David Martin ook gemaakt in 'In de keuken'. Een fantastische mousse, erg rijk aan smaken, gecombineerd met de heerlijke pata negra en een krokantje. Foto vergeten nemen dus komt ook van hier.  

Tweede voorgerecht

14042010295_resize
Melklam met gerookte paling en palingmousse, seizoensgroenten en Japanse vinaigrette. De inspiratie vond chef, zoals hij kwam vertellen bij de vitello tonnato. Een hele vernieuwende versie in elk geval. De groenten waren perfect beetgaar en vol van smaak. Het vlees mals als boter.

IMAG0272_resize

Derde voorgerecht

IMAG0276_resize
Mousse van gevogelte met morieltjes, asperges uit Carpentras, krokante quinoa en gevogeltebouillon. De zachte luchtige mousse op smaak gebracht met heerlijke bouillon waren mooi gecombineerd met prachtige asperges en morieltjes. De krokante quinoa en nootjes maakten het geheel af.

Hoofgerecht

IMAG0277_resize
Het hoofdgerecht werd ons in één stuk aan tafel gepresenteerd. Een ribstuk van Simmentalrund uit de houtoven achter in het midden van de keuken. Het vlees was heerlijk gekorst, smolt op je tong en was prachtig afgekruid. Dit met een stuk smeuïge mergpijp, een slaatje en frieten.

14042010300_resize

Dessert

IMAG0282_resize
Stoere Vent en Drama Queen gingen samen met de supersympathieke gastvrouw Nathalie Obbiet het dessert bestellen in de keuken en ze kozen de citroentaart en sorbet van karnemelk met meringue van venkel. Er werd heel wat afgelachen in de keuken dus hopelijk hebben ze niets verteld over 'papa's aangebrande croques'. Voor Drama Queen kwam het dessert zonder sorbet want 'ijs dat is.. té koud' en dus toch iets dat ze niet lust. Stoere Vent likte zijn dessertbord leeg... en 't waren misschien geen manieren, maar ik geef hem geen ongelijk: had ik zijn leeftijd nog gehad ;-) Zoals ik al zei: het beste dessert dat ik ooit at. Zelfs boven de nagerechten bij - sorry mannen... - Hof Van Cleve en Oud Sluis maar 't is een kwestie van smaak.

IMAG0283_resize

We sloten de maaltijd af met een koffie, gereserveerd met koekjes en aardbeien.

Het was een toffe ervaring, zowel voor de kinderen als voor ons. Restaurantbezoeken zijn ze ondertussen al meer dan gewoon maar drie uur tafelen hoort sinds vandaag tot hun record. Ze kwamen ogen tekort aan de tafel dichtbij de open keuken waar nu ook hun tekeningen ophangen.

14042010298_resize

14042010303_resize

IMAG0274_resize


IMAG0284_resize

Als enige kinderen in de zaak werden ze meer dan in de watten gelegd. Ze 'moesten van de chef nog iets doen'. De afwas? 'ja want ik kan goed afdrogen' Neen: ze mochten het 'gouden boek' van La Paix tekenen. Hun naam, commentaar 'la paix trop bon (bom)' en tekeningen vergezellen nu die van binnen- en buitenlandse beroemdheden die er reeds tafelden. Let op de interpretatie van de salamander.

14042010306_resize

14042010307_resize

14042010308_resize

De chef vertelde ons bij het hartelijk afscheid ook dat hij zich ook aan een zijsprong waagt: een project nabij de Bozart. Iets om naar uit te kijken. Hij blijft echter waar hij thuishoort: in La Paix. Een brasserie en daarmee het geheugen van onze hedendaagse keuken. Een goed geoliede machine zowel in keuken, zaal als achter de bar, zoveel is duidelijk. Oog voor detail over de hele lijn.

Voor het verrassingsmenu betaalden we €80 per persoon, de kinderen kregen dit vriendelijk aangeboden van de zaak omdat ze 'zo flink waren en àlles opaten'. Samen met het aperitief, een halve liter lekkere rode huiswijn en een liter San Pelligrino gingen we met een rekening van €193 meer dan tevreden naar huis. 'Ok mama wanneer is de volgende schoolvakantie ?' Dan gaan we zeker eens terug op een middag.

La Paix 1892, David Martin, Rue Ropsy-Chaudron 49, 1070 Anderlecht, tel: 02 523 09 58.

28-03-10

De onvermijdelijke uitstap

voor Stoere Vent zijn 6de verjaardag en gezien ze beiden nog geen schoolplicht hebben, maakten we er direct een driedaagse van...inderdaad: Disneyland Parijs.

Hotel New York

IMG_6632_resize

 

A room

 IMG_6635_resize

 

with a view

 IMG_6636_resize

 

Slapen met zus in 1 bed: big fun

IMG_6639_resize

 IMG_6823_resize

 

Disneyland Hotel

IMG_6620_resize

IMG_6623_resize

 

Het park 

IMG_6862_resize

 

Winkeltjes met beucht ...

 IMG_6563_resize

IMG_6939_resize

 

Mijn fiancée

 IMG_6949_resize

IMG_6738_resize

 

De studios

IMG_6755_resize

 

Ja sorry

IMG_6539_resize

 IMG_6746_resize

 

Walk of fame

IMG_6762_resize

IMG_6764_resize

IMG_6765_resize

IMG_6772_resize
 

 IMG_6777_resize

 IMG_6782_resize

IMG_6985_resize

 IMG_6811_resize

IMG_6820_resize

 

Aan alle schone liekes...

IMG_6831_resize
 

 

 

12-03-10

Diner bij Oud Sluis***

Sinds begin september keken Man en ik uit naar dit weekend. Nu lopen de wachttijden voor een tafeltje op vrijdag- of zaterdagavond blijkbaar op tot één jaar. Daar zit de score van 20/20 in de Gault Millau zeker voor iets tussen.

Nadat we door gastvrouw Martine met open armen waren ontvangen in guesthouse Chico Y Luna die bij het restaurant hoort, werden we iets voor 19 uur opgehaald en naar de Beestenmarkt gebracht. 

IMG_0468_resize
IMG_0470_resize

Het restaurant Oud Sluis is gevestigd in een oude hoeve in het centrum van Sluis, wat gelegen is op steenworp afstand van zowel de Nederlandse als Belgische kustplaatsen.
De zaak heeft zich een modern, cosmopolitisch jasje aangemeten zonder aan warmte in te boeten. De mooiste, meest exclusieve materialen zijn gebruikt, alles is even zorgvuldig en minutieus samengesteld, en het restaurant toont een elegantie en luxe die niet zou misstaan in Londen of New York. Mooi porselein van Pieter Stockmans op tafel, prachtig bestek,...  In alle opzichten draagt het dus de signatuur van Sergio Herman.
De zaak is sinds 50 jaar in handen van de familie Herman, waarvan de derde generatie Sergio, het restaurant heeft opgebouwd tot drie-sterrenzaak met een fantastische keuken met invloeden uit Spanje, Italie en Japan.
Wat meteen opviel was de losse, niet opgeklopte ambiance, de rustige tinten en de comfortabele stoelen. De bediening was heel vriendelijk, net iets te losser en spontaner dan we in België gewoon zijn.

De keuken dan. 'De mooiste verse vis en schaal- en schelpdieren. Kraakverse producten waar je niet anders mee kan dat op zuiver spelen. Dit gecombineerd met een seizoensgebonden keuken, de magie van bijzondere kruiden en specerijen, 'culinair entertainment' door het spelen met uiteenlopende texturen, gevarieerde temperaturen en sublieme presentaties.' Dat is Oud Sluis van Sergio Herman. 20/20 in de Gault Millau en reeds van 2005 tot heden behoudt hij zijn 3 Michelinsterren. 

De avond werd ingezet met het aperitief maison. Een champagne uit Epernay: Boizel. Onmiddellijk volgden de amuses. Bij de eerste kreeg in meteen tranen in de ogen. De start van een avond grenzeloos en uniek genieten, in dit Zeeuwse theater van wijn, spijs en gastvrijheid.

Zeeuwse kokkeltjes, citrus gel, fingerlime en gerookte aubergine.

1 amuse1_resize

links: Inktvis, geconfijte aardappel, rucola creme en chorizo.
rechts: Civiche van zeebaars met radijs, jalapeno en venkel salade.

1 amuse2_resize

onder: Oosterschelde paling, rode biet en zure room.
boven: Makreel, algen, gepofte rijst en yuzu ijspastille.

1 amuse4a_resize

onder : Scheermesje, salade van krab, komkommer, groene appel en pate a fruits van citrus en koffie olijf olie.
boven : Thai beef rolletje, avocado creme, tom ka kai creme en crunch van cashew noot en kippehuid.

2 amuse 3 (1)_resize

De amuses gaven duidelijk meteen de toon aan: zilte plantjes, fijne kruiden, organische groenten, een breed scala aan texturen, vlekkeloze cuisson, en bovenal een weergaloze zoetzuur balans.

IMG_0510_resize

We kozen zonder aarzelen het menu Père Et Fils met aangepaste wijnen* (€260).

Eerste voorgerecht
zeeuwse mosselen
in zoetzuur met mosselgroentes en specerijen als salade, jus van mosselen met peterselie, ijsgekoelde bergamot.
2 entree1c (1)_resize
2 entree1c_resize

Begeleidende wijn:
Vina Mein, Ribeiro, 2008
Spaanse witte wijn uit 70% Treixadura, 15% Godello, 10% Loureira en 5% bestaan uit Torrontès, Albarino, Lado, Albilla met aroma’s van fruit en bloemen smelten samen als de muziek in een orkest. Uitzonderlijke structuur (raamwerk) waaraan de frisheid en levendigheid is opgehangen.

Tweede voorgerecht
coquilles
op de plancha en als ravioli, crispy buikspek, mousseline van gerookte aardappel en jus van witlof bier en limoen.
2 entree2_resize

Begeleidende wijn:
Verdicchio dei Castelli di Jesi, San Lorenzo, 2005
Italiaanse witte wijn uit 100% Verdicchio. Een eerste klas Verdicchio met een rijke neus en een volle lichaam. Veel mineraliteit en een grote persoonlijkheid..

Derde voorgerecht
zeeuwse oester
miso creme met kaffir, en garnalen, saké jus en zeebes. miso cake en zeeëgel.

2 entree 3_resize

2 entree 3 (1)_resize

Begeleidende wijn:
Szent Istvan, Royal Sekt
Een witte Hongaarse wijn, aan de droge kant en bevat een aantal zachte maar zeer smaakvolle zuren. Wie er gevoelig voor is, proeft er het vulkanisme in.

Vierde voorgerecht
langoustine
met creme en canneloni van spitskool, gemarineerde palmkool, jus van langoustines en kokos melk en thaise waterkers emulsie.

2 entree 4_resize

Begeleidende wijn:
Chateau Tours Des Gendres, Muscadelle a Petit Grains 2008
uit Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle,

Hoofdgerecht
entrecôte
black angus rund bbq, pompoen salade en rode bietjes, jus van vin santo, zwarte knoflookboter en crispy soja.
3 main2 (1)_resize

3 main2_resize

Begeleidende wijn:
Quinta da Muradella, Alanda, 2007
Spaanse rode wijn

Nadien heb je de keuze tussen het prachtige assortiment van kazen... waar ik nu al spijt van heb het er niet extra bijgenomen te hebben maar de maag zei zowiezo stop.

kaas_resize

Maar we gingen voor de desserts

Eerste dessert
chocolat bar, pinda, karamel en pinda.

4 dessert 1_resize
4 dessert 1 (2)_resize
4 dessert 1 (1)_resize

Begeleidende drank:
Rivesaltes Hors d’Age 1978
Grenache blanc en Grenache gris, met de kleur van oud goud: kleur van cognac, oranjebruine tinten. Neus van rancio, gedroogde pruimen, vijgenconfiture, gekonfijte sinaaasappelschil, tabak, eau de vie en bijenwas. De wijn is elegant, verfijnd en rijk: krentjes met alcohol, gedroogde vruchten, gebrande koffieboontjes en nootjes in de nasmaak.

Tweede dessert
"ricefields" melk en passievrucht.

4 dessert 2_resize

Begeleidende drank:
Hana no Mai, licht zoete saké

Derde dessert
my favorite citrus 2010.

4 dessert 3_resize

Begeleidende drank:
Musset-Roullier, Raisins Confits, Anjou, 2007
Gele kleur met acacia, geconfuit fruit, vijg en sinaas in de neus.

Bij de koffie kwamen nog begeleidende amuses

Schuimpje van tonka bonen, kalamansi en groene thee poeder

5 koffie amuses_resize

Boven Aloe vera met shiso blad.
Onder Koffie structuren en ijs van zoethout.

5 koffie amuses (1)_resize

Onderste bordje
links Flexible chocolat.
rechts Chocolat rice crispy met yuzu.
Bovenste bordje
links Bonbon van roos, witte chocolade en kokos.
rechts Pate a fruit van groene appel en olijf olie.

5 koffie amuses (2)_resize

 Passie vrucht en litchi ijsje.

5 koffie amuses (3)_resize

Nougatine krokant gevuld met basilicum creme en ganache van chocolade en earl grey thee.

5 koffie amuses (4)_resize

'Er is nog nooit een kok gevonden, die koken kan naar alle monden.' Deze spreuk prijkt op een balk in Oud Sluis. Sergio Herman is een food-artist die met plezier zijn keuken openstelt voor een nederige hobbykok als ik.

IMG_0549_resize

Een op en top joviale jonge topkok zonder capsones. No nonsense in jeans en witte sportschoenen.

IMG_0521_resize

Een vriendelijke babbel tijdens het aperitief, het signeren van mijn boek , én een babbel en foto nà de service omstreeks 1 uur 's morgens... Sergio maakt ondanks zijn vermoeide aanblik (we waren er nabij de sluitingsdagen) graag en veel tijd voor zijn klanten.

IMG_0550 res_resize

Hij maakt bovenmenselijk lekker eten. Sergio Herman ‘voelt zich verlegen door die 20 op 20, want hij weet zelf dat perfectie niet bestaat en dat hij altijd nog kan bijleren'. Als ik terugkeer naar de gastronomische aspecten kan ik eigenlijk maar één ding concluderen: de absolute perfectie wordt bij Oud Sluis zeer dicht benaderd.

Zoals hij in mijn boek schreef 'met gevoel, smaak en passie'. Met drie kussen zoals het hoort voor al dat lekkere eten.

IMG_6439_resize

Oud Sluis
Beestenmarkt 2
4524 EA  Sluis


* Ondenkbaar trouwens dat er mensen zijn die bij zo een menu Cola Light bestellen en dan nog morren omdat er citroen bij het ijs in hun glas zit én het terugsturen om die reden. Drink dan toch water... Of wat dacht u van de aangepaste Cola kaart. De klant is koning?